Ugrás a fő tartalomra

Babburger parmezános hamburgerzsemlében

Tudom, hogy esik a hó és mínuszok vannak odakinn, de továbbra is rendületlenül bízom benne, hogy nemsokára itt a tavasz és töretlen lendülettel ürítem a kamra polcait.
Bab...
Babburger...
Babburger parmezános hamburgerzsemlében...
A meleg lakásban kel a tészta, amíg odakinn tombol a szél, mi más kell még?!?! Talán egy forralt bor.






Hozzávalók a hamburgerzsömléhez:
500 g liszt
300 g tej
7 g szárított élesztő
12 g cukor
7 g só
1 nagy tojás
75 g olvasztott vaj

A zsemlék tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál reszelt parmezán
1 evőkanál szezámmag

Hozzávalók a babpogácsákhoz:
500 g főtt vagy konzerv bab (ha magunk főzzük, áztassuk be egy éjszakára, majd sós vízben egy babérlevéllel főzzük puhára)
125 g zsemlemorzsa
1 nagy vöröshagyma lereszelve (ez egy elég drámai rész...)
2 tojás
1 teáskanál chilipor
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
olívaolaj a sütéshez

Hozzávalók a chipotlés majonézhez:
1/4 bögre majonéz
1/4 bögre görög joghurt
1 teáskanál friss citromlé
1-2 teáskanál chipotle fűszerpaprika (esetleg más füstölt paprikapor)


Az összeállításhoz:
8 szelet cheddar sajt
100 g retekcsíra
1 lilahagyma vékonyan felszeletelve

A hamburgerzsemlékhez tegyük egy keverőtálba az összes hozzávalót, természetesen a tetejérevalókat leszámítva.

Majd gyúrjuk össze és dagasszuk géppel vagy kézzel 10 percig, amíg sima nem lesz a tészta. Kissé lágynak és ragacsosnak kell lennie, de kézzel szépen elválasztható az edény falától.

Fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen másfél óra alatt kelesszük duplájára.
Addig készítsük el a babpogácsákat.
Egy tálban villával törjük össze a babot keverjük bele a reszelt hagymát, tojásokat, zsemlemorzsát és a fűszereket.



Alaposan gyúrjuk össze.

Majd formázzunk körülbelül 8 centi átmérőjű, centi vastag pogácsákat belőle.
Grillserpenyőben, olívaolajon süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Minden pogácsa alá tegyünk egy kevés olajat, de ne ússzanak benne.


A chipotlés majonéz hozzávalóit keverjük simára egy tálkában vagy üvegben és tegyük hűtőbe felhasználásig.

Amikor megkelt a tésztánk, vágjuk 8 felé.


Mindegyik darabból formázzunk gombócot és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Takarjuk le őket és újabb 30 percig pihentessük.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a tojássárgáját a tejszínnel, majd egy másik tálban a reszelt parmezánt a szezámmaggal.


Ha letelt a fél óra, kenjük meg a bucik tetejét a tejszínes tojással, majd szórjunk rájuk a magos parmezánból.



Tegyük az előmelegített sütőbe és 30 perc alatt - vagy amíg aranybarna nem lesz - süssük készre.


Onnan tudjuk biztosan, hogy elkészültek, hogy szépen lejönnek a sütőpapírról.

A tálaláshoz vágjuk félbe a zsemléket, tegyünk alulra egy-egy szelet sajtot.


Erre egy babpogácsát, majonézt, hagymát.

Babpogácsa, majonéz, majd csíra.


Aztán tegyük fel a kalapját.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü