Ugrás a fő tartalomra

Brazil fűszeres pulyka leves

Ezt a levest egy brazil tradicionális fogás ihlette. A Moqueca egy fűszeres tengeri herkentyűs halleves, melynek alapját egy kókusztejes, csípős lé képezi. Ugyanezt az ízvilágot használtam fel a pulykaleves alapjaként.




Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell filé
1 teáskanál olaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, zúzva
1 közepes friss jalapeno vagy más chili paprika, kimagozva és apróra vágva
1 evőkanál reszelt friss gyömbér vagy 1 teáskanál őrölt
1 konzerv paradicsom, kockázott
fél üveg világos sör vagy alkoholmentes sör
1 bögre csirke húsleves
1/4 bögre sótlan, szárazon pörkölt földimogyoró vagy sima sótlan mogyoró
1/2 bögre édesítetlen kókusztej (egy kis konzervnyi)
1/2 bögre felaprított friss korianderlevél
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors

Egy lábasban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát,fokhagymát, paroljuk üvegesre.


Adjuk hozzá a chilit és a gyömbért, kevergetve süssük még fél percig, dobjuk rá a pulykát és pirítsuk jól körbe.



Adjuk hozzá a paradicsomot, húslevest és a sört, sózzuk, borsozzuk főzzük puhára a madarat.


Eközben pirítsuk meg a mogyorót, ha nem pörköltet vettünk. Ehhez hevítsünk fel egy serpenyőt, és szárazon tegyük bele a mogyit, rázogatva pörköljük meg, majd zúzzuk össze, daráljuk le vagy őröljük meg, vagy ezek kombinációja.
Ha már puha a pulyka, tegyük bele a levesbe a mogyorót, a kókusztejet, forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot és főzzük.

További öt percig, ekkor keverjük hozzá a citromlevet és a koriander leveleket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü