Egy újabb étel, amiért szeretni, várni lehet az őszt. Tudom, hogy sokan nem szeretik a bort, sem inni, sem főzni. Ez a recept nem nekik való, ők próbáljanak ki valami mást a disznójukkal. Köztudott, hogy nem illik olcsó borral főzni, mert elrontja az ételt. Ez a recept pedig igazán a borról szól, na meg persze a friss zöldfűszerekről. Válasszunk hozzá, olyan fehérbort, amelyet szívesen meg is innánk. Egy jó chardonnay tökéletes választás lehet. És még valami: mindenképp addig készítsük el ezt az ételt, amíg még nőnek a kertben a friss fűszerek, mert a szárított ide a legkevésbé sem megfelelő. Ezt tudni fogjuk azonnal, ahogy megérezzük az illatokat főzés közben.
Hozzávalók
1/4 bögre olívaolaj vagy növényi olaj
5 gerezd fokhagyma, szeletelve
2 evőkanál friss rozmaring, apróra vágva
1/4 bögre friss zsályalevél, apróra vágva
1 kiló sertés rövidkaraj
1 1/4 bögre fehérbor
só és frissen őrölt fekete bors
1/2 bögre húsleves
1/2 bögre tejszín
1 evőkanál keményítő
Sózzuk, borsozzuk meg a sertés minden oldalát.
Melegítsük fel az olaj felét egy serpenyőben, adjuk hozzá a sertéskarajt és süssük 5 percig minden oldalát, majd vegyük ki, tegyük egy sütőtálba.
A maradék olajat is melegítsük fel, tegyük bele a fokhagymát, a rozmaringot és a zsályát, majd kevergessük körülbelül egy percig.
Öntsünk a bort a serpenyőbe, és egy fakanállal kaparjuk fel az odasült részeket. Főzzük, amíg az alkoholszag eltűnik, kb.1-2 percig.
Öntsük a hús tetejére, öntsük rá a húslevest is, fedjük le és tegyük sütőbe. 170 fokon süssük másfél órán át, de fél óránként nézzünk rá nem párolgott-e teljesen a lé alóla. Ha igen akkor, fele víz, fele bor keverékkel pótoljuk.
Ha kész a hús (ha van hőmérőnk, akkor 80-82 fokosnak kell lennie), hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a mártást.
Öntsük le a húsról a levet a serpenyőnkbe. A tejszínt alaposan keverjük el a keményítővel, öntsük a tálba egy keveset a meleg húsléből, keverjük el.
Folyamatos kevergetést közben öntsük ezt a keveréket a serpenyőbe.
Közepes-alacsony lángon főzzük a mártást, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik, de ne forraljuk fel.
Szeleteljük fel a sertéshúst, forgassuk meg a mártásban.
Rizzsel vagy gnocchi-val tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése