Barátomék kutyája szarvasgombázni tanul. Jól működött a szimata, jutott nekem is egy szarvasgombácska. Ráadásul sikeres vizsgát tett ma és büszkén pózolt az oklevele mellett. Jó tudni, hogy szarvasgombából is több fajta van. Van fekete és fehér, téli és amit én kaptam: nyári. A leggyakoribb hazai szarvasgomba faj, de a legkevésbé értékes is, mivel nem annyira intenzív az íze, inkább kellemes, dióra emlékeztető aromája van. Erdei gombákkal kiegészítve remek párost alkotnak a polentával. Arra kell ügyeni, hogy nagyon alaposan tisztítsuk meg a friss szarvasgombát, érdemes puha kefét használni a lecsutakoláshoz, hogy biztosan ne maradjon rajta föld.
Hozzávalók a polentához:
15 g szárított vargánya
3 bögre csirke- vagy zöldség alaplé
1 1/4 teáskanál só
1 bögre kukoricadara
2 evőkanál vaj
1/4 bögrényi (25 g) reszelt parmezán sajt
A gombafeltéthez:
1/2 kg friss erdei gomba, ördögszekér és szegfűgomba
2 evőkanál olívaolaj
10 - 12 egész gerezd fokhagyma
1/4 bögre fehér balzsamecet vagy fehérborecet
2 evőkanál vaj
1 evőkanál szarvasgombás olaj
Só és bors ízlés szerint
Tálaláshoz:
szarvasgombás olaj
friss nyári szarvasgomba
friss kakukkfű
Tegyük a szárított vargányát egy kis tálba és öntsünk rá 2 bögre meleg vízet. Áztassuk 20-30 percig, vagy amíg a gomba puha nem lesz.
Öblítsük le a gombákat hideg, folyó víz alatt, majd vágjuk apróra.
A polentához egy nagy serpenyőbe öntsük a 3 bögre alaplevet, a gombaáztató folyadékot, az apróra vágott vargányát, adjuk hozzá a sót és forraljuk fel.
Keverjük bele a vajat, a szarvasgombaolajat és a reszelt parmezán sajtot, vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre, meleg helyre.
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel, közepes lángon az olívaolajat. Adjuk hozzá a megtisztított, egész fokhagymagerezdeket és főzzük 2-3 percig, amíg enyhén meg nem pirul.
Adjuk a felszeletelt gombákat a fokhagymához, és óvatoan kevergetve pirítsuk pár percig, majd tegyük a serpenyőbe a megmosott, lecsepegtetett szegfőgombát is és főzzük még 2-3 percig.
Óvatosan keverjük, ne törjenek össze a gombák.
Ha megpuhultak a gombák öntsük nyakon őket az ecettel, főzzük egy percig.
Tálaljuk a polenta tetején.
Locsoljunk rá még szarvasgombás olajat és reszeljünk rá a friss szarvasgombánkból.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése