Ugrás a fő tartalomra

Köttbullar - Svéd húsgolyó

Ha svéd gasztronómiáról van szó, bizonyára mindenkinek az Ikeás húsgombóc ugrik be elsőként.Rengetegen rajonganak érte és ugyan fagyasztott változatban bárki hazaviheti, mindenképpen érdemes kipróbálni a házilag készült változatot. Nem annyival több munka, mint amennyivel ízletesebb. Nem beszélve a barnamártásról, melynek alapját a vajban sült húsgolyók adják, a zacskós barnamártás közelébe sem juthat ennek. Ha viszont az áruházban járunk, mindenképp hozzunk egy üveg vörösáfonya lekvárt és uborkát!



Hozzávalók a húsgombóchoz:
4 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál tej
225 g darált sertéshús
225 g darált marha vagy borjú
2 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma, mindenképp reszeljük vagy daráljuk, de ne aprítsuk
1 tojás
1/2 teáskanál szegfűbors (nem összekeverendő a szegfűszeggel!)
só, fehér bors
vaj a sütéshez

Hozzávalók a barnamártáshoz:
300 ml marhahúsleves
2 evőkanál liszt
1 teáskanál szójaszósz
100 ml tejszín

A zsemlemorzsát keverjük össze a tejjel, hagyjuk 5 percig állni, hogy magába szívja.

Tegyük egy tálba a darált húsokat, a hagymát, a tojással, fűszerekkel.


Adjuk hozzá a megáztatott zsemlemorzsát is, majd gyúrjuk össze. Kóstoljuk meg, kell-e sózni.


1-1 evőkanálnyi húsmixből készítsünk gombócokat.

Ha a húsgolyókat tenyerünkhöz csapjuk párszor, szép sima lesz.


Melegítsünk fel egy serpenyőben egy evőkanál vajat, tegyünk bele annyi húsgombócot, amennyi kényelmesen elfér és van helyük megfordulni sütés közben.


Rázogassuk sütés közben, hogy minden oldalon átsüljön.
Ne keverjük lapáttal, a rázogatás segít, hogy megőrizzék formájukat.



Nagyjából 10 perc alatt sülnek át. Az elkészült adagot vegyük ki a serpenyőből, tegyük félre.
Folytassuk a többi sütését egy újabb adag vaj hozzáadásával.
Amikor az összes húsgolyó elkészült, vegyük le a serpenyőt a tűzről és öntsük hozzá a húslevest.

Kaparjuk fel a sült részeket, tegyük vissza a gázra, forraljuk fel és főzzük egy-két percet.
Szűrjük le.

Vegyünk ki egy adagot a léből és keverjük simára a liszttel, majd keverjük hozzá a maradék folyadékot is.

Tegyük vissza a gázra főzzük 5-6 percig, míg sűrűsödni nem kezd.

Adjuk hozzá a szójaszószt és a tejszínt, főzzük még további pár percig, amíg sűrű mártást nem kapunk.

Tálaláskor öntsünk a húsgolyókra a mártásból. Főtt burgonyát és vörös áfonya lekvárt adjunk mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü