A Kung Pao, más néven Gong Bao csirke a szecsuáni konyha klasszikus étele, a délnyugat-kínai Szecsuán tartományból származik. Az eredeti változat legfőbb összetevője a kockára vágott csirke, aminek a pácolásához Shaoxing bort használnak. Legfontosabb fűszerei a szecsuáni chilipaprika és a szecsuáni bors. A megpirított csirkéhez apróra vágott újhagymát és mogyorót adnak. Ebből gyakran használják a pörkölt változatot, de eredetileg a főzés a wokban, a nyers földimogyoró pirításával kezdődik.
Hozzávalók a csirkéhez:
800 g csont/bőr nélküli csirkemell
1 evőkanál shaoxing bor
1 evőkanál világos szójaszósz
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál kukoricakeményítő
Hozzávalók a szósz:
1/2 bögre (120 ml) csirkealaplé vagy víz
5 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál kínai fekete ecet (vagy jó minőségű balzsamecet)
2 evőkanál kínai Shaoxing bor
2 teáskanál sötét szójaszósz
2 teáskanál hoisin szósz
2 evőkanál nádcukor
1 teáskanál kukoricakeményítő
A sütéshez:
4 evőkanál étolaj
6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 piros kaliforniai paprika, kimagozva és felkockázva
8-10 szárított szechuáni chili vagy birds eye chili
1 evőkanál szemes szecsuáni bors
5 újhagyma, 2 centis darabokra vágva
1/2 bögre pörkölt/sózatlan földimogyoró
2 teáskanál szezámolaj
Keverjük össze a többi hozzávalóját (a shaoxing bort, a világos szójaszószt, a szódabikarbónával és a kukoricakeményítővel).
Forrósítsunk fel egy wokot magas lángon. Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat, hagyjuk felmelegedni, majd adjuk hozzá a pácolt csirkét.
Szedjük ki és tegyük félre.
Tegyük a maradék étolajat a wokba.
Kevergetve pirítsuk benne a fokhagymát, a gyömbérrel, chilivel, felkockázott paprikával és a szecsuáni borssal.
Amikor kezd enyhén besűrűsödni, tegyük vissza a csirkét a wokba és alaposan forgassuk át a szószban.
Párolt/főtt rizzsel azonnal tálaljuk!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése