Javában benne vagyunk a télben, egy ideig még ne nagyon álmodozzunk a tavaszról. Együnk inkább kelkáposztát. Hogy miért? Mert sok benne a fehérje és az ásványi anyag, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma is jelentős.
A kelkáposzta igen közel áll a fejes káposztához, viszont a hideget jobban viseli, ezért átteleltethető, vagyis igazi jó barát télen.
Mivel a szilvesztert és az új év első napjait Németországban töltöttem, és mivel Németországból sosem jövök haza feketeerdei sonka nélkül, valamint életemben először kóstoltam az elzászi lepényt, ezért most ennek a hármasnak a felhasználásával készült az alábbi recept. Egyszerű és gyors téli vacsora.
Hozzávalók (2 lepényhez):
250 g liszt
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
víz
A tetejére:
fél fej kelkáposzta
1 nagy vöröshagyma
1 evőkanál olaj
100 g Crème fraîche (használhattok tejfölt)
1/2 teáskanál őrölt kömény
csipet szerecsendió
só, bors
feketeerdei sonka, használható még jó magyar mangalicasonka is, vagy prosciutto
A tésztához a hozzávalókat keverjük össze kb 120 ml vízzel (fél bögre). Gyúrjuk addig, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk, közben apránként adhatunk még hozzá egy kis vizet, ha szükséges.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
3-4 percig kevergetve pirítsuk, nem kell puhára főznünk. Tegyük bele a fűszereket, keverjük jól el és vegyük le a gázról.
Tegyük a sütőbe és süssük kb 15. percig. A másik adag tésztával majd ugyanígy járjunk el.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése