Ugrás a fő tartalomra

Kókusztejben sült csirke

Az indonéz, thai és maláj curryk egészen különböznek az indiai curryktől és szerintem a legízletesebbek mindközül. A citromfű és a kurkuma utánozhatatlan aromája a kókusztejben maga a mesés Ázsia. Ahogy sül a csirke, úgy sűrűsödik szósszá a fűszeres "kókuszleves". Ugyan minden egyes hozzávaló beszerezhető a legtöbb ázsiai boltban, ha mégsem szeretnénk bajlódni a fűszerkrém elkészítésével, használhatunk helyette 100-150 g sárga Thai curry-pasztát.



Hozzávalók:
3-4 evőkanál hidegen sajtolt kókuszolaj
1,2-1,5 kg súlyú csirke, egészben
2,5 cm-es darab friss kurkuma gyökér
2,5 cm-es darab gyömbér
1/2 fej fokhagyma
2-3 vöröshagyma, darabolva
3-4 szár indonéz citromfű
2 kaffir lime levél
1 1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt kömény
1 liter cukrozatlan kókusztej 500 ml vízzel higítva
só és bors ízlés szerint

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 
A csirkét töröljük szárazra és fűszerezzük egy jó adag tengeri sóval, majd tegyük félre pihenni.
Mossuk és hámozzuk meg a kurkumát, a gyömbért, majd hámozzuk le a ciromfű külső leveleit és vágjuk darabokra a szárak rostos, felső részét.
Adjuk hozzá a fokhagymát héjastól és egy mozsár vagy mixer segítségével dolgozzuk el sima masszává.
Vastag falú, sütésálló lábosban hevítsünk fel annyi kókuszolajat, hogy elfedje a lábos aljat. Amikor kellően felforrósodott, tegyük bele az egész csirkét és minden oldalát pirítsuk aranybarnára.
Vegyük ki a lábasból és tegyük félre. Ugyanebben a lábasban pároljuk meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az elkészített fűszermasszát és a kaffir leveleket, majd 2 percen át, kevergetve pirítsuk.
Adjuk hozzá az őrölt koriandert és köményt egy kevés vízzel, további 1-2 percen át pirítjuk.
Ügyeljünk, hogy az őrölt fűszereket ne égessük oda! Ha túlságosan száradni kezdenenek, adjunk hozzá egy kevés vizet és úgy pirítsuk tovább.
Tegyük vissza csirkét a lábasba, öntsük fel a vízzel higított kókusztejjel. A kókusztejnek félig kell elfedni a csirkét.
Hintsünk rá 1-2 teáskanálnyi sót, majd fedjük le a lábast és főzzük 50 percen át.
Ezután kóstoljuk meg, kell-e sózni a levét, majd tegyük az előmelegített sütőbe, fedetlenül.
Süssük tovább, amíg a csirkehús megpuhul és a bőre ropogósra nem sül.

Tálalás előtt szórjuk meg frissen aprított chilivel, korianderlevéllel.
Párolt rizzsel tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü