Az édes áfonya, balzsamecettel és fokhagymával ízesítve kiváló kísérője a sertéshúsnak. Ráadásul az áfonya nem csak finom, de egészséges is. Kalóriatartalma alacsony, tápanyagtartalma magas és természetesen, mint minden más kék gyümölcs, antioxidánsokban gazdag. Ebben az időszakban a legkedvezőbb az ára, érdemes akár télire is eltenni belőle, mert a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kiválóan fagyasztható.
Hozzávalók (2 főre):
1/4 bögre (60 ml) balzsamecet
1/8 bögre (30 ml) olívaolaj
1/8 bögre (30 ml) agavészirup
1/2 evőkanálnyi apróra vágott friss rozmaringlevél
1/2 evőkanálnyi apróra vágott friss zsályalevél
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
2 csontos sertéskaraj, 2 centi vastagra vágva
1/4 bögre (60 ml) balzsamecet
1/8 bögre (30 ml) olívaolaj
1/8 bögre (30 ml) agavészirup
1/2 evőkanálnyi apróra vágott friss rozmaringlevél
1/2 evőkanálnyi apróra vágott friss zsályalevél
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
2 csontos sertéskaraj, 2 centi vastagra vágva
2 teáskanál növényi olaj
Az áfonyamártáshoz:
150 g friss vagy fagyasztott áfonya
1/4 bögre (60 ml) víz
Körethez:
2 édesburgonya
2 teáskanál olívaolaj
fokhagymapor
só, bors
A pácoláshoz keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, az agaveszirupot, a rozmaringot, a zsályát, a fokhagymát, a sót és a borsot egy tálban.
Helyezzük a sertéshúsokat egy lezárható műanyag zacskóba és öntsük bele a pácot.
Zárjuk le és pácoljuk hűtőszekrényben legalább 2 órán át.
A körethez melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Mossuk meg az édesburgonyákat és héjastul vágjuk szeletekre.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Locsoljuk meg az olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg fokhagymaporral.
Az előmelegített sütőben kb. fél óra alatt süssük készre.
A szeletek vastagságától függően rövidülhet vagy nőhet a sütési idő, ezért érdemes időnként ránézni, megpirultak-e már.
Miután lejárt a pácolási idő tekerjük fel a sütőt 200 fokra.
Vegyük ki a húsokat a pácból, csepegtessük le és hagyjuk szobahőmérsékleten 15 percig állni.
Az áfonyamártáshoz egy kis lábasban keverjük össze az áfonyát, a 1/4 bögre vizet és 1/4 bögrényit a pácléből.
Közepes hőfokon forraljuk fel és főzzük további 4-5 percig, vagy amíg kissé be nem sűrűsödik.
Tegyük félre.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt 2 teáskanál növényi olajjal. Érdemes olyan edényt választani, amit be tudunk tenni majd a sütőbe is. Ellenkező esetben készítsünk elő egy sütőtálat is.
Tegyük a sertésszeleteket a forró serpenyőbe és süssük oldalanként körülbelül 2 percig, vagy amíg meg nem pirul.
Amikor mindkét oldaluk szép kérget kapott, tegyük a húsokat serpenyőstől a forró sütőbe és 8 perc alatt süssük készre.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése