Idén korán jött a tavasz, korán jön a húsvét. Sokan eszünk a sonka mellé foszlós kalácsot, de nem mindenkinek ízlik az édeskés kalács a hús mellé. Elsősorban nekik ajánlom ezt medvehagymás, könnyű kenyeret és természetesen azoknak is, akik rajonganak a medvehagymáért.
Hozzávalók:
500 g liszt
100 g vaj
50 g medvehagyma
30 g cukor
150 ml tej
100 ml fehérbor
1 tojás
10 g só
+ 1 tojás a kenéshez
+ dió a tetejére
Egy bögrében a tejet megmelegítjük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük, beleteszünk egy kanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 5 percet állni hagyjuk.
A maradék cukrot a fehérborral, tojással egy tálba tesszük, beleszitálunk 100 g lisztet.
Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára keverjük.
Beleszitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót.
Beledolgozzuk a vaj felét, majd amikor ismét sima a tészta, jöhet bele a maradék vaj is.
Úgy dolgozzuk ki, hogy szétnyújtjuk a deszkán, majd félbehajtjuk, fordítunk a tésztán 90 fokot és így folytatjuk, amíg bele nem dolgozzuk a vajat.
Az elején nagyon ragacsosnak tűnhet, de idővel szépen elegyedik és sima rugalmas tészta lesz belőle.
Vágjuk félbe a tésztát, az egyik felébe gyúrjuk bele az apróra vágott vagy ledarált medvehagymát a vajhoz hasonló módszerrel.
Pihentessük még 30 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése