Ugrás a fő tartalomra

Mákos bagel füstölt lazaccal

Tudtátok, hogy az Amerikában oly népszerű bagel, nem az Államokban született? Noha a bagel eredete kissé homályos, ismert, hogy a 17. században a lengyel zsidók már széles körben fogyasztották. Elsőként 1610-ben került említésre Krakkóban, Lengyelországban. Hagyományosan kézzel formázzák gyűrűvé, amelyet először rövid ideig vízben forralnak, majd ezután sütnek meg. Az eredmény egy sűrű tésztájú, ropogós héjú péksütemény, melyet mákkal vagy szezámmaggal szórnak meg.





Hozzávalók a bagelhez:
4 1/2 bögre (675 g) sima liszt
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
3 evőkanál méz
415 ml meleg víz
1 evőkanál szárított élesztő
1/4 bögre egész mák
1 evőkanál nagyszemű só

Hozzávalók a szendvics összeállításához:
zöldfűszeres krémsajt
vékonyra szeletelt füstölt lazac
vékonyra szeletelt uborka
vékonyra szeletelt lilahagyma
friss kaporlevél
citromkarikák

A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, 1 evőkanál mézet, szórjuk bele az élesztőt és hagyjuk 5 percig felfutni.

A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és keverjük össze egy fakanállal.

Takarjuk le egy konyharuhával és meleg helyen pihentessük fél órát.

Borítsuk tapadásmentes felületre és gyúrjuk sima tésztává, dagasszuk 5 percig.




Tegyük vissza a kelesztőtálba és lefedve 1 1/2 - 2 órán át kelesszük.

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett felületre és vágjuk 10 egyenlő darabra.

Formáljunk belőlük gombócokat.

Lyukasszuk ki a közepüket az ujjunkkal és formázzunk karikát belőlük.


Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
Közben egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, a maradék 2 evőkanál mézzel.
Tegyük a forrásban lévő vízbe a tésztákat egyesével.

Fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire.

Szórjuk meg  mákkal és sóval.

Tegyük a forró sütőbe 10 percre, majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük további 10 percig.

A kész bageleket vágjuk ketté.

Kenjük meg krémsajttal.

Helyezzünk rá lazacszeleteket, uborkát, hagymát. Szórjuk meg kaporral, locsoljuk meg citrommal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü