Ugrás a fő tartalomra

Klasszikus karácsonyi menü



Az egyik legismertebb karácsonnyal kapcsolatos hagyományunk az ünnepi vacsora. A régi vallásos szokások szerint a katolikusok 24-én éjfélkor vagy 25-én napközben misén vesznek részt és szenteste böjtölnek. Száz éve karácsonykor hús szinte egyáltalán nem került az asztalra, a hal megengedett volt, de inkább hüvelyeseket, sült tököt fogyasztottak. Manapság már elhalványul ez a szokás és szinte mindenhol kerül hús az ünnepi asztalra. Libát rajtunk kívül például az osztrákok és a franciák fogyasztanak karácsonykor. A dió és a mák töltelék a bőséget és az egészséget szimbolizálja.






🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆

Libaleves



Hozzávalók:
1 liba szárnyai, nyaka, belsőségek, kiszedett háj
3 sárgarépa
1 fehérrépa
1 zeller
1 fej fokhagyma, nem kell megpucolni, csak keresztben félbe vágni
2 ág kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított)
2 levél friss zsálya
1 közepes vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 szárított babérlevél
1 teáskanál egész fekete bors

A kiszedett hájat apróra vágva kisütjük.



A zsírból kiveszünk 3 evőkanállal, egy nagy fazékba tesszük és lepirítjuk rajta a leveshúst.


Amikor minden darabot körbesütöttünk, öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük másfél órán át. Közben habozzuk le, ha szükséges.


Pucoljuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket.

Adjuk a leveshez a zöldfűszerekkel együtt és főzzük még 1-2 órán át, amíg a hús meg nem puhul.
Közben kóstoljuk meg, kell-e még sózni.

🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆

Libasült almás káposztával és sült almával


Hozzávalók a sült libához:
1 liba "maradéka"
1 evőkanál szárított majoranna
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 fej fokhagyma
1 alma
só, bors

Hozzávalók a káposztához:
1 vöröshagyma, felaprítva
1 kis fej lilakáposzta, vékonyan felszeletelve
1 alma, apróra vágva
2 1/2 bögre száraz vörösbor
1/2 bögre aszalt áfonya
1 evőkanál cukor
csipet szerecsendió
só, bors

Hozzávalók a sült almához:
4 alma
1/2 bögre mazsola
1/2 bögre rum
3 evőkanál sótlan vaj

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Keverjük össze a majorannát, a kakukkfüvet, sóval és borssal. Jó alaposan dörzsöljük be vele a libát kívül-belül. A mellén a bőrét irdaljuk be, de ügyeljünk arra, hogy a húsba ne vágjunk bele.


Vágjuk négybe az almát, valamint félbe a fokhagymát és tegyük a madár belsejébe.


A lábait jó szorosan kötözzük össze erős cérnával.

Tegyük az előmelegített sütőbe fél órára.
Ekkor merjük ki a liba alól a kicsöpögött zsírt és miután visszatettük a sütőbe, csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra. Így süssük 2 órán át, de minden fél órában ötsük le a zsírját.

2 óra elteltével, ha van húshőmérőnk, ellenőrizzük a hőfokot. 80 foknak kell minimum lennie.
Ha még nem sült mindenhol át, tegyük vissza a sütőbe újabb fél órára.

A káposztához a zsírból 3 evőkanállal tegyünk egy lábosba.
Adjuk hozzá a hagymát és kevergetve főzzük 4-5 percig, amíg meg nem puhul.

Tegyük bele a felaprított káposztát és a felaprított almát, főzzük további 3-4 percig, majd öntsük nyakon a borral.


Adjuk hozzá az áfonyát, a cukrot és a fűszereket. Forraljuk fel, majd középes hőfokon, időnként megkeverve, főzzük 35-40 percig.


Az almáshoz áztassuk a mazsolát a rumba, körülbelül egy órára.

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vájjuk ki az almát közepét úgy, hogy az alján hagyjunk a gyümölcshúsból.
Tegyük az almákat egy sütőtálba.

Tömködjük beléjük megáztatottk mazsolát.

Mindegyik alma tetejére rakjuk egy-egy kis kupac vajat.

Öntsünk a tálba egy bögre vizet, fedjük le fóliával és 45-50 perc alatt süssük készre.

Tálaljuk a libát a káposzta tetején, tegyük mellé az almákat. Díszítsük gyümölcsökkel.



🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆🎄🦆

Mákos koszorú



Hozzávalók a süteményhez:
5 dkg mák
1 bögre (240 ml) tej
4 tojásfehérje
100 g vaj
100 g cukor
1 teáskanál vanília-kivonat
250 g liszt
2 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a citrommázhoz:
1 1/2 bögre porcukor
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál vaj

Beáztatjuk a mákot a tejbe, 30 percre. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A süteményhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a vaníliát, és elkeverjük, majd beleöntjuk a mákot az összes tejjel együtt, szép simára keverjük.



Egy másik tálban keményre verjük a tojások habját, és ezt már kézzel, óvatosan keverjük a mákos masszába.


Kivajazott formába öntjük és sütőbe tesszük kb 40 percre. 30 perc után ellenőrizzük hústűvel vagy villával a közepét, és csak, ha még ragacsos, akkor tegyük vissza.


Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és tegyük rácsra hűlni.

A mázhoz keverjük simára a hozzávalókat és csurgassuk a kihűlt sütemények tetejére.


Díszítsük cukorgyöngyökkel, szárított ribizlivel, rozmaring-ágacskákkal.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü