Ugrás a fő tartalomra

Fehércsokoládé és feketeribizli mázas fánk

Nem múlhat el farsangi időszak fánk nélkül. Idén ismét egy élesztős, olajban sült fánkkal készültem. Mivel múlthéten (teljesen véletlen) összefutottam egy vödör fagyasztott feketeribizlivel a mélyhűtőmet túrva, tejére ebből készült a máz.





Hozzávalók a fánkhoz:
320 g liszt
15 g friss élesztő
145 g tej
1 tojás
40 g vaj
50 g kristálycukor
3 g só

Hozzávalók a mázhoz:
200 g fagyasztott feketeribizli
100 g cukor
100 g sűrített tej
150 g fehér csokoládé
2 teáskanál zselatin

A díszítéshez:
fehércsoki
gyöngycukor

A fánkhoz tegyük az élesztőt 1/4 bögre langyos vízbe egy kanál cukorral. Hagyjuk felfutni.


A felfuttatott élesztőt egy tálba öntjük, egy habverő segítségével simára keverjük benne a tojást és a maradék cukrot.

Hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, fakanállal összekeverjük.

Amikor összeállt egy masszába, letakarva 20 percig pihentetjük.

Tapadásmentes felületre borítjuk és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.




Ekkor belekeverjük a vaj felét és újra simára dolgozzuk.






Hozzáadjuk a maradék vajat és megint eldolgozzuk vele.

Olajjal kikent tálban másfél órát kelesztjük.


A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezzük alatta a munkalapot.



Letakarjuk a kelesztőtállal és meg 20 percet pihetetjük.

Kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.

Szaggassunk ki nagyjából 8 centi átmérőjű köröket és vágjunk 2 centi átmérőjű kört a közepükre.


Letakarva a kiszaggatott fánkokat újra kelesszük meg.


Egy mély lábosban melegítsünk olajat, annyit, amennyi bőségesen ellepi majd a fánkokat.
Süssük a megkelt fánkokat a forró olajban oldalanként 45 - 55 másodpercig, majd szedjük papírtörlőre vagy rácsra.



A "lyukakat" is süssük aranybarnára. Ezek hamarabb sülnek.

A mázhoz tegyük fel a ribizlit egy evőkanál vízzel és a cukorral főni.


Amikor puha passzírozzuk át, és még forrón keverjük bele a fehércsokoládét.






Ha nem olvadna el, mert kihűlt a passzírozás közben, kissé melegítsük fel.
A zselatint keverjük el egy evőkanál vízben.


Melegítsük fel a sűrített tejet, vegyük le a gázról és még forrón keverjük simára benne a feloldott zselatint. Keverjük a csokis-ribizlihez.


Mártsuk meg benne a fánkokat félig, tegyük rácsra száradni.




Ha márványosat szeretnénk, csurgassunk egy kevés olvasztott csokit a mázba, elkeverni nem kell.




Díszítsük cukrokkal, mielőtt megkötne teljesen a máz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü