A chili con carne, vagyis a "chili hússal", egy fűszeres egytálétel, aminek alapját különféle chili paprikák adják. Az említett hús, leggyakrabban marhahús. Gyakori összetevői még a paradicsom és a vesebab. Fűszerezéséhez fokhagymát, hagymát és római köményt használnak. Az étel Észak-Mexikóból származik, először 1529-ben említi meg egy szerzetes írásban, hogy az azték fővárosban, Tenochtitlanban, chilipaprikával fűszerezett "pörköltet" fogyasztanak. Ebben sem hús, sem bab nem szerepelt. A marhahúsos változat a spanyol gyarmatosítóktól származik és csak 1850-ben jelenik meg először írásban. A mai receptek gyakran vitákat váltanak ki a rajongók körében, akik közül néhányan ragaszkodnak ahhoz, hogy a chili szó csak az alapételre vonatkozik, bab és paradicsom nélkül. Tény, hogy manapság a chili fogalma összefonódott a babbal, ami viszont vitán felül áll, hogy főtt kukoricának semmi keresnivalója ebben a mexikói ételben!
Hozzávalók:
1 kg marhaszegy
3 szárított Ancho chili
3 szárított Guajillo chili
1 vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
3-4 szem paradicsom
1 chipotle paprika adobo szószban
2 konzerv vesebab, sós lében
5 bögre húsleves alaplé
1 evőkanál mexikói oregánó
1/2 teáskanál római kömény
2 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
puha tortilla
puha tortilla
avokádó
lilahagyma
tejföl
fehér cheddar sajt reszelve
limegerezdek
Süssük őket száraz serpenyőben 1-2 percig, vagy amíg illatos nem lesz, de vigyázzunk, ne égessük meg, mert keserű lesz.
(Sajnos csak ilyen kis paradicsomom volt, ezért használtam többet, mint 4 darab.)
A marhahúst vágjuk nagyon apró kockákra vagy daráljuk le. Kockázni tovább tart, de sokkal ízletesebb lesz a chili.
Érdemes két adagban dolgozni, hogy minél gyorsabban piruljon, ezzel elkerülhetjük, hogy levet engedjen a hús.
Közepes lángon, kevergetve főzzük puhára.
A hagymás-fokhagymás keverék felét tegyük a mozsárba vagy turmixgépbe.
Csepegtessük le a chiliket és ezt is tegyük bele az adobo chilivel együtt.Tegyük a chilipürét a főzőedénybe, adjuk hozzá az oregánót, a köményt, a sót és frissen őrölt fekete borsot.
Forraljuk fel, majd fedjük le és kis lángon főzzük 2 órán keresztül, vagy amíg a marhahús meg nem puhul.
Időnként keverjük meg és ellenőrizzük, nem főtt-e el a leve. Ezt vízzel tudjuk pótolni.
Kóstoljuk meg, kell-e még sózni.
Tortillával tálaljuk.
Szórjunk rá apróra vágott lilahagymát, reszelt sajtot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése