Ugyan még mindig nem ajánlott a Távol-keletre utazni, de egy jó recepttel bármikor az otthonunkba varázsolhatjuk ázsia ízvilágát. Vagy egyszerűen csak sokkolhatjuk a vendégeinket ezzel a béka-recepttel. Itt meg kell jegyezzem, hogy elsőre talán furcsán hangzik, de a régi magyar gasztromómiától egyátalán nem volt idegen a béka fogyasztása. A dalban Virágék rántott békát sütöttek én ázsiai szószban pácoltam és faszénen grilleztem. Nagyon gyorsan átsülnek és hihetetlenül puha a húsuk. Békacombot nem csak ázsiai boltokban tudunk venni, a legtöbb piacon, a halasnál fellelhető. Én a Lehelen vettem. Ha mégsem kívántuk meg, akkor se ijedjünk meg, a szósz kiválóan működik csirkével is (Ayam Percik).
Hozzávalók a szárazpáchoz:
1/2 evőkanál koriandermag
1/2 teáskanál édesköménymag
1/2 evőkanál kömény
1/2 teáskanál chili por
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 kiló békacomb
Hozzávalók a pácszószhoz:
1-2 darab indonéz citromfű (kb. 100 g), nagyobb darabokra vágva
1 lilahagyma, apróra vágva
15 g fokhagyma
10 db piros chilipaprika
25 g friss kurkuma
3 db makadámdió
15 g galangal (ez egy gyömbérhez hasonló rizóma, ha nem kapunk gyömbérrel helyettesítsük)
1/2 bögre növényi olaj
2 darab tamarindhéj vagy 1 teáskanál tamarind paszta
200 ml kókusztej
1/4 bögre nádcukor
Só ízlés szerint
A szószhoz minden hozzávalót krémesre turmixolunk. (autentikusan kőmozsárban zúzzák a hozzávalókat krémesre)
Pácoljuk ebben tovább, amíg begyújtjuk a grillt vagy 1-2 órán át.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése