Ismét egy egyszerű, de nagyon ízletes olasz tésztaételt hoztam nektek. A spagetti alle vongole, ami olaszul annyit jelent, hogy spagetti vénuszkagylóval, egy olyan étel, amely nagyon népszerű Olaszország szinte minden területén, különösen Campaniában, ahol a hagyományos nápolyi konyha része. Az olaszok kétféleképpen készítik ezt az ételt: a bianco, azaz fehér verzióban, olajjal, fokhagymával, petrezselyemmel és fehérborral; míg a rosso-ban, az előbb felsorolt alapanyagok mellé paradicsom is kerül, ami főként a déli vidékeken jellemző. Hagyományosan a kagylót forró olívaolajban főzik, amelyet fokhagymával és a petrezselyem szárával ízesítettek. Az élő kagyló főzés közben kinyílik és a folyadék, amit kibocsát, az elsődleges ízesítője a szósznak. A félig főtt tésztát, ami lehet spagetti vagy linguine a kagylóhoz adják és egy marék apróra vágott petrezselyemmel főzik készre. Ha friss kagylót használunk, akkor csak a zárt héjú kagylókat főzzük meg, főzés után pedig azokat is el kell távolítani, amik nem nyíltak ki. Ha fagyasztott kagylót használunk (én is ezzel dolgoztam), akkor viszont nem kell megijedni, hogy kinyílnak a kagylók, amikor leöblítjük őket, ezek ugyanis elő vannak főzve. Ha itt főzés után zárt kagylóval találkozunk, azt ki kell dobni, de ez nagyon ritkán fordul elő.
Hozzávalók 2 főre:
300 g linguine tészta
1/2 bögre száraz fehérbor
1/2 kg vénuszkagyló
1 csokor friss petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál tengeri só
A kagylót át kell mosni, ha frissen vettük. Ehhez egy tálba tegyünk egy nagy adag tengeri sót és öntsük fel hideg vízzel. Hagyjuk benne a kagylókat állni egy bő órát.
A mirelitet nem kell tisztítani, mert már elő van főzve, de egy fél órát ugyanúgy érdemes a sós vízben áztatni.
Egy serpenyőben közép-magas hőfokon melegítsük fel az olívaolajat.
Adjuk hozzá a fokhagymákat egészben, és pár percig kevergessük, amíg nem kezdjük érezni az illatát, de nagyon vigyázzunk, hogy ne égessük meg.
Forraljunk nagy lábosban vizet a tésztának.
Amikor forr, sózzuk meg a vizet és adjuk hozzá a spagettit.
Adjuk hozzá a petrezselyemlevelet és keverjük még egy percig, amíg a tésztát krémes szósz nem fedi, vagyis elpárolog a felesleges folyadék alóla.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése