Ha szeptember, akkor alma. Ha alma, akkor Amerika híres kedvence, az almás pite
Hozzávalók a tésztához:
2 1/2 bögre (320 g) liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 bögre (225 g) vaj
6-8 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
1/3 vagy 1/4 bögre (70-50 g) cukor, attól függ, mennyire édes az alma
1/4 bögre (30 g) liszt
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/8 teáskanál só
8 közepes, savanykás alma, meghámozva, vékonyra szeletelve
2 evőkanál vaj
Tegyük a tészta hozzávalóit- a víz kivételével- egy keverőtálba. Magas fokozaton keverjük át párszor, amíg morzsás állagú nem lesz.
Kanalanként adjuk hozzá a vizet, majd gyúrjuk addig, amíg sima labda nem lesz belőle.
Az elején úgy tűnhet kevés a víz, de legyünk türelmesek, nehogy ragacsos legyen a tésztánk.
Gyúrjuk labdává, osszuk ketté a tésztalabdát és tegyük hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, 1/4 bögre liszttel, a fahéjjal, a szerecsendióval és 1/8 teáskanál sóval. Keverjük hozzá az almához.
Nyújtsuk ki a tészta egyik felét akkorára, ami befedi a pitesüto alját, beleértve a széleket is.
Kanalazzuk rá az almás tölteléket.
Mielőtt beborítjuk tésztával, egy pár darab vajat dobáljunk a tetejére.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, vágjuk csíkokra a tésztát és rácsozzuk be.
A maradék tésztából készítsünk levélkéket és tegyük rá díszítésnek.
Ha teljes kinyújtott tésztalappal fednénk be, akkor vágjunk lyukat a tetejére, hogy kijusson a gőz.
Még egy ötlet a díszítésre:
Sütiszaggatóval vágjunk ki formákat és ezzel pakoljuk tele a pitetálat.
40-50 percig süssük, ha netán túl gyorsan barnulna a széle, azt fedjük le alufóliával.
Szeletelés előtt hűtsük ki.
De ehetjük melegen is, vaníliafagylalt társaságában.
Hozzávalók a tésztához:
2 1/2 bögre (320 g) liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 bögre (225 g) vaj
6-8 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
1/3 vagy 1/4 bögre (70-50 g) cukor, attól függ, mennyire édes az alma
1/4 bögre (30 g) liszt
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/8 teáskanál só
8 közepes, savanykás alma, meghámozva, vékonyra szeletelve
2 evőkanál vaj
Tegyük a tészta hozzávalóit- a víz kivételével- egy keverőtálba. Magas fokozaton keverjük át párszor, amíg morzsás állagú nem lesz.
Kanalanként adjuk hozzá a vizet, majd gyúrjuk addig, amíg sima labda nem lesz belőle.
Az elején úgy tűnhet kevés a víz, de legyünk türelmesek, nehogy ragacsos legyen a tésztánk.
Gyúrjuk labdává, osszuk ketté a tésztalabdát és tegyük hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot, 1/4 bögre liszttel, a fahéjjal, a szerecsendióval és 1/8 teáskanál sóval. Keverjük hozzá az almához.
Nyújtsuk ki a tészta egyik felét akkorára, ami befedi a pitesüto alját, beleértve a széleket is.
Kanalazzuk rá az almás tölteléket.
Mielőtt beborítjuk tésztával, egy pár darab vajat dobáljunk a tetejére.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, vágjuk csíkokra a tésztát és rácsozzuk be.
A maradék tésztából készítsünk levélkéket és tegyük rá díszítésnek.
Ha teljes kinyújtott tésztalappal fednénk be, akkor vágjunk lyukat a tetejére, hogy kijusson a gőz.
Még egy ötlet a díszítésre:
Sütiszaggatóval vágjunk ki formákat és ezzel pakoljuk tele a pitetálat.
40-50 percig süssük, ha netán túl gyorsan barnulna a széle, azt fedjük le alufóliával.
Szeletelés előtt hűtsük ki.
De ehetjük melegen is, vaníliafagylalt társaságában.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése