Egy igazi náthagyilkos a téli napokra, telis-tele C vitaminnal. Készíthető friss és szárított csipkebogyóból egyaránt. A svédek szárítottból készítik és inkább italként vagy desszertként szolgálják fel tejjel, tejszínnel vagy vanília fagylalttal, kis mandula kekszekkel együtt.
Hozzávalók a leveshez:
3 bögre (kb. 400 g) friss csipkebogyó
5 bögre (1,2 liter) víz
1/3 - 1/2 bögre (75-110 g) cukor
1 1/2 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál hideg víz
A kekszekhez:
100 g mandulapaszta (lsd. lejjebb)
1 tojásfehérje, szobahőmérsékleten
1 evőkanál cukor
1/4 teáskanál őrölt kardamom
A mandulapasztához (kb. 350g lesz belőle):
1 1/2 bögre hámozott mandula
1 1/2 bögre porcukor
1 tojásfehérje, szobahőmérsékleten
1 teáskanál mandula-kivonat
A tálaláshoz:
Vanília fagylalt vagy tejszínhab
Ha friss bogyót használunk, vágjuk le a végeit, ha szárítottat, áztassuk a víz felébe néhány órára.
Adjuk hozzá a cukrot. Először csak kevesebbet, kóstoljuk meg elég édes-e.
Forraljuk fel újra. Keverjük el a keményítőt egy kevés hideg vízzel. Öntsünk egy merőkanálnyit a forró levesből a keményítős keverékbe, majd keverjük a levesbe, forraljuk fel újra.
Hagyjuk kihűlni.
A kekszekhez először a mandulapasztát készítjük el. Daráljuk meg a mandulát, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét és a mandula kivonatot, valamint a cukrot és daráljuk addig egy mixer segítségével amíg krémes masszát nem kapunk.
A masszából mérjünk ki 100 g-ot.
🐻 Medvetipp: a maradék hűtőben eláll egy hétig, de mélyhűtőben még tovább. Felhasználható bármihez, amihez marcipán kell.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük simára, töltsük a sütitésztát egy habzsákba, vágjunk egy nagyobb lyukat a végére és nyomkodjunk korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Tálaljuk a levest tejszínhabbal és kekszekkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése