Egy nagy szatyor poblanot kaptam. A poblano chili a mexikói Puebla tartományból származik. Ez a paprika a kellemesen csípős fajtákból közé tartozik, de előfordulhat egy-egy igencsak erős darab. Szárított változatát anchonak nevezik, a nagyon népszerű töltött, illetve sült verzióit pedig chiles rellenos poblanosnak. Az érett, piros színű poblano sokkal ízletesebb, mint az éretlen, zöld verzió, viszont sokkal csípősebb is.
Hozzávalók:
5 nagy poblano
2 evőkanál növényi olaj
1/2 kg pörköltnek való marhahús
1 kis vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál római kömény
chili ízlés szerint
2 paradicsom
3 evőkanál paradicsompüré
1 bögre húsleves
1 bögre főtt rizs (vagy fél bögre nyerset főzzünk meg)
1 doboz feketebabkonzerv
1 cső főtt kukorica lemorzsolva vagy 1 konzerv kukorica
1/2 bögre tejföl
200 g Monterey Jack típusú sajt, reszelve (Gouda kiváló, ha ezt nem kapunk)
nagy csokor friss korianderlevél
só, bors
A marhahúst vagy daráljuk le vagy vágjuk nagyon apró darabokra.
Hevítsük fel egy tapadásmentes serpenyőben az olajat.
Amikor nagyon forró, tegyük bele a marhahúst és pirítsuk meg körben.
Időnként kevergessük meg, figyelni kell arra, hogy ne engedjen levet a hús.
Amikor szépen megpirult, adjuk hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát.
Kevergessük egy percig, majd tegyük bele a köményt és az oregánót, chilit, ha nagyon csípősen szeretjük, sózzuk borsozzuk.
újabb egy perces kevergetés után adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, majd a paradicsompürét is.
Öntsük fel a húslevessel és letakarva főzzük, amíg puha nem lesz a hús és el nem fő a lé nagyja.
Ekkor keverjük bele a kukoricát.
A babot.
Majd a rizst.
Végül keverjük simára a tejfölt benne, adjuk hozzá a reszelt sajt felét, majd aprítsuk bele a korianderlevél felét.
Kóstoljuk meg, kell-e sózni. Tegyük félre.
A paprikákat meg kell pörkölnünk, hogy lehúzhassuk a héjukat.
Ha gázon főzünk egyszerűen jó alaposan süssük körbe a nyílt lángnál, bátran "égessük" meg a héját.
Ha nincs nyílt láng, de tud a sütő grillezni, tegyük a legmagasabb hőfokra, a sütőben a legmagasabb polcra és 8-10 perc alatt süssük meg.
Mindkét esetben letakarva pihentessük a forró paprikákat 15 percet, ezután már könnyen le tudjuk dörzsölni a héjukat.
Vágjuk hosszában félbe őket és szedjük ki a magházakat.
Fektessük hőálló tálba, töltsük meg a töltelékkel, szórjuk rá a maradék sajtot.
Sütőben olvasszuk rá a reszelt sajtot.
Tálalás előtt szórjuk meg friss korianderlevéllel és adjunk mellé lime-ot.
Ha túl csípősnek találjunk, együnk mellé egy kis tejfölt.
Hozzávalók:
5 nagy poblano
2 evőkanál növényi olaj
1/2 kg pörköltnek való marhahús
1 kis vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 teáskanál oregánó
1/2 teáskanál római kömény
chili ízlés szerint
2 paradicsom
3 evőkanál paradicsompüré
1 bögre húsleves
1 bögre főtt rizs (vagy fél bögre nyerset főzzünk meg)
1 doboz feketebabkonzerv
1 cső főtt kukorica lemorzsolva vagy 1 konzerv kukorica
1/2 bögre tejföl
200 g Monterey Jack típusú sajt, reszelve (Gouda kiváló, ha ezt nem kapunk)
nagy csokor friss korianderlevél
só, bors
A marhahúst vagy daráljuk le vagy vágjuk nagyon apró darabokra.
Hevítsük fel egy tapadásmentes serpenyőben az olajat.
Amikor nagyon forró, tegyük bele a marhahúst és pirítsuk meg körben.
Időnként kevergessük meg, figyelni kell arra, hogy ne engedjen levet a hús.
Amikor szépen megpirult, adjuk hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát.
Kevergessük egy percig, majd tegyük bele a köményt és az oregánót, chilit, ha nagyon csípősen szeretjük, sózzuk borsozzuk.
újabb egy perces kevergetés után adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, majd a paradicsompürét is.
Öntsük fel a húslevessel és letakarva főzzük, amíg puha nem lesz a hús és el nem fő a lé nagyja.
Ekkor keverjük bele a kukoricát.
A babot.
Majd a rizst.
Végül keverjük simára a tejfölt benne, adjuk hozzá a reszelt sajt felét, majd aprítsuk bele a korianderlevél felét.
Kóstoljuk meg, kell-e sózni. Tegyük félre.
A paprikákat meg kell pörkölnünk, hogy lehúzhassuk a héjukat.
Ha gázon főzünk egyszerűen jó alaposan süssük körbe a nyílt lángnál, bátran "égessük" meg a héját.
Ha nincs nyílt láng, de tud a sütő grillezni, tegyük a legmagasabb hőfokra, a sütőben a legmagasabb polcra és 8-10 perc alatt süssük meg.
Mindkét esetben letakarva pihentessük a forró paprikákat 15 percet, ezután már könnyen le tudjuk dörzsölni a héjukat.
Vágjuk hosszában félbe őket és szedjük ki a magházakat.
Fektessük hőálló tálba, töltsük meg a töltelékkel, szórjuk rá a maradék sajtot.
Sütőben olvasszuk rá a reszelt sajtot.
Tálalás előtt szórjuk meg friss korianderlevéllel és adjunk mellé lime-ot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése