Ugrás a fő tartalomra

Lazac menta és bazsalikom szósszal

Sokan a szálka miatt nem esznek halat. Nekik kiváló választás a rózsaszínes-narancsos színű, szálkamentes lazacfilé. Ez a gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. A medve is nagyon szereti a lazacot, persze ez a medve meg is süti. Ma mentából és bazsalikomból készült mártással tálalja.


 
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 szelet lazacfilé
25 g friss bazsalikom
25 g menta levél
200 ml olívaolaj
1 tojás sárgája
1 teáskanál mustár
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál majonéz
egy kis citrom finomra reszelt héja és leve
kevés olaj és vaj a sütéshez 
só, őrölt bors

Hozzávalók a sült burgonyához:
600 g parázsburgonya
olívaolaj
só, őrölt bors

Hozzávalók a zöldspárgához:
1 csomag zöldspárga
1 evőkanál vaj
olívaolaj
só, őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Forraljunk egy kis fazékban vizet, adjuk hozzá a mentalevelet, bazsalikomot, 15 másodpercig hagyjuk a lobogó vízben.
Vegyük ki és csepegtessük le.
Nyomkodjuk ki belőle a vizet.
Tegyük turmixgépbe az olívaolajjal, a tojással, sóval, borssal, mustárral.
Turmixoljuk pár percen kerezstül, amíg szép homogén és krémes nem lesz.
Öntsük tálba, adjuk hozzá a citromlevet, citromhéjat, a tejszínt és a majonézt, majd habverővel verjük pár percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg, kell-e sózni, borsozni.
Tegyük hűtőbe felhasználásig.
A burgonyát mossuk meg, töröljük szárazra.
Vágjuk a nagyobbakat falatnyi darabokra.
Alaposan sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal.
Tegyük forró sütőbe fél órára.
A sütési idő felénél, forgassuk át a burgonyákat egy lapát segítségével.
A spárgák fás alját tördeljük le.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt egy kevés olívaolajjal.
Tegyük bele a vajat és a spárgákat.
Sózzuk, borsozzuk.
Rázogatva, óvatosan kevergetve pirítsuk 6-8 percen keresztül.
Tegyük félre.
A lazacokat alaposan sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk 15 percet állni a sóban.
Az előző serpenyőben ismét forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat.
Sütés előtt adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat és süssük a halak mindkét oldalát aranybarnára.
Tegyünk mártást a tányérok aljába, helyezzünk el rajta egy adag spárgát és sült burgonyát.
Erre helyezzük el a lazacszeleteket.
Menta- és/vagy bazsalikomlevélkékkel díszíthetjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü