Ugrás a fő tartalomra

Lengyel káposztás pierogi

Ha valaki Lengyelországban jár, két dolog van, amit mindenképp meg kell kóstolnia: a pierogi és a lengyel sajtok. A pierogi egy főtt tészta, különféle töltelékkel, hasonló az olasz raviolihoz. Töltelékétől függően lehet fűszeres első fogás vagy akár egy desszert is. A hagyományos töltelék hús, savanyú káposzta és gomba. A nyár folyamán szezonális gyümölcsökkel -főleg áfonyával vagy eperrel - töltve kínálják. Kézsítik ezenkívül sajttal, illetve egyes régiókban lencsével vagy burgonyával. A savanyúkáposztás változatot készítettem el, amiben rengeteg a C-vitamin, ami ilyenkor télen igen jó szolgálatot tesz.



Hozzávalók a tésztához:
3 1/2 bögre (440 g) liszt, plusz a nyújtáshoz
3 nagy tojás
2 evőkanál tejföl
3/4 vagy 1 bögre víz (amennyit felvesz majd)
vaj a sütéshez
tejföl, snidling és pirított bacon a tálaláshoz

A töltelékhez:
1/2 kg savanyú káposzta
1 közepes méretű vöröshagyma
olaj vagy vaj a sütéshez
1-2 evőkanál tejföl
só, bors

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, tojást, tejfölt és 1/2 bögre vizet.

Ha nagyjából összeállt, borítsuk egy lisztezett nyújtófelületre és fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, közben folyamatosan gyúrjuk, amíg sima, nem ragadós tésztát nem kapunk. 
Körülbelül 3-5 percig kell ehhez gyúrni.



Ezután csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben legalább 20 percet.
Közben készítsük el a tölteléket.
Mossuk át a káposztát hideg vízben, csepegtessük le, majd vágjuk apróra.

A felkockázott vöröshagymát a vajon dinszteljük 1 percig.

Adjuk hozzá a káposztát.  Borsozzuk, sózzuk, ha szükséges. Kevergetve főzzük körülbelül 10 percig.

Keverjük el benne a tejfölt, majd tegyük félre kihűlni.


Egy lábasban tegyünk fel vizet sóval forralni.
Lisztetezett felületen nyújtsúk a tésztát nagyon vékonyra, szaggassunk 8-9 cm átmérőjű köröket.

Tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket a tészták közepére, hajtsuk félbe, és villával nyomkodjuk le a széleket vagy legyezőszerűen hajtogassuk meg.
Szorosan zárjuk le, nehogy kiszabaduljon a töltelék főzés közben.



Takarjuk le fóliával az elkészült tésztákat.

Ha már készen van pár darab, akkor dobjuk a lobogva forró vízbe.
Egyszerre csak keveset, nehogy összetapadjanak főzés közben. Főzzük még 3-4 percig, miután felszínre jöttek, majd szűrőkanállal emeljük ki őket és tegyük papírtörlőre lecsöpögni.


Miután az összes pierogunk kifőtt, hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, de vigyázzunk, ne égessük meg. 
Ebben süssük a tészták mindkét felét aranybarára.

Tálaljuk snidlinges tejföllel és pirított baconnel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü