Tudom, hogy esik a hó és mínuszok vannak odakinn, de továbbra is rendületlenül bízom benne, hogy nemsokára itt a tavasz és töretlen lendülettel ürítem a kamra polcait.
Bab...
Babburger...
Babburger parmezános hamburgerzsemlében...
A meleg lakásban kel a tészta, amíg odakinn tombol a szél, mi más kell még?!?! Talán egy forralt bor.
Hozzávalók a hamburgerzsömléhez:
500 g liszt
300 g tej
7 g szárított élesztő
12 g cukor
7 g só
1 nagy tojás
75 g olvasztott vaj
A zsemlék tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál szezámmag
Hozzávalók a babpogácsákhoz:
500 g főtt vagy konzerv bab (ha magunk főzzük, áztassuk be egy éjszakára, majd sós vízben egy babérlevéllel főzzük puhára)
125 g zsemlemorzsa
1 nagy vöröshagyma lereszelve (ez egy elég drámai rész...)
2 tojás
1 teáskanál chilipor
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
olívaolaj a sütéshez
Hozzávalók a chipotlés majonézhez:
1/4 bögre majonéz
1/4 bögre görög joghurt
1 teáskanál friss citromlé
1-2 teáskanál chipotle fűszerpaprika (esetleg más füstölt paprikapor)
só
Az összeállításhoz:
8 szelet cheddar sajt
100 g retekcsíra
1 lilahagyma vékonyan felszeletelve
A hamburgerzsemlékhez tegyük egy keverőtálba az összes hozzávalót, természetesen a tetejérevalókat leszámítva.
Majd gyúrjuk össze és dagasszuk géppel vagy kézzel 10 percig, amíg sima nem lesz a tészta. Kissé lágynak és ragacsosnak kell lennie, de kézzel szépen elválasztható az edény falától.
Fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen másfél óra alatt kelesszük duplájára.
Addig készítsük el a babpogácsákat.
Egy tálban villával törjük össze a babot keverjük bele a reszelt hagymát, tojásokat, zsemlemorzsát és a fűszereket.
Alaposan gyúrjuk össze.
Majd formázzunk körülbelül 8 centi átmérőjű, centi vastag pogácsákat belőle.
Grillserpenyőben, olívaolajon süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Minden pogácsa alá tegyünk egy kevés olajat, de ne ússzanak benne.
A chipotlés majonéz hozzávalóit keverjük simára egy tálkában vagy üvegben és tegyük hűtőbe felhasználásig.
Amikor megkelt a tésztánk, vágjuk 8 felé.
Mindegyik darabból formázzunk gombócot és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Takarjuk le őket és újabb 30 percig pihentessük.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a tojássárgáját a tejszínnel, majd egy másik tálban a reszelt parmezánt a szezámmaggal.
Ha letelt a fél óra, kenjük meg a bucik tetejét a tejszínes tojással, majd szórjunk rájuk a magos parmezánból.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 30 perc alatt - vagy amíg aranybarna nem lesz - süssük készre.
Onnan tudjuk biztosan, hogy elkészültek, hogy szépen lejönnek a sütőpapírról.
A tálaláshoz vágjuk félbe a zsemléket, tegyünk alulra egy-egy szelet sajtot.
Erre egy babpogácsát, majonézt, hagymát.
Babpogácsa, majonéz, majd csíra.
Aztán tegyük fel a kalapját.
Bab...
Babburger...
Babburger parmezános hamburgerzsemlében...
A meleg lakásban kel a tészta, amíg odakinn tombol a szél, mi más kell még?!?! Talán egy forralt bor.
Hozzávalók a hamburgerzsömléhez:
500 g liszt
300 g tej
7 g szárított élesztő
12 g cukor
7 g só
1 nagy tojás
75 g olvasztott vaj
A zsemlék tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál szezámmag
Hozzávalók a babpogácsákhoz:
500 g főtt vagy konzerv bab (ha magunk főzzük, áztassuk be egy éjszakára, majd sós vízben egy babérlevéllel főzzük puhára)
125 g zsemlemorzsa
1 nagy vöröshagyma lereszelve (ez egy elég drámai rész...)
2 tojás
1 teáskanál chilipor
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
olívaolaj a sütéshez
Hozzávalók a chipotlés majonézhez:
1/4 bögre majonéz
1/4 bögre görög joghurt
1 teáskanál friss citromlé
1-2 teáskanál chipotle fűszerpaprika (esetleg más füstölt paprikapor)
só
Az összeállításhoz:
8 szelet cheddar sajt
100 g retekcsíra
1 lilahagyma vékonyan felszeletelve
A hamburgerzsemlékhez tegyük egy keverőtálba az összes hozzávalót, természetesen a tetejérevalókat leszámítva.
Majd gyúrjuk össze és dagasszuk géppel vagy kézzel 10 percig, amíg sima nem lesz a tészta. Kissé lágynak és ragacsosnak kell lennie, de kézzel szépen elválasztható az edény falától.
Fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen másfél óra alatt kelesszük duplájára.
Addig készítsük el a babpogácsákat.
Egy tálban villával törjük össze a babot keverjük bele a reszelt hagymát, tojásokat, zsemlemorzsát és a fűszereket.
Alaposan gyúrjuk össze.
Majd formázzunk körülbelül 8 centi átmérőjű, centi vastag pogácsákat belőle.
Grillserpenyőben, olívaolajon süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Minden pogácsa alá tegyünk egy kevés olajat, de ne ússzanak benne.
A chipotlés majonéz hozzávalóit keverjük simára egy tálkában vagy üvegben és tegyük hűtőbe felhasználásig.
Amikor megkelt a tésztánk, vágjuk 8 felé.
Mindegyik darabból formázzunk gombócot és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Takarjuk le őket és újabb 30 percig pihentessük.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a tojássárgáját a tejszínnel, majd egy másik tálban a reszelt parmezánt a szezámmaggal.
Ha letelt a fél óra, kenjük meg a bucik tetejét a tejszínes tojással, majd szórjunk rájuk a magos parmezánból.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 30 perc alatt - vagy amíg aranybarna nem lesz - süssük készre.
Onnan tudjuk biztosan, hogy elkészültek, hogy szépen lejönnek a sütőpapírról.
A tálaláshoz vágjuk félbe a zsemléket, tegyünk alulra egy-egy szelet sajtot.
Erre egy babpogácsát, majonézt, hagymát.
Babpogácsa, majonéz, majd csíra.
Aztán tegyük fel a kalapját.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése