A tart olyan lapos tortácska, melynek omlós tészta az alapja. Formára pedig a nálunk ismert, főzött krémmel töltött gyümölcstortára hasonlít. De ettől eltérően az elsőként említett, omlós tésztakosárba nem csak édes töltelék kerülhet. Ezt a paradicsomos változatot a franciaországi Bordeaux-ban, '' francia pizzaként" emlegetik. Paradicsom-imádóknak kötelező fogás! Pizza- vagy keménysütő kő használata erősen ajánlott.
Hozzávalók a tésztához:
250 g sima liszt
125 g vaj
4 g só
1 tojás
20 g víz
A pestohoz:
25 g friss bazsalikom levél
125 g extra szűz olívaolaj
1 fokhagymagerezd
50 g parmezán, reszelt
65 g nyers kesudió
1 evőkanál citromlé
só, bors
A feltéthez:
150 g paradicsompüré
20 g zsemlemorzsa
600 g paradicsom
30 g kalamata (fekete) olívabogyó
100 g koktélparadicsom
szárított oregano
friss bazsalikom
Béleljünk ki egy 25x30-as tepsit sütőpapírral.
Közben szeleteljük fel a paradicsomot.
Melegítsük fel a sütőt, benne a pizzasütő kővel 200 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztát, lisztezett felületen, a tepsinél kicsit nagyobbra, hogy a szélére is jusson tészta.
Tegyük az előmelegített sütőbe, 40 percre.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése