Ugrás a fő tartalomra

Kovászosuborka-krémleves

A nyári melegben a legtöbb udvaron vagy párkányon ott lubickol a sós lében egy nagy adag uborka, kaporágyon, egy szelet kenyérrel a tetején. A kovászosuborka elengedhetetlen része a magyar nyárnak. De nem csak savanyúságnak fogyasztható, hanem frissítő levest is készíthetünk belőle, érdemes hát jól megpakolni az óriási dunsztos üvegeket.


Hozzávalók a leveshez:
250 g kovászosuborka
200 ml kovászosuborka-lé
1 gerezd fokhagyma (ha tettünk a kovászos uborkához, az tökéletes)
150 g tejföl
2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a tálaláshoz:
kis csokor petrezselyem
100 ml tökmagolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
sült bacon
1-2 kovászos uborka apró kockára vágva
kapor

Hozzávalók a kovászosuborkához:
1 1/5 kg fürtös uborka
1 csokor kapor, száras
5 gerezd fokhagyma
1 1/2 l meleg víz 
2 evőkanál só
1 szelet fehérkenyér, lehetőleg nem friss
jó nagy befőttes üveg

A kovászos uborkához mossuk meg az uborkát, vágjuk le a végeit.
Vágjuk be hosszában, két vágással, egymásra merőlegesen.

Az üveg aljába tegyük bele a kaprot.

Rendezzük el az üvegben az uborkákat. Tegyük bele a sót és a megpucolt fokhagymákat. 
Öntsük fel meleg vízzel, tegyük a tetejére a kenyérszeletet.
Tartsuk melegen 3-4 napig, amíg meg nem érnek.
Ha nagyon erősen tűz a nap, tegyük árnyékba, hogy roppanósak maradjanak az uborkák.
Szedjük le róla a kenyeret és a kaprot.
Szűrjük le a levét. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.

A leves hozzávalóit egy turmixgépben pürésítjük, kóstoljuk meg sózni kell-e.

Hűtsük le. 

Közben turmixoljuk le a petrezselyemlevelet a tökmagolajjal és a citromlével.

Töltsük a levest tányérokba.

Csurgassunk bele a petrezselymes olajból.

Morszoljunk bele sült bacont, tegyünk bele kovászosuborka kockákat.

Szórjuk meg friss kaporral.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü