Hozzávalók a sertéshúshoz:
1 1/2 kg sertéscomb
4 gerezd fokhagyma
fűszerkömény
só, bors
A húsléhez:
1 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
Hozzávalók a knédlihez:
1/2 kg liszt
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
1 evőkanál olaj
2 1/2 dl langyos víz
Hozzávalók a káposztához:
1 1/2 kg fehérkáposzta
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
2 db babérlevél
10 szem feketebors, frissen őrölve
1 csapott evőkanál finomliszt (finom)
2 dl víz
1/2 teáskanál só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál napraforgó olaj
2 evőkanál ecet
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A sertéscombról leitatjuk a vizet, alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel, mindkét oldalán.
Beletesszük egy, a húsnál nem sokkal nagyobb sütőtálba. Mellédobjuk a fokhagymagerezdeket, csurig töltjük vízzel és fóliával letakarva sütőbe tesszük.
Egy óra múlva levesszük róla a fóliát és így sütjük tovább. Egy óra múlva megfordítjuk a húst és újabb órát sütjük. Ha elfogyna alóla a folyadék, akkor pótoljuk. Nekem egyáltalán nem kellett utána töltenem és a sütési idő végére körülbelül feléig volt a lével a tál.
A húst kicsit hűlni hagyjuk, majd félretesszük.
A levet leszűrjük, kislábasba öntjük, lekapargatjuk a sütőtál oldalára sült részeket is, szűrőn átnyomjuk.
Egy evőkanál lisztet alaposan elkeverünk a lében, majd gázon kevergetés mellett felforraljuk és besűrűsítjük.
Pirospaprikával megszórjuk, alaposan elkeverjük.
A knédlihez 1 dl langyos vízben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk.
Az összes hozzávalót tálba tesszük és jó alaposan összegyúrjuk.
Lágy, de nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk, ami elválik az edény oldalától.
Meleg helyen kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük vagy, ha elektromos sütőnk van, állítsuk 30-40 C-ra, ugyanúgy fedjük le a tálat egy konyharuhával és így kelesszük 40 percet.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, hengerré sodorjuk. Felvágjuk annyi darabra, ahány knédligombócot készítünk belőle. Én két cipót csináltam.
Hagyjuk pihentetni őket letakarva, addig készítsük elő a gőzfürdőt.
Először is kell egy jó nagy lábos, ha van párolóedény otthon, akkor az, de csak akkor, ha dupla méretű, mint a két cipó. Ha nincs se knédlifőző, se pároló, akkor tegyünk egy rácsot az edényünkbe, amire helyezzünk egy sütőpapírt. Grillezős mikrókhoz szokott lenni egy lábas grillrács, az erre tökéletesen megfelel, ha belefér a nagy lábasunkba. Ha csak sima rács van, akkor tegyünk alá egy kerámiabögrét, arra tegyük a rácsot. A lényeg, hogy a tészta semmiképp se érjen majd a vízbe. És legyen helye dagadni, felfelé is.
Fedő is kell, nem szökhet ki a gőz!
Töltsünk vizet az előkészített lábosba, ügyelve hogy a rácshoz vagy párolóbetéthez ne érjen fel a víz. Tegyük fel forrni. Ha forr, tegyük bele a bucikat és fedjük le, hogy ne tudjon szökni a gőz és pontosan 25 percig főzzük.
Közben ne emeljük fel a fedőt.
A kész knédlit miután kivettük a főzőből olajjal megkenjük és fogpiszkálóval megszurkáljuk.
Ha már nem túl forró felszeleteljük.
Melegíteni is csak gőz fölött szabad.
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk, olajon megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a cukrot, majd ráöntjük a fehérbort.
Beletesszük a sót, feketeborsot, babérlevelet, a nem túl vékonyra szelt káposztát.
Felöntjük a vízzel és rálocsoljuk az ecetet. Fedő alatt puhára pároljuk.
Nem kell aggódni, ha elsőre úgy tűnik, nem fogjuk tudni rácsukni a fedelét, ahogy puhul a káposzta, pár perc alatt összeesik, akkor lefedhetjük.
A felszeletelt húst locsoljuk meg a szósszal és tálaljuk a knédlivel, meg a káposztával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése