Ugrás a fő tartalomra

Egészben sült kacsa szilvával

 Egy újabb csodás őszi gyümölcsből, a hamvas szilvából érik be egyre több. A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig érnek a kék gyümölcsök, együnk belőle bőven, amíg még szezonja van. Ha nyersen esszük, válasszuk az érettebb, édesebb darabokat. Savanyúságnak, húsok mellé jobb az éretlenebb szilva. Lekvárnak, szilvapálinkához a túlérett, magasabb cukortartalmú példányokat is használhatjuk. Kacsasült mellé istenien illik. Kétféleképpen készítettem el a gyümölcsöket: egy részét a sütés vége felé, egészben a hús mellé adtam, valamint egy fűszeres szilvaszószt főztem a maradékból.




Hozzávalók a kacsasülthöz:
kb. 2 kg-os egész pecsenyekacsa, belsőségek nélkül

8-10 db nagyszemű kékszilva

Hozzávalók a szilvaszószhoz:
8 db nagyszemű szilva
1/2 teáskanál chilipehely
125 g porcukor
100 ml vörösbor ecet
150 ml víz
Só, bors

A kacsát érdemes hűtőben, mellével felfelé, fedetlenül pihentetni egy-két napig. Ez segít, hogy ropogósabbra süljön a bőre, de ha nincs időnk pihentetni, ki is hagyhatjuk ezt a lépést.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A kacsa mellén a bőrt irdaljuk be úgy, hogy a húsba ne vágjunk bele.

Tengeri sóval dörzsöljük be az egészet kívül és belül egyaránt. Tegyük sütőtálba.

Kötözzük össze a lábait, majd tegyük az előmelegített sütőbe.

A kacsa súlyától függően számoljuk a sütési időt: 20 perc 500 grammonként, plusz 20 perc. 2 kg-os kacsánál ez 1 óra 40 perc lesz.
Másfél óra elteltével vegyük ki a húst a sütőből, szedjük le róla a felesleges zsírt és tegyünk mellé 8-10 szem szilvát egészben.


Hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e, a vastagabb részekbe szúrjunk bele.

A szilvaszószhoz a szilvák magjait távolítsuk el, vágjuk a gyümölcsöt nagyobb darabokra. A mártás összes hozzávalóját tegyük egy kis lábosba.

Közepes lángon, 20 percig főzzük, majd passzírozzuk át. Kóstoljuk meg, kell-e sózni, borsozni még.


Az elkészült kacsát vegyük ki a sütőből és lefedve 10-20 percig pihentessük, majd a szilvamártással tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü