Újra szeptember és érnek a mosolygós, kerek almák. Savanykás, főzni való almát szedtünk hétvégén, amely kiváló tölteléke pitének, amiből a legjobb kompót készül és amiből már tavaly is született egy almás sajttorta. Elsőrsorban nem tortát terveztem sütni, de ennek a receptnek nem tudtam ellenállni. Éva almatortája egy kifinomult desszert, különböző textúrákkal és ízekkel. A recept a karamellizált almát, almahabbal, karamellhabbal és kakaós piskótával kombinálja. Tökéletes sütemény a piros gyümölcs szerelmeseinek!
Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm):
4 nagy tojás
65 g kristálycukor
50 g liszt
15 g kakaópor
30 g napraforgó olaj
35 g tej
+ 18 cm átmérőjű tortakarika
A karamellizált almához:
500 g alma
50 g kristálycukor
30 g sótlan vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál konyak
Az almamousse-hoz:
500 g alma
1 evőkanál konyak
10 g zselatin por
200 g tejszínhab
2 teáskanál citromlé
28 g kristálycukor
A karamellhez:
100 g kristálycukor
35 g víz
100 g habtejszín
A karamellmousse-hoz:
3 nagy tojássárgája
10 g kristálycukor
10 g zselatin por
100 g habtejszín
Először előrajzoljuk a sablont egy sütőpapírra.
Ehhez rajzoljunk körbe egy 20 centi átmérőjű tányért, kétszer.
A sütőpapírt fordítsuk meg, így nem fog érintkezni a tészta a tollal vagy ceruzával.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Spatulával óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, először csak a fehérje felét, majd jöhet a másik fele, így kevésbé törik össze a hab.
Egy kés vagy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk szét a tésztát a két körön belül, úgy hogy fedje az egész kört.
Előmelegített sütőben 12-14 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
A karamellizált almához hámozzuk meg és vágjuk cikkekre a kimagozott gyümölcsöt.
Ne kevergessük, csak rázogassuk/forgassuk a serpenyőt.
Keverjük össze.
Nagyjából 6-8 perc alatt kész lesz, csak addig fűzzük, amíg egy villa könnyen bele nem szalad, de még tartja a formáját.
Készítsünk elő egy 18 cm átmérőjű tortakarikát.
A tortát fejjel lefelé fogjuk összeállítni.
Én a formába belülre is mindig teszek, fóliát, így könnyebb kiszedni a kész tortát és az oldala is simább lesz.
Tegyük félre, amíg elkészül az almamousse.
Ehhez az almákat ismét hámozzuk és kimagozzuk, majd darabokra vágjuk.
Pár perc kell csak hozzá, ezért turmixoltuk le.
Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a karamellás részt.
A karamell elkészítéséhez egy serpenyőben keverjük össze a 100 g cukrot és a vizet, majd közepes lángon főzzük, amíg aranyszínű karamellt nem kapunk.
Forraljuk fel és keverjük simára.
A zselatint oldjuk fel, az előzőhöz hasonlóan, negyed bögre vízben, majd keverjük a még forró karamellpudinghoz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése