Ugrás a fő tartalomra

Sertéskaraj áfonyamártással

 Az édes áfonya, balzsamecettel és fokhagymával ízesítve kiváló kísérője a sertéshúsnak. Ráadásul az áfonya nem csak finom, de egészséges is. Kalóriatartalma alacsony, tápanyagtartalma magas és természetesen, mint minden más kék gyümölcs, antioxidánsokban gazdag. Ebben az időszakban a legkedvezőbb az ára, érdemes akár télire is eltenni belőle, mert a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kiválóan fagyasztható.



Hozzávalók (2 főre):
1/4 bögre (60 ml) balzsamecet
1/8 bögre (30 ml) olívaolaj
1/8 bögre (30 ml) agavészirup
1/2 evőkanálnyi apróra vágott friss rozmaringlevél
1/2 evőkanálnyi apróra vágott friss zsályalevél
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
2 csontos sertéskaraj, 2 centi vastagra vágva
2 teáskanál növényi olaj

Az áfonyamártáshoz:
150 g friss vagy fagyasztott áfonya
1/4 bögre (60 ml) víz

Körethez:
2 édesburgonya
2 teáskanál olívaolaj
fokhagymapor
só, bors

A pácoláshoz keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, az agaveszirupot, a rozmaringot, a zsályát, a fokhagymát, a sót  és a borsot egy tálban.
Helyezzük a sertéshúsokat egy lezárható műanyag zacskóba és öntsük bele a pácot.
Zárjuk le és pácoljuk hűtőszekrényben legalább 2 órán át.
A körethez melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Mossuk meg az édesburgonyákat és héjastul vágjuk szeletekre.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Locsoljuk meg az olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg fokhagymaporral.
Az előmelegített sütőben kb. fél óra alatt süssük készre.
A szeletek vastagságától függően rövidülhet vagy nőhet a sütési idő, ezért érdemes időnként ránézni, megpirultak-e már.
Miután lejárt a pácolási idő tekerjük fel a sütőt 200 fokra.
Vegyük ki a húsokat a pácból, csepegtessük le és hagyjuk szobahőmérsékleten 15 percig állni. 
Az áfonyamártáshoz egy kis lábasban keverjük össze az áfonyát, a 1/4 bögre vizet és 1/4 bögrényit a pácléből.
Közepes hőfokon forraljuk fel és főzzük további 4-5 percig, vagy amíg kissé be nem sűrűsödik.
Tegyük félre.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt 2 teáskanál növényi olajjal. Érdemes olyan edényt választani, amit be tudunk tenni majd a sütőbe is. Ellenkező esetben készítsünk elő egy sütőtálat is.
Tegyük a sertésszeleteket a forró serpenyőbe és süssük oldalanként körülbelül 2 percig, vagy amíg meg nem pirul. 
Amikor mindkét oldaluk szép kérget kapott, tegyük a húsokat serpenyőstől a forró sütőbe és 8 perc alatt süssük készre.
Tálaljuk a sült édesburgonyával és az áfonyamártással.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü