Ha valaki Lengyelországban jár, két dolog van, amit mindenképp meg kell kóstolnia: a pierogi és a lengyel sajtok. A pierogi egy főtt tészta, különféle töltelékkel, hasonló az olasz raviolihoz. Töltelékétől függően lehet fűszeres első fogás vagy akár egy desszert is. A hagyományos töltelék hús, savanyú káposzta és gomba. A nyár folyamán szezonális gyümölcsökkel -főleg áfonyával vagy eperrel - töltve kínálják. Kézsítik ezenkívül sajttal, illetve egyes régiókban lencsével vagy burgonyával. A savanyúkáposztás változatot készítettem el, amiben rengeteg a C-vitamin, ami ilyenkor télen igen jó szolgálatot tesz.
Hozzávalók a tésztához:
3 1/2 bögre (440 g) liszt, plusz a nyújtáshoz
3 nagy tojás
2 evőkanál tejföl
3/4 vagy 1 bögre víz (amennyit felvesz majd)
vaj a sütéshez
tejföl, snidling és pirított bacon a tálaláshoz
A töltelékhez:
1/2 kg savanyú káposzta
1 közepes méretű vöröshagyma
olaj vagy vaj a sütéshez
1-2 evőkanál tejföl
só, bors
Ha nagyjából összeállt, borítsuk egy lisztezett nyújtófelületre és fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, közben folyamatosan gyúrjuk, amíg sima, nem ragadós tésztát nem kapunk.
Ezután csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben legalább 20 percet.
Közben készítsük el a tölteléket.
Egy lábasban tegyünk fel vizet sóval forralni.
Tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket a tészták közepére, hajtsuk félbe, és villával nyomkodjuk le a széleket vagy legyezőszerűen hajtogassuk meg.
Ha már készen van pár darab, akkor dobjuk a lobogva forró vízbe.
Egyszerre csak keveset, nehogy összetapadjanak főzés közben. Főzzük még 3-4 percig, miután felszínre jöttek, majd szűrőkanállal emeljük ki őket és tegyük papírtörlőre lecsöpögni.
Miután az összes pierogunk kifőtt, hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, de vigyázzunk, ne égessük meg.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése