Az indonéz, thai és maláj curryk egészen különböznek az indiai curryktől és szerintem a legízletesebbek mindközül. A citromfű és a kurkuma utánozhatatlan aromája a kókusztejben maga a mesés Ázsia. Ahogy sül a csirke, úgy sűrűsödik szósszá a fűszeres "kókuszleves". Ugyan minden egyes hozzávaló beszerezhető a legtöbb ázsiai boltban, ha mégsem szeretnénk bajlódni a fűszerkrém elkészítésével, használhatunk helyette 100-150 g sárga Thai curry-pasztát.
Hozzávalók:
3-4 evőkanál hidegen sajtolt kókuszolaj
1,2-1,5 kg súlyú csirke, egészben
2,5 cm-es darab friss kurkuma gyökér
2,5 cm-es darab gyömbér
1/2 fej fokhagyma
2-3 vöröshagyma, darabolva
3-4 szár indonéz citromfű
2 kaffir lime levél
1 1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt kömény
1 liter cukrozatlan kókusztej 500 ml vízzel higítva
só és bors ízlés szerint
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csirkét töröljük szárazra és fűszerezzük egy jó adag tengeri sóval, majd tegyük félre pihenni.
Mossuk és hámozzuk meg a kurkumát, a gyömbért, majd hámozzuk le a ciromfű külső leveleit és vágjuk darabokra a szárak rostos, felső részét.
Adjuk hozzá a fokhagymát héjastól és egy mozsár vagy mixer segítségével dolgozzuk el sima masszává.
Vastag falú, sütésálló lábosban hevítsünk fel annyi kókuszolajat, hogy elfedje a lábos aljat. Amikor kellően felforrósodott, tegyük bele az egész csirkét és minden oldalát pirítsuk aranybarnára.
Vegyük ki a lábasból és tegyük félre. Ugyanebben a lábasban pároljuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az elkészített fűszermasszát és a kaffir leveleket, majd 2 percen át, kevergetve pirítsuk.
Adjuk hozzá az őrölt koriandert és köményt egy kevés vízzel, további 1-2 percen át pirítjuk.
Ügyeljünk, hogy az őrölt fűszereket ne égessük oda! Ha túlságosan száradni kezdenenek, adjunk hozzá egy kevés vizet és úgy pirítsuk tovább.
Tegyük vissza csirkét a lábasba, öntsük fel a vízzel higított kókusztejjel. A kókusztejnek félig kell elfedni a csirkét.
Hintsünk rá 1-2 teáskanálnyi sót, majd fedjük le a lábast és főzzük 50 percen át.
Ezután kóstoljuk meg, kell-e sózni a levét, majd tegyük az előmelegített sütőbe, fedetlenül.
Tálalás előtt szórjuk meg frissen aprított chilivel, korianderlevéllel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése