Ugrás a fő tartalomra

Oldalas ecetes (Észak-) Carolina barbecue szósszal

Elmúlt augusztus 20-a, a nap, amikor már tudjuk, hogy nemsokára búcsúzik a nyár. Használjuk ki a hátralévő jó időt, grillezzünk, amíg az időjárás még megengedi. A BBQ oldalast még az is megkóstolja, aki általában elítéli a sertés ezen részét. Van, aki meg is szereti. Kifejezetten ajánlom ezt a mártást, azoknak, akik nem annyira szeretik az édes barbecue-t.




Hozzávalók:
egy oldalas egészben

A szárazpáchoz:
1 evőkanál köménymag
1 evőkanál paprika
1 evőkanál fokhagymapor
1 evőkanál vöröshagyma por
1 evőkanál chili por (nem kell, hogy csípős legyen)
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál só
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál fehér bors

A barbecue szószhoz:
2 bögre almaecet
1/2 bögre ketchup
3 evőkanál nádcukor
teáskanál vöröshagyma por
1 teáskanál fokhagyma por
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál chili por
1/4 teáskanál feketebors
1/4 teáskanál fehérbors

Távolítsuk el az oldalas hátuljáról a hártyát. Bővebben az oldalas előkészítéséről itt olvashatsz.
A szárazpáchoz keverjük össze a fűszereket, majd jó alaposan dörzsöljük be vele körös-körül a húst.





Csomagoljuk fóliába szorosan, hogy sütéskor semmi ne jusson se be, se ki.
Ha letelt a pácolási idő, akkor sütés előtt fél órával ki kell venni a hűtőből, hogy kicsit átmelegedjen.
Vagy begyújtjuk a grillt és a hőmérsékletet 150 fok körül tartjuk vagy ugyanúgy 150 fokon sütőben elősütjük, 1-1,5 órán át és csak a szószos résznél tesszük grillre.
Faszenes grillnél a faszén legyen egy oldalra kotorva, a hús pedig a grill másik felén süljön.
Készítsük el a szószt. Keverjünk össze mindent egy kis lábasban és alacsony lángon keverjük simára. 
Forraljuk fel, majd gyakran kevergetve főzzük 10-15 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és hűtsük ki. Lefedve 2 hétig is eláll hűtőben.

A megsült húst csomagoljuk ki, tegyük át a parázs fölé, majd kenegessük körbe a szósszal.

Tegyük grillsütőre és süssük meg mindkét oldalán. Szeleteljük fel és kínáljuk a maradék szósszal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü