Tudtátok, hogy az Amerikában oly népszerű bagel, nem az Államokban született? Noha a bagel eredete kissé homályos, ismert, hogy a 17. században a lengyel zsidók már széles körben fogyasztották. Elsőként 1610-ben került említésre Krakkóban, Lengyelországban. Hagyományosan kézzel formázzák gyűrűvé, amelyet először rövid ideig vízben forralnak, majd ezután sütnek meg. Az eredmény egy sűrű tésztájú, ropogós héjú péksütemény, melyet mákkal vagy szezámmaggal szórnak meg.
Hozzávalók a bagelhez:
4 1/2 bögre (675 g) sima liszt
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
3 evőkanál méz
415 ml meleg víz
1 evőkanál szárított élesztő
1/4 bögre egész mák
1 evőkanál nagyszemű só
Hozzávalók a szendvics összeállításához:
zöldfűszeres krémsajt
vékonyra szeletelt füstölt lazac
vékonyra szeletelt uborka
vékonyra szeletelt lilahagyma
friss kaporlevél
citromkarikák
A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, 1 evőkanál mézet, szórjuk bele az élesztőt és hagyjuk 5 percig felfutni.
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és keverjük össze egy fakanállal.
Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen pihentessük fél órát.
Borítsuk tapadásmentes felületre és gyúrjuk sima tésztává, dagasszuk 5 percig.
Tegyük vissza a kelesztőtálba és lefedve 1 1/2 - 2 órán át kelesszük.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett felületre és vágjuk 10 egyenlő darabra.
Formáljunk belőlük gombócokat.
Lyukasszuk ki a közepüket az ujjunkkal és formázzunk karikát belőlük.
Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
Közben egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, a maradék 2 evőkanál mézzel.
Tegyük a forrásban lévő vízbe a tésztákat egyesével.
Fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire.
Szórjuk meg mákkal és sóval.
Tegyük a forró sütőbe 10 percre, majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük további 10 percig.
A kész bageleket vágjuk ketté.
Kenjük meg krémsajttal.
Helyezzünk rá lazacszeleteket, uborkát, hagymát. Szórjuk meg kaporral, locsoljuk meg citrommal.
Hozzávalók a bagelhez:
4 1/2 bögre (675 g) sima liszt
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
3 evőkanál méz
415 ml meleg víz
1 evőkanál szárított élesztő
1/4 bögre egész mák
1 evőkanál nagyszemű só
Hozzávalók a szendvics összeállításához:
zöldfűszeres krémsajt
vékonyra szeletelt füstölt lazac
vékonyra szeletelt uborka
vékonyra szeletelt lilahagyma
friss kaporlevél
citromkarikák
A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, 1 evőkanál mézet, szórjuk bele az élesztőt és hagyjuk 5 percig felfutni.
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és keverjük össze egy fakanállal.
Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen pihentessük fél órát.
Borítsuk tapadásmentes felületre és gyúrjuk sima tésztává, dagasszuk 5 percig.
Tegyük vissza a kelesztőtálba és lefedve 1 1/2 - 2 órán át kelesszük.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett felületre és vágjuk 10 egyenlő darabra.
Formáljunk belőlük gombócokat.
Lyukasszuk ki a közepüket az ujjunkkal és formázzunk karikát belőlük.
Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
Közben egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, a maradék 2 evőkanál mézzel.
Tegyük a forrásban lévő vízbe a tésztákat egyesével.
Fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire.
Szórjuk meg mákkal és sóval.
Tegyük a forró sütőbe 10 percre, majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük további 10 percig.
A kész bageleket vágjuk ketté.
Kenjük meg krémsajttal.
Helyezzünk rá lazacszeleteket, uborkát, hagymát. Szórjuk meg kaporral, locsoljuk meg citrommal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése