Ezt a levest egy brazil tradicionális fogás ihlette. A Moqueca egy fűszeres tengeri herkentyűs halleves, melynek alapját egy kókusztejes, csípős lé képezi. Ugyanezt az ízvilágot használtam fel a pulykaleves alapjaként.
Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell filé
1 teáskanál olaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, zúzva
1 közepes friss jalapeno vagy más chili paprika, kimagozva és apróra vágva
1 evőkanál reszelt friss gyömbér vagy 1 teáskanál őrölt
1 konzerv paradicsom, kockázott
fél üveg világos sör vagy alkoholmentes sör
1 bögre csirke húsleves
1/4 bögre sótlan, szárazon pörkölt földimogyoró vagy sima sótlan mogyoró
1/2 bögre édesítetlen kókusztej (egy kis konzervnyi)
1/2 bögre felaprított friss korianderlevél
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
Egy lábasban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát,fokhagymát, paroljuk üvegesre.
Adjuk hozzá a chilit és a gyömbért, kevergetve süssük még fél percig, dobjuk rá a pulykát és pirítsuk jól körbe.
Adjuk hozzá a paradicsomot, húslevest és a sört, sózzuk, borsozzuk főzzük puhára a madarat.
Eközben pirítsuk meg a mogyorót, ha nem pörköltet vettünk. Ehhez hevítsünk fel egy serpenyőt, és szárazon tegyük bele a mogyit, rázogatva pörköljük meg, majd zúzzuk össze, daráljuk le vagy őröljük meg, vagy ezek kombinációja.
Ha már puha a pulyka, tegyük bele a levesbe a mogyorót, a kókusztejet, forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot és főzzük.
További öt percig, ekkor keverjük hozzá a citromlevet és a koriander leveleket.
Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell filé
1 teáskanál olaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, zúzva
1 közepes friss jalapeno vagy más chili paprika, kimagozva és apróra vágva
1 evőkanál reszelt friss gyömbér vagy 1 teáskanál őrölt
1 konzerv paradicsom, kockázott
fél üveg világos sör vagy alkoholmentes sör
1 bögre csirke húsleves
1/4 bögre sótlan, szárazon pörkölt földimogyoró vagy sima sótlan mogyoró
1/2 bögre édesítetlen kókusztej (egy kis konzervnyi)
1/2 bögre felaprított friss korianderlevél
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
Egy lábasban hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát,fokhagymát, paroljuk üvegesre.
Adjuk hozzá a chilit és a gyömbért, kevergetve süssük még fél percig, dobjuk rá a pulykát és pirítsuk jól körbe.
Adjuk hozzá a paradicsomot, húslevest és a sört, sózzuk, borsozzuk főzzük puhára a madarat.
Eközben pirítsuk meg a mogyorót, ha nem pörköltet vettünk. Ehhez hevítsünk fel egy serpenyőt, és szárazon tegyük bele a mogyit, rázogatva pörköljük meg, majd zúzzuk össze, daráljuk le vagy őröljük meg, vagy ezek kombinációja.
Ha már puha a pulyka, tegyük bele a levesbe a mogyorót, a kókusztejet, forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot és főzzük.
További öt percig, ekkor keverjük hozzá a citromlevet és a koriander leveleket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése