Nem csak mert sárga, hanem mert a náthás hónapokban aranyat ér. Valahogy az utóbbi években sikerül minden januárban lebetegednem. Ezért úgy döntöttem, keresgélek náthaűző és immunerősítő recepteket. Gondoltam kezdek valami ütőssel, egy mindenre gyógyír csodanövénnyel, a kurkumával.
A sárga gyökér rokona a gyömbérnek, mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. Állítólag kígyómarás és skorpióméreg ellen is hatásos. Bár erre egyelőre nincs szükségem. Jelenleg a rákellenes hatásait kutatják. A kurkumás tej tökéletes választásnak tűnik a téli megfázás orvoslására. A ragyogó sárga szín meg egy kis felüdülés a szemnek a téli szürkeségben. Nem utolsó sorban pedig finom is.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 bögre tej
1 bögre kókusztej (ez is helyettesíthető tejjel)
1 teáskanál szárított kurkuma (vagy egy centinyi friss kurkuma vékonyra szeletelve vagy apróra kockázva)
1 teáskanál szárított gyömbér (vagy egy centinyi friss gyömbér vékonyra szeletelve vagy apróra kockázva)
1 csipetnyi bors
1 evőkanál méz
Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért és a borsot. Keverjük jól el.
Hagyjuk a tejet lassú tűzön melegedni, amíg kis buborékok képződnek az edény oldalán, de ne forraljuk túl.
Kevergetéssel tudjuk tartani a hőmérsékletet. Hagyjuk a lángon még egy-két percig vigyázva, hogy ne hagyja, hogy a tej túlmelegedjen, Kapcsoljuk le alatta a gázt, keverjük bele a mézet és fedjük le, hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le a tejet, ha friss alapanyagokat használtunk.
Medvetipp: Ha keserűnek érezzük, az azért lehet, mert nem hagytuk elég ideig főni. Ha hosszabb ideig forraljuk a kurkuma port, akkor eltűnik a keserű íz belőle.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése