Ugrás a fő tartalomra

Spenótos ricottás gombóc, zsályás vajjal

Amúgy sem vagyok főzelékpárti, de a spenót mindig is kiütötte nálam a biztosítékot. Egészen odáig nem szerettem a spenótot, amíg egyszer meg nem kóstoltam nyersen, salátának. Azóta persze nagy barátok lettünk, magam növesztgettem a kertben a saját zöldjeimet. Biztos mások is esznek spenótot, de az olasz konyha végtelen ötlettel szolgál az elkészítésére. Ezt a gombócot idén próbáltam először, de biztosan felkerül majd a tavaszi menüre, már csak azért is mert ez az első recept, amiben igazán ízlett a zsálya. Mondjuk eddig csak kettőt próbáltam, de azokról nem szívesen beszélek. Az egyik konkrétan a kukában landolt… Ezek a gombócok viszont, szinte kiáltanak a bársonylevélkékért. Legnagyobb örömömre a piacon kaptam házi ricottát, ami inkább darabos, túrószerű, nem pedig krémes, mint sokszor a bolti dobozos. Sok jelentősége amúgy nincs, de szerintem így szebb, mintha homogén lenne.


Hozzávalók:
400 g ricotta
500 g spenót, szár nélkül
2 tojás
65 g liszt
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt bors
4 evőkanál reszelt parmezán sajt
8 kicsi zsályalevél
100 g vaj

Mossuk meg a jó alaposan a spenótot, tegyük fel egy fazékban, annyi vízzel főzni, ami ellepi és főzzük, amíg a össze nem esik.


Hagyjuk lehűlni, majd csavarjuk ki, vágjuk apróra.


Keverjük össze egyenletesen a spenótot a ricotta-val, tojással, 50 g liszttel, parmezán sajttal, fűszerezzük.

Ha a keverék túl nedves, adjunk még hozzá egy kicsit több lisztet.

Tegyünk fel egy lábasban vizet forralni, tegyünk bele egy kanál sót. Lisztezzük meg a kezünket, formázzunk 4-5 cm átmérőjű gombócokat belőle.
Forgassuk meg a gombócokat a maradék lisztben.


Ha már forr a víz, tegyük bele a gombócokat.

Miután feljöttek a víz felszínére, főzzük további 2 percig, majd óvatosan szedjük ki őket egy szűrő segítségével, és tegyük őket tányérra.


Egy időben csak annyi gombócot főzzünk, ami kényelmesen elfér az edény alján. Minden egyes újabb adag előtt forraljuk újra a vizet.
Eközben a vajat megolvasztjuk, a zsályát beledobjuk, és kicsit megpirítjuk a vajat.


Ilyen aranybarnásra kell sülnie, de vigyázzunk, ne égessük oda!

A gombócokat megöntözzük a zsályás-vajas mártással, megszórjuk parmezán sajttal.

🐻 Medvetipp: gyakran helyettesíthető a vaj margarinnal, ebben az esetben viszont azt ajánlom, ne sajnáljuk a pénzt a vajra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü