Nem múlhat el farsangi időszak fánk nélkül. Idén ismét egy élesztős, olajban sült fánkkal készültem. Mivel múlthéten (teljesen véletlen) összefutottam egy vödör fagyasztott feketeribizlivel a mélyhűtőmet túrva, tejére ebből készült a máz.
Hozzávalók a fánkhoz:
320 g liszt
15 g friss élesztő
145 g tej
1 tojás
40 g vaj
50 g kristálycukor
3 g só
Hozzávalók a mázhoz:
200 g fagyasztott feketeribizli
100 g cukor
100 g sűrített tej
150 g fehér csokoládé
2 teáskanál zselatin
A díszítéshez:
fehércsoki
gyöngycukor
A fánkhoz tegyük az élesztőt 1/4 bögre langyos vízbe egy kanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A felfuttatott élesztőt egy tálba öntjük, egy habverő segítségével simára keverjük benne a tojást és a maradék cukrot.
Hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, fakanállal összekeverjük.
Amikor összeállt egy masszába, letakarva 20 percig pihentetjük.
Tapadásmentes felületre borítjuk és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Ekkor belekeverjük a vaj felét és újra simára dolgozzuk.
Hozzáadjuk a maradék vajat és megint eldolgozzuk vele.
Olajjal kikent tálban másfél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezzük alatta a munkalapot.
Letakarjuk a kelesztőtállal és meg 20 percet pihetetjük.
Kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
Szaggassunk ki nagyjából 8 centi átmérőjű köröket és vágjunk 2 centi átmérőjű kört a közepükre.
Letakarva a kiszaggatott fánkokat újra kelesszük meg.
Egy mély lábosban melegítsünk olajat, annyit, amennyi bőségesen ellepi majd a fánkokat.
Süssük a megkelt fánkokat a forró olajban oldalanként 45 - 55 másodpercig, majd szedjük papírtörlőre vagy rácsra.
A "lyukakat" is süssük aranybarnára. Ezek hamarabb sülnek.
A mázhoz tegyük fel a ribizlit egy evőkanál vízzel és a cukorral főni.
Amikor puha passzírozzuk át, és még forrón keverjük bele a fehércsokoládét.
Ha nem olvadna el, mert kihűlt a passzírozás közben, kissé melegítsük fel.
A zselatint keverjük el egy evőkanál vízben.
Melegítsük fel a sűrített tejet, vegyük le a gázról és még forrón keverjük simára benne a feloldott zselatint. Keverjük a csokis-ribizlihez.
Mártsuk meg benne a fánkokat félig, tegyük rácsra száradni.
Ha márványosat szeretnénk, csurgassunk egy kevés olvasztott csokit a mázba, elkeverni nem kell.
Díszítsük cukrokkal, mielőtt megkötne teljesen a máz.
Hozzávalók a fánkhoz:
320 g liszt
15 g friss élesztő
145 g tej
1 tojás
40 g vaj
50 g kristálycukor
3 g só
Hozzávalók a mázhoz:
200 g fagyasztott feketeribizli
100 g cukor
100 g sűrített tej
150 g fehér csokoládé
2 teáskanál zselatin
A díszítéshez:
fehércsoki
gyöngycukor
A fánkhoz tegyük az élesztőt 1/4 bögre langyos vízbe egy kanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
A felfuttatott élesztőt egy tálba öntjük, egy habverő segítségével simára keverjük benne a tojást és a maradék cukrot.
Hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, fakanállal összekeverjük.
Amikor összeállt egy masszába, letakarva 20 percig pihentetjük.
Tapadásmentes felületre borítjuk és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Ekkor belekeverjük a vaj felét és újra simára dolgozzuk.
Hozzáadjuk a maradék vajat és megint eldolgozzuk vele.
Olajjal kikent tálban másfél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezzük alatta a munkalapot.
Letakarjuk a kelesztőtállal és meg 20 percet pihetetjük.
Kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
Szaggassunk ki nagyjából 8 centi átmérőjű köröket és vágjunk 2 centi átmérőjű kört a közepükre.
Letakarva a kiszaggatott fánkokat újra kelesszük meg.
Egy mély lábosban melegítsünk olajat, annyit, amennyi bőségesen ellepi majd a fánkokat.
Süssük a megkelt fánkokat a forró olajban oldalanként 45 - 55 másodpercig, majd szedjük papírtörlőre vagy rácsra.
A "lyukakat" is süssük aranybarnára. Ezek hamarabb sülnek.
A mázhoz tegyük fel a ribizlit egy evőkanál vízzel és a cukorral főni.
Amikor puha passzírozzuk át, és még forrón keverjük bele a fehércsokoládét.
Ha nem olvadna el, mert kihűlt a passzírozás közben, kissé melegítsük fel.
A zselatint keverjük el egy evőkanál vízben.
Melegítsük fel a sűrített tejet, vegyük le a gázról és még forrón keverjük simára benne a feloldott zselatint. Keverjük a csokis-ribizlihez.
Mártsuk meg benne a fánkokat félig, tegyük rácsra száradni.
Ha márványosat szeretnénk, csurgassunk egy kevés olvasztott csokit a mázba, elkeverni nem kell.
Díszítsük cukrokkal, mielőtt megkötne teljesen a máz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése