Sokan a szálka miatt nem esznek halat. Nekik kiváló választás a rózsaszínes-narancsos színű, szálkamentes lazacfilé. Ez a gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. A medve is nagyon szereti a lazacot, persze ez a medve meg is süti. Ma mentából és bazsalikomból készült mártással tálalja.
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 szelet lazacfilé
25 g friss bazsalikom
25 g menta levél
200 ml olívaolaj
1 tojás sárgája
1 teáskanál mustár
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál majonéz
egy kis citrom finomra reszelt héja és leve
kevés olaj és vaj a sütéshez
só, őrölt bors
Hozzávalók a sült burgonyához:
600 g parázsburgonya
olívaolaj
só, őrölt bors
Hozzávalók a zöldspárgához:
1 csomag zöldspárga
1 evőkanál vaj
olívaolaj
só, őrölt bors
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Forraljunk egy kis fazékban vizet, adjuk hozzá a mentalevelet, bazsalikomot, 15 másodpercig hagyjuk a lobogó vízben.
Vegyük ki és csepegtessük le.
Nyomkodjuk ki belőle a vizet.
Tegyük turmixgépbe az olívaolajjal, a tojással, sóval, borssal, mustárral.
Turmixoljuk pár percen kerezstül, amíg szép homogén és krémes nem lesz.
Öntsük tálba, adjuk hozzá a citromlevet, citromhéjat, a tejszínt és a majonézt, majd habverővel verjük pár percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Kóstoljuk meg, kell-e sózni, borsozni.
Tegyük hűtőbe felhasználásig.
A burgonyát mossuk meg, töröljük szárazra.
Vágjuk a nagyobbakat falatnyi darabokra.
Alaposan sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal.
Tegyük forró sütőbe fél órára.
A sütési idő felénél, forgassuk át a burgonyákat egy lapát segítségével.
A spárgák fás alját tördeljük le.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt egy kevés olívaolajjal.
Tegyük bele a vajat és a spárgákat.
Sózzuk, borsozzuk.
Rázogatva, óvatosan kevergetve pirítsuk 6-8 percen keresztül.
Tegyük félre.
A lazacokat alaposan sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk 15 percet állni a sóban.
Az előző serpenyőben ismét forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat.
Sütés előtt adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat és süssük a halak mindkét oldalát aranybarnára.
Tegyünk mártást a tányérok aljába, helyezzünk el rajta egy adag spárgát és sült burgonyát.
Erre helyezzük el a lazacszeleteket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése