Ha valami igazán eredeti mexikói ételre vágynánk, nincs jobb választás egy mole poblano-nál, a gazdag ízvilágú mártásnál, csirkével vagy pulykával. Ha valaki hallott már róla, valószínűleg egy csokoládés-chili szószra gondol, pedig ebben az ételben annyival, de annyival több van! Kétségtelen ugyan, hogy egy kevés mexikói csokoládé hozzáad az édeskes ízvilágához, de vannak még itt magvak, kenyérfélék, mazsola és fűszerek tömkelege. A jó mole több, mint 20 féle hozzávalót tartalmaz, gyakran csak a chilikből 6-8-félét tesznek bele. Ha valaki szívesen melegedne a tűzhely mellett ezeken a borongós novemberi napokon, ne hagyja ki az egyik legkülönlegesebb mexikói fogást. És ne felejtsük el meghívni vacsorára a barátainkat sem, mert ezt sem lehet kis adagban készíteni, jut a szószból bőségesen mindenkinek.
Hozzávalók:
10 dkg paradicsom
10 dkg tomatillo (ha nem kapunk, helyettesíthetjük zöldparadicsom és lime keverékével)
1 kis vöröshagyma, felkarikázva
5 gerezd fokhagyma
1 bögre olívaolaj
120 g Mulato csili (szárított poblano, magok kiszedve, félretéve)
60 g Ancho csili (szárított, magok kiszedve, félretéve)
60 g Pasilla csili (szárított, magok kiszedve, félretéve)
1 kukorica tortilla
1/2 bögre hámozott mandula
3 evőkanál hantolt tökmag
1/4 bögre mazsola
2 szelet baguette
1 kis főzőbanán, centis szeletekre vágva
1/4 bögre szezámmag
1 fahéjrúd
6 szem szegfűszeg
1/4 teáskanál ánizsmag
1/4 teáskanál koriandermag
1/4 teáskanál szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt feketebors
4-5 bögre húslevesalap
180 g mexikói csokoládé
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
Tálaláshoz:
pulyka- vagy csirkemell, főve
1/4 bögre szezammag
korianderzöld
kukoricatortilla
Gáz felett vagy grillsütőben pörköljük a paradicsomokat és a tomatillokat, amíg meg nem feketedik a héjuk, ekkor könnyeden le tudjuk húzni.
Mindent készítsünk elő.
Egy vastag aljú serpenyőt forrósítsunk fel és közepesen alacsony lángon pirítsuk meg a hagymákat, óvatosan átfordítgatva, míg meg nem puhul.
Forrósítsunk fel fél bögre olajat egy közepes serpenyőben és süssük meg a csiliket, egyszerre csak néhány darabot egy fajtából, fajtánként külön. Ügyeljünk rá, hogy gyakran forgassuk át őket, míg a szinűk meg nem változik és kissé fel nem puffadnak, de ne égessük meg, mert keserű lesz. 30-45 másodperc kell a mulato és ancho fajtáknál, 1 perc a pasillanak.
A megsült csiliket tegyük át egy nagyobb tálba és öntsük fel annyi hideg vízzel, ami épp ellepi, majd hagyjuk ázni őket fél órán át.
Készítsünk elő egy nagy tálat és egy fém szűrőkanalat.
Hevítsük a maradék olajat is fel, közepes lángon és egyenként pirítsuk le a következő hozzávalókat. Amint megpirultak, a szűrőkanállal helyezzük át őket a tálba.
A mandulákkal kezdjük, míg aranybarnák nem lesznek.
A tökmagokat, míg megduzzadnak és bebarnulnak ( kb. 1 perc )
A mazsolákat szintén egy percig
A baguetteket egyszer átfordítva, mindkét felüket aranybarnára sütve.
Végül a banánszeleteket nagyjából 3 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalukon.
A megmaradt olajat tegyük félre későbbre. Töröljük tisztára a serpenyőt, amiben a hagymákat sütöttük és hevítsük fel közepes lángon. Pirítsunk meg 3 evőkanálnyit a kikapart chilimagokból az összes többi fűszerrel, míg színük kissé sötétre nem vált ( 1- 1 1/2 perc ), majd ezt is tegyük az előzőekhez.
Csepegtessük le a chilit és öntsük ki a levét, pürésítsük nagyjából 2 bögre húslevesalappal egy mixerben.
A félretett olajat forrósítsuk fel újra, tegyük bele a chilipürét és főzzük nagyjából 10 percet, míg be nem sűrűsödik.
Eközben két lépésben keverjük össze a sült és pirított hozzávalókat, a sült paradicsomot, tomatillot, hagymát, fokhagymát egy mixerben és adjunk hozzá további két bögre húslevesalapot, turmixoljuk simára. A turmixolás közben legyünk óvatosak, a hozzávalók forróak!
Az elkészült pürét adjuk a már sűrű chilimasszához a lábasba.
Adjuk hozzá a csokoládét, a cukrot és kevergessük, míg a csokoládé el nem olvad benne. Lassú tűzön főzzük, amíg sűrű nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges még.
Végül helyezzük bele a főtt csirke vagy pulykahúst és alacsony hőfokon főzzük további 15-20 percig.
Hozzávalók:
10 dkg paradicsom
10 dkg tomatillo (ha nem kapunk, helyettesíthetjük zöldparadicsom és lime keverékével)
1 kis vöröshagyma, felkarikázva
5 gerezd fokhagyma
1 bögre olívaolaj
120 g Mulato csili (szárított poblano, magok kiszedve, félretéve)
60 g Ancho csili (szárított, magok kiszedve, félretéve)
60 g Pasilla csili (szárított, magok kiszedve, félretéve)
1 kukorica tortilla
1/2 bögre hámozott mandula
3 evőkanál hantolt tökmag
1/4 bögre mazsola
2 szelet baguette
1 kis főzőbanán, centis szeletekre vágva
1/4 bögre szezámmag
1 fahéjrúd
6 szem szegfűszeg
1/4 teáskanál ánizsmag
1/4 teáskanál koriandermag
1/4 teáskanál szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt feketebors
4-5 bögre húslevesalap
180 g mexikói csokoládé
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
Tálaláshoz:
pulyka- vagy csirkemell, főve
1/4 bögre szezammag
korianderzöld
kukoricatortilla
Gáz felett vagy grillsütőben pörköljük a paradicsomokat és a tomatillokat, amíg meg nem feketedik a héjuk, ekkor könnyeden le tudjuk húzni.
Mindent készítsünk elő.
Egy vastag aljú serpenyőt forrósítsunk fel és közepesen alacsony lángon pirítsuk meg a hagymákat, óvatosan átfordítgatva, míg meg nem puhul.
Forrósítsunk fel fél bögre olajat egy közepes serpenyőben és süssük meg a csiliket, egyszerre csak néhány darabot egy fajtából, fajtánként külön. Ügyeljünk rá, hogy gyakran forgassuk át őket, míg a szinűk meg nem változik és kissé fel nem puffadnak, de ne égessük meg, mert keserű lesz. 30-45 másodperc kell a mulato és ancho fajtáknál, 1 perc a pasillanak.
A megsült csiliket tegyük át egy nagyobb tálba és öntsük fel annyi hideg vízzel, ami épp ellepi, majd hagyjuk ázni őket fél órán át.
Tépkedjük az olajba a tortillat és forgatva süssük, amíg meg nem pirul. Tegyük a chilik mellé.
Készítsünk elő egy nagy tálat és egy fém szűrőkanalat.
Hevítsük a maradék olajat is fel, közepes lángon és egyenként pirítsuk le a következő hozzávalókat. Amint megpirultak, a szűrőkanállal helyezzük át őket a tálba.
A mandulákkal kezdjük, míg aranybarnák nem lesznek.
A tökmagokat, míg megduzzadnak és bebarnulnak ( kb. 1 perc )
A mazsolákat szintén egy percig
A baguetteket egyszer átfordítva, mindkét felüket aranybarnára sütve.
Végül a banánszeleteket nagyjából 3 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalukon.
A megmaradt olajat tegyük félre későbbre. Töröljük tisztára a serpenyőt, amiben a hagymákat sütöttük és hevítsük fel közepes lángon. Pirítsunk meg 3 evőkanálnyit a kikapart chilimagokból az összes többi fűszerrel, míg színük kissé sötétre nem vált ( 1- 1 1/2 perc ), majd ezt is tegyük az előzőekhez.
Csepegtessük le a chilit és öntsük ki a levét, pürésítsük nagyjából 2 bögre húslevesalappal egy mixerben.
A félretett olajat forrósítsuk fel újra, tegyük bele a chilipürét és főzzük nagyjából 10 percet, míg be nem sűrűsödik.
Eközben két lépésben keverjük össze a sült és pirított hozzávalókat, a sült paradicsomot, tomatillot, hagymát, fokhagymát egy mixerben és adjunk hozzá további két bögre húslevesalapot, turmixoljuk simára. A turmixolás közben legyünk óvatosak, a hozzávalók forróak!
Az elkészült pürét adjuk a már sűrű chilimasszához a lábasba.
Adjuk hozzá a csokoládét, a cukrot és kevergessük, míg a csokoládé el nem olvad benne. Lassú tűzön főzzük, amíg sűrű nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges még.
Végül helyezzük bele a főtt csirke vagy pulykahúst és alacsony hőfokon főzzük további 15-20 percig.
Tálaljuk szezámmal, korianderlevéllel megszórva, kínáljunk mellé kukoricatortillát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése