Ugrás a fő tartalomra

Az arany tej

Nem csak mert sárga, hanem mert a náthás hónapokban aranyat ér. Valahogy az utóbbi években sikerül minden januárban lebetegednem. Ezért úgy döntöttem, keresgélek náthaűző és immunerősítő recepteket. Gondoltam kezdek valami ütőssel, egy mindenre gyógyír csodanövénnyel, a kurkumával.
A sárga gyökér rokona a gyömbérnek, mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. Állítólag kígyómarás és skorpióméreg ellen is hatásos. Bár erre egyelőre nincs szükségem. Jelenleg a rákellenes hatásait kutatják. A kurkumás tej tökéletes választásnak tűnik a téli megfázás orvoslására. A ragyogó sárga szín meg egy kis felüdülés a szemnek a téli szürkeségben. Nem utolsó sorban pedig finom is.




Hozzávalók 2 adaghoz:
1 bögre tej
1 bögre kókusztej (ez is helyettesíthető tejjel)
1 teáskanál szárított kurkuma (vagy egy centinyi friss kurkuma vékonyra szeletelve vagy apróra kockázva)
1 teáskanál szárított gyömbér (vagy egy centinyi friss gyömbér vékonyra szeletelve vagy apróra kockázva)
1 csipetnyi bors
1 evőkanál méz

Tegyük a kétfajta tejet egy kis lábosba melegedni.
Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért és a borsot. Keverjük jól el.
Hagyjuk a tejet lassú tűzön melegedni, amíg kis buborékok képződnek az edény oldalán, de ne forraljuk túl.
Kevergetéssel tudjuk tartani a hőmérsékletet. Hagyjuk a lángon még egy-két percig vigyázva, hogy ne hagyja, hogy a tej túlmelegedjen, Kapcsoljuk le alatta a gázt, keverjük bele a mézet és fedjük le, hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le a tejet, ha friss alapanyagokat használtunk.
Fogyasszuk melegen.

Medvetipp: Ha keserűnek érezzük, az azért lehet, mert nem hagytuk elég ideig főni. Ha hosszabb ideig forraljuk a kurkuma port, akkor eltűnik a keserű íz belőle.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü