Valamilyen furcsa okból kifolyólag Magyarországon van némi képzavar a sztrapacskát illetően. A sztrapacska (Strapačky) Szlovákiában ugyanis nem juhtúrós galuska. A galuska a Halušky, nem véletlen a hasonlóság. Ez viszont még mindig nem juhtúrós. A juhtúró vagy -ahogy még ismerhetjük- brindza szlovákul bryndza, így a juhtúrós galuskát Bryndzové Haluškynak hívják. A Strapačky egy káposztás Halušky, juhtúrót egyáltalán nem tartalmaz. És még egy érdekesség, hogy a szlovák Haluškyban nincsen tojás, így igazából galuskának sem igazán nevezhető. Mindenesetre mindegy, hogy hívjuk, mindkét változata nagyon finom.
Hozzávalók:
2 nagy burgonya
1 1/2-2 bögre liszt (nem írok dekát, mert annyi liszt kell majd, amennyit a krumpli felvesz)
1 teáskanál só
100 g bacon
200 g Bryndza
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, lecsepegtetjük.
A burgonyákat megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Sós vízet öntünk egy fazékba, ebbe tesszük a reszelt krumplit.
Felforrajuk, majd lecsepegtetjük.
Összekeverjük jó alaposan a sóval és 1 1/2 bögre liszttel.
Ha még folyós, akkor keverjünk bele még lisztet, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Nokedli sűrűségű, szaggatható tésztát kell kapjunk.
Egy fazékban forraljunk fel vizet sóval.
Ha már lobogva forr, szaggassunk bele a burgonyamasszából. Használhatunk galuskaszaggatót, de én késsel vagy kiskanállal szoktam, mert szeretem, ha nagyobbak a haluskyk.
Ha feljöttek a víz felszínére, akkor még kb. 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Leszűrjük és még melegen belekeverjük a bryndzát, meg 1-2 kanállal a kisült szalonnazsírből, ettől majd szépen megolvad a sajt.
Baconnel megszórva tálaljuk. Szórhatunk frissen aprított snidlinget a tetejére, nagyon jól passzol a markáns ízű sajt mellé.
Hozzávalók:
2 nagy burgonya
1 1/2-2 bögre liszt (nem írok dekát, mert annyi liszt kell majd, amennyit a krumpli felvesz)
1 teáskanál só
100 g bacon
200 g Bryndza
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, lecsepegtetjük.
A burgonyákat megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Sós vízet öntünk egy fazékba, ebbe tesszük a reszelt krumplit.
Felforrajuk, majd lecsepegtetjük.
Összekeverjük jó alaposan a sóval és 1 1/2 bögre liszttel.
Ha még folyós, akkor keverjünk bele még lisztet, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Nokedli sűrűségű, szaggatható tésztát kell kapjunk.
Egy fazékban forraljunk fel vizet sóval.
Ha már lobogva forr, szaggassunk bele a burgonyamasszából. Használhatunk galuskaszaggatót, de én késsel vagy kiskanállal szoktam, mert szeretem, ha nagyobbak a haluskyk.
Ha feljöttek a víz felszínére, akkor még kb. 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Leszűrjük és még melegen belekeverjük a bryndzát, meg 1-2 kanállal a kisült szalonnazsírből, ettől majd szépen megolvad a sajt.
Baconnel megszórva tálaljuk. Szórhatunk frissen aprított snidlinget a tetejére, nagyon jól passzol a markáns ízű sajt mellé.
Egyetértek
VálaszTörlésÉn ha bryndzové haluskyt ´´juhtúrós galuskát készítek,akkor a szalonna zsírját hozzákeverem a juhtúróhoz,sőt még tejfölt is keverek hozzá.Így sokkal finomabb az íze.A szalonna pörcöket pedig a tetejére szórom egy kevés zsírral.
VálaszTörlésKedves Katarína,
TörlésKöszönöm a hozzászólást, nagyon jól hangzik a tejfölös, szalonnazsíros változat, legközelebb mindenképp így készítem.