Ha svéd gasztronómiáról van szó, bizonyára mindenkinek az Ikeás húsgombóc ugrik be elsőként.Rengetegen rajonganak érte és ugyan fagyasztott változatban bárki hazaviheti, mindenképpen érdemes kipróbálni a házilag készült változatot. Nem annyival több munka, mint amennyivel ízletesebb. Nem beszélve a barnamártásról, melynek alapját a vajban sült húsgolyók adják, a zacskós barnamártás közelébe sem juthat ennek. Ha viszont az áruházban járunk, mindenképp hozzunk egy üveg vörösáfonya lekvárt és uborkát!
Hozzávalók a húsgombóchoz:
4 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál tej
225 g darált sertéshús
225 g darált marha vagy borjú
2 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma, mindenképp reszeljük vagy daráljuk, de ne aprítsuk
1 tojás
1/2 teáskanál szegfűbors (nem összekeverendő a szegfűszeggel!)
só, fehér bors
vaj a sütéshez
Hozzávalók a barnamártáshoz:
300 ml marhahúsleves
2 evőkanál liszt
1 teáskanál szójaszósz
100 ml tejszín
Hozzávalók a húsgombóchoz:
4 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál tej
225 g darált sertéshús
225 g darált marha vagy borjú
2 evőkanálnyi reszelt vöröshagyma, mindenképp reszeljük vagy daráljuk, de ne aprítsuk
1 tojás
1/2 teáskanál szegfűbors (nem összekeverendő a szegfűszeggel!)
só, fehér bors
vaj a sütéshez
Hozzávalók a barnamártáshoz:
300 ml marhahúsleves
2 evőkanál liszt
1 teáskanál szójaszósz
100 ml tejszín
Melegítsünk fel egy serpenyőben egy evőkanál vajat, tegyünk bele annyi húsgombócot, amennyi kényelmesen elfér és van helyük megfordulni sütés közben.
Rázogassuk sütés közben, hogy minden oldalon átsüljön.
Nagyjából 10 perc alatt sülnek át. Az elkészült adagot vegyük ki a serpenyőből, tegyük félre.
Folytassuk a többi sütését egy újabb adag vaj hozzáadásával.
Kaparjuk fel a sült részeket, tegyük vissza a gázra, forraljuk fel és főzzük egy-két percet.
Vegyünk ki egy adagot a léből és keverjük simára a liszttel, majd keverjük hozzá a maradék folyadékot is.
Adjuk hozzá a szójaszószt és a tejszínt, főzzük még további pár percig, amíg sűrű mártást nem kapunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése