A muffinok a legegyszerűbben elkészíthető sütemények közé tartoznak, viszont ez nem kell azt jelentse, hogy unalmasak. Valójában végtelen lehetőség rejlik bennük. Kedvünk szerint variálhatjuk az ízeket, készíthetünk belőlük uzsonnasüteményeket és meg is tölthetjük őket. Az már csak a hab a tortán, hogy némi dekorációval pedig akár elegáns süteményeket is varázsolhatunk belőlük. Legyen ez habos mascarpone- vagy gyümölcsös vajkrémrózsa. Én most egy citromos-mákos változattal készültem, amit főzött citromkrémmel töltöttem és a citromos pitékhez hasonlóan, tojásfehérjéből készült habbal díszítettem.
Hozzávalók a muffinhoz (12 darabhoz):
3 nagy tojás
120 g cukor
110 g vaj, szobahőmérsékletű
125 g natúr joghurt
160 g liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál darált mák
2 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
1/4 teáskanál só
A citromkrémhez:
4 tojássárgája
1 nagy citrom reszelt héja
60 ml frissen facsart citromlé
100 g cukor
60 g hideg vaj
A tojáshabhoz:
200 g cukor
1 teáskanál ecet
4 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
Ha valamiért csomós lett a krém, nem kell megijedni, csak át kell passzírozni egy szűrőn.
Tegyük félre hűlni.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Válasszuk szét a tojásokat.
Süssük készre 20-25 perc alatt, vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz és egy beleszúrt fogvájó tisztán nem jön ki belőlük.
Amikor kihűltek a sütemények egy kis kanállal vájjunk lyukat a közepükbe és töltsünk beléjük citromkrémet.
Egy kis lábosba tegyünk vizet, erre helyezzük a fehérjés tálkát, úgy, hogy a víz ne érjen az aljához.
Gázon kevergessük a fehérjét addig, amíg az összes cukor fel nem olvad benne és ha beledugjuk az ujjunk jó melegnek nem érezzük.
Vegyük le ekkor a gőzről és kezdjük azonnal habbá verni. Legyen kéznél a habverő, mert a forró edényben a tojás tovább fő keverés nélkül.
Amikor félkemény, adjuk hozzá az ecetet és verjük kemény habbá, ami jól tartja a formáját.
Töltsük hosszúkás habcsővel ellátott habzsákba (használhatunk sima csillagcsövet is, ha nincs ilyen) és a sütemények közepéről indulva körkörösen vonjuk be őket habbal.
Flambírozópisztollyal adjunk egy kis színt a habnak, de vigyázzunk, ne égessük meg.
Sütőben is barníthatjuk, tegyük vissza 10-15 percre a muffinokat, de tartsuk rajta a szemünket, ha túl gyorsan barnulna vegyük ki hamarabb.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése