Kaptam két nyulat, a májakat és a nyúlgerincet félretettem későbbre. A maradékot feldaraboltam és nyúl-curry készült belőle. (Idén húsvétkor a bárány hozza a tojást...) A curry Európában több különböző dolgot is jelent. Egyrészt a "kari" egy fűszernövény, amelynek a levelét használják fűszerezésre. Aztán ott a "karhí", mely egy édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Ebből módosult idővel a jelentése szósszá vagy mártássá. Illetve a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli, valamint az ezzel ízesített szószós indiai ételeket.
Hozzávalók 1 nyúlhoz:
1/4 bögre vaj vagy olaj
1 megtisztított nyúl vagy nagyjából 1 kg nyúl hús
1 nagy vöröshagyma, felszeletelve
2 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál aprított fokhagyma
400 ml paradicsompüré
1 bögre natúr joghurt
2 bögre víz
2 babérlevél
1 teáskanál kurkuma
1/4 bögre Madras curry paszta, vagy 2 evőkanál Madras curry por
1 evőkanál Garam Masala fűszerkeverék
3-4 szem chili, annak, aki bírja a csípőset
1/4 bögre apróra vágott koriander a tálaláshoz
A nyúl máját tegyük félre. Én a gerincet is külön kiszedtem, hamarosan jön az a recept is.
A maradékot daraboljuk fel.
Melegítsük fel a zsiradékot egy nagy lábosban. Pirítsuk körbe a húsdarabokat magas hőfokon.
Adagokban dolgozzunk, egyszerre csak annyit rakjunk a lábosba, amennyi elfér benne kényelmesen. Tegyük félre a lepirított húsdarabokat.
Csökkentsük a hőmérsékletet és tegyük a lábosba a felszeletelt hagymát.
Kevergetve főzzük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a fokhágymát és a gyömbért is, további egy percig kevergetve főzzük.
Tegyük vissza a húsokat, öntsük rá a paradicsomlevet. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi a húsdarabokat. Adjuk hozzá a fűszereket, a curry pasztát és a joghurtot.
Sózzuk meg, keverjük össze, majd dobjuk bele a chiliket.
Főzzük puhára a húst. Ha elfőne a leve, de még nem puhult meg, akkor pótoljuk a folyadékot vízzel.
Ha megpuhultak a húsok, főzzük sűrűre a levét és már készen is vagyunk.
Rizzsel és korianderlevéllel tálaljuk.
Hozzávalók 1 nyúlhoz:
1/4 bögre vaj vagy olaj
1 megtisztított nyúl vagy nagyjából 1 kg nyúl hús
1 nagy vöröshagyma, felszeletelve
2 evőkanál reszelt gyömbér
2 evőkanál aprított fokhagyma
400 ml paradicsompüré
1 bögre natúr joghurt
2 bögre víz
2 babérlevél
1 teáskanál kurkuma
1/4 bögre Madras curry paszta, vagy 2 evőkanál Madras curry por
1 evőkanál Garam Masala fűszerkeverék
3-4 szem chili, annak, aki bírja a csípőset
1/4 bögre apróra vágott koriander a tálaláshoz
A nyúl máját tegyük félre. Én a gerincet is külön kiszedtem, hamarosan jön az a recept is.
A maradékot daraboljuk fel.
Melegítsük fel a zsiradékot egy nagy lábosban. Pirítsuk körbe a húsdarabokat magas hőfokon.
Adagokban dolgozzunk, egyszerre csak annyit rakjunk a lábosba, amennyi elfér benne kényelmesen. Tegyük félre a lepirított húsdarabokat.
Csökkentsük a hőmérsékletet és tegyük a lábosba a felszeletelt hagymát.
Kevergetve főzzük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a fokhágymát és a gyömbért is, további egy percig kevergetve főzzük.
Tegyük vissza a húsokat, öntsük rá a paradicsomlevet. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi a húsdarabokat. Adjuk hozzá a fűszereket, a curry pasztát és a joghurtot.
Sózzuk meg, keverjük össze, majd dobjuk bele a chiliket.
Főzzük puhára a húst. Ha elfőne a leve, de még nem puhult meg, akkor pótoljuk a folyadékot vízzel.
Ha megpuhultak a húsok, főzzük sűrűre a levét és már készen is vagyunk.
Rizzsel és korianderlevéllel tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése