Úgy tűnik idén sem várja jó idő a nyulat, már annak is örülni kell, ha nem kell a nyúlnak hócipő. A tapsifüles ihlette kalács biztosan nem fog fázni a sütőben.
Hozzávalók:
2 tojás
160 ml tej
20 g friss élesztő
80 ml olvasztott vaj
130 g cukor
3 1/2 bögre (420 g) liszt
1 g sáfrány
egy csipetnyi só
mazsola szemeknek
1 tojássárgája a kenéshez
Ha kézmelegre hűlt, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot.
Amikor felfutott gyúrjuk sima tésztává a többi hozzávalóval. A mazsikat ne tegyük bele!
Dagasszuk 12-15 percig.
Letakarva kelesszük fél órát.
Osszuk 10 részre a tésztát.
Mindegyik darabból tegyünk félre egy kisebb darabot a farkincáknak és egy nagyobbat a fejeknek, majd sodorjunk a maradékokból egyenként kb. 45 centi hosszú rudat.
Tekerjük fel spirálban.
A fejeket formázzuk hosszúkásra, egyik felükön félig vágjuk ketté. Ez lesz a két fül.
A csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, nyomjuk a tetejükhöz a fejeket, igazítsuk el a füleket. A kis tésztadarabból sodort farkincát is nyomjuk a helyére. Oda, ahol egy nyúl farkának lennie kell.
Meleg helyen 15-20 percig kelesztjük még, addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tojássárgáját egy kevés tejjel keverjük el, kenjük meg vele a nyulakat, nyomkodjuk bele a mazsola-szemeket, szórjuk meg cukorral.
12-15 percig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése