Manapság már nem luxus a friss kókuszdió, a legtöbb nagyobb élelmiszer üzletben kapható és nem kerül többe 250-300 forintnál darabja. A legfontosabb, hogy hogyan válasszunk kókuszdiót. Először is ellenőrizzük a súlyát. Minél nehezebb, annál jobb! A könnyű diók már ki vannak száradva. Rázzuk meg, ha halljuk, hogy lötyög benne a kókuszvíz, az egy nagyon jó jel. Ezek után már nincs más dolgunk, minthogy forgassuk körbe. Nézzük meg, hogy nincs-e rajta valahol repedés, fekete folt, nedves rész, bármi, ami penészedése utal. Ezek figyelembe vételével nagy valószínűséggel viszünk haza egy tökéletes példány a hófehér húsú csemegéből.
Hozzávalók:
2 friss kókuszdió
200 g sűrített tej, cukrozott
400 ml kókusztejszín (nem kókusztej!, coconut cream néven találkozhatunk még vele, konzervben legtöbbször)
500 ml habtejszín
A kókuszdiókkal kezdünk. Van a tetejükön három 'szem', az egyik eltér a másik kettőtől. Ezt puhább réteg fedi, ezen keresztül engedjük majd le a levét. Ehhez egy késsel szúrjunk lyukat bele, majd egy pálcával tágítsuk ki és csurgassuk egy pohárba.
Ha nem megy bele a kés, rossz 'szemmel' próbálkozunk.
Miután kifolyt belőle az összes lé, tegyük a kezünkbe és egy nehéz kés vagy bárd hátuljával ütögessük keresztben, eközben forgassuk körbe. Néhány kör ütögetés után magától ketté fog nyílni.
Egy hegyes késsel válasszuk el a gyümölcshúst a héjától, ha óvatosan körbe- körbe mozgatjuk, akár egyben is ki tudjuk szedni, de ha nem sikerül, az sem baj, csak úgy könnyebb meghámozni.
A megfagyott fagylaltot tálalás előtt 15 perccel vegyük ki a mélyhűtőből. A fagylaltgombócokat a megtisztított kókuszhéjban kínáljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése