Idén a sonka szinte teljesen elfogyott, Kalács viszont ismételten jócskán maradt rám. De ne essünk kétségbe és semmiképpen se dobjuk ki a kissé megszáradt kalácsot. Remek desszert vagy reggeli készül most belőle. Különösen akkor, ha jól bespájzoltunk tojással az ünnepekre.
40-50 dkg kalács
150 g sótlan vaj megolvasztva
1 bögre csokoládécsepp, süthető, nem olvadó
1 bögre tej
1 bögre tejszín
1/2 bögre cukor
6 tojás
4 tojássárgája
2 evőkanál vanília kivonat
1/8 teáskanál só
2 evőkanál barnacukor
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
Egy kb. 20*30 cm-es mags falú tepsit kivajazunk.
Kockázzuk a kalácsot kb 2*2 cm-es darabokra, tegyük egy mély tálba és locsoljunk rá 8 evőkanál vajat.
Adjuk hozzá a csokicseppeket és alaposan forgassuk össze.
Egy másik tálban habverő segítségével keverjük össze a tejet, tejszínt, tojásokat a fél bögre cukorral, a vaníliával és a sóval.
Ha sima krémet kaptunk, tegyük a kalácskockákat a kivajazott tepsibe és öntsük nyakon a tojásos masszával.
Hagyjuk állni 30 percig, időnként nyomkodjuk bele a kockákat a lébe, ha kilógnak.
Locsoljuk meg a tetejét a maradék vajjal és szórjuk meg a két evőkanálnyi barnacukorral.
Tegyük sütőbe és egy órán át süssük. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, fedjük le fóliával.
Melegen és hidegen is nagyon jó.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése