A nyári melegben a legtöbb udvaron vagy párkányon ott lubickol a sós lében egy nagy adag uborka, kaporágyon, egy szelet kenyérrel a tetején. A kovászosuborka elengedhetetlen része a magyar nyárnak. De nem csak savanyúságnak fogyasztható, hanem frissítő levest is készíthetünk belőle, érdemes hát jól megpakolni az óriási dunsztos üvegeket.
Hozzávalók a leveshez:
250 g kovászosuborka
200 ml kovászosuborka-lé
1 gerezd fokhagyma (ha tettünk a kovászos uborkához, az tökéletes)
150 g tejföl
2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a tálaláshoz:
kis csokor petrezselyem
100 ml tökmagolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
sült bacon
1-2 kovászos uborka apró kockára vágva
kapor
Hozzávalók a kovászosuborkához:
1 1/5 kg fürtös uborka
1 csokor kapor, száras
5 gerezd fokhagyma
1 1/2 l meleg víz
2 evőkanál só
1 szelet fehérkenyér, lehetőleg nem friss
jó nagy befőttes üveg
A kovászos uborkához mossuk meg az uborkát, vágjuk le a végeit.
Vágjuk be hosszában, két vágással, egymásra merőlegesen.
Az üveg aljába tegyük bele a kaprot.
Rendezzük el az üvegben az uborkákat. Tegyük bele a sót és a megpucolt fokhagymákat.
Öntsük fel meleg vízzel, tegyük a tetejére a kenyérszeletet.
Tartsuk melegen 3-4 napig, amíg meg nem érnek.
Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.
Szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.
Szűrjük le a levét. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.
A leves hozzávalóit egy turmixgépben pürésítjük, kóstoljuk meg sózni kell-e.
Hűtsük le.
Közben turmixoljuk le a petrezselyemlevelet a tökmagolajjal és a citromlével.
Töltsük a levest tányérokba.
Csurgassunk bele a petrezselymes olajból.
Morszoljunk bele sült bacont, tegyünk bele kovászosuborka kockákat.
Szórjuk meg friss kaporral.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése