Ugrás a fő tartalomra

Valentin-napi menü: Libamáj terrine, Narancsos-rozmaringos lazac, Pavlova vérnarancs-krémmel

Holnap Valentin-nap, leginkább erre az alkalomra készült ez a menü, de természetesen külön-külön is bármikor elkészíthetjük a fogásokat.Amit mindenképp érdemes tudni, hogy a libamáj terrine-nek minimum 72 órát hűtőben kell töltenie felhasználás előtt, ezért ezt érdemes még a hétvégén elkészíteni. Ezzel időt is nyerünk a vacsora napján. Mivel az előétel elkészítése kissé hosszadalmas és talán némiképp bonyolult is, ezért úgy választottam meg a főételt, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a serpenyő mellett állni. A pavlova ne tévesszen meg senkit, egyáltalán nem cukortól csöpögő, betonszáraz habcsók. A roppanós réteg alatt habkönnyű, puha belső lapul, savanykás gyümölcsökkel tálalva igazán könnyed desszert.












💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛

Libamáj terrine, lilahagymalekvárral és brióssal


Hozzávalók a terrine-hez:
a hozzávalók 500 g libamájra vonatkoznak, ezért először meg kell mérnünk, majd a súlyának arányában átszámolni a hozzávalókat
7 g só
1 g bors
5 g cukor
1/2 g szerecsendió
10 g konyak
kicsi kerámia- vagy cserépedény a sütéshez

A hagymalekvárhoz:
8 lilahagyma, felszeletelve
2 chili, apróra vágva
150ml balzsamecet
150ml fehérborecet
200g barnacukor
só és bors
olívaolaj

A brióshoz (20 kicsihez):
350 g (2 3/4 bögre) liszt
1/2 teáskanál só
100 g (1/3 bögre) vaj
80 ml (1/3 bögre) langyos tej
1 teáskanál (5 g) szárított élesztő
3 tojás
1 1/2 evőkanál cukor
1 tojássárgája, a kenéshez

Először alaposan meg kell pucolni a májat. El kell távolítani belőle az ereket. Óvatosan kettészedjük, ha még magától nem tört ketté a kisebb és nagyobb lebenyre. Kivágjuk az esetleges zöld epenyomokat, egy éles késsel eltávolítjuk a hártyákat. Most keressük meg az ereket - színe alapján beazonosítható -, majd húzzuk ki óvatosan.


Késsel rásegíthetünk. Attól sem kell megijedni, ha nagyon széttörne közben a máj, mert majd úgyis formára nyomjuk.

Fogjunk egy tál hideg vizet, tegyünk bele jónéhány jégkockát és helyezzük bele a megtisztított májdarabokat.

Fél órát hagyjuk ebben, majd papírtörlőn szárítsuk le őket.
Közben egy kis tálban keverjük össze a fűszereket.

Szórjuk be a májak mindkét oldalát egyenletesen, majd fektessük a cserépedény aljára, öntsük nyakon a konyakkal.



Kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy ne legyen nagy hézag közöttük, lefedjük, néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 100-110C-ra. A cserépedényt egy mély tepsibe helyezzük, forró vizet öntünk alá, hogy körülbelül a forma kétharmadáig érjen.

Másfél órára sütőbe tesszük. A tetején kisült zsírt leszedjük róla és félretesszük egy külön edénybe.

Ahhoz, hogy szépen összeálljon legalább 2 napon keresztül súllyal kell préselnünk.
Ha nincs terrine-főzönk, -ahogy nekem sincsen - a legegyszerűbb, ha katronból kivágunk egy akkora méretű fedőt, ami pont belefér az edénykébe, majd ezt jó alaposan körbeburkoljuk alufóliával.


Erre a fedőre pakoljunk befőttet, konzervet súly gyanánt. Ha nem akarjuk, hogy zsírosak legyenek, érdemes ezeket is befóliázni. Mehet a hűtőbe.
Két nap elteltével a súlyokat levesszük, a félretett zsírt felolvasztjuk, ráöntjük. Még 24 órára hűtőbe tesszük.



A hagymalekvárt is pár nappal előtte elkészíthetjük.
Melegítsük egy kis olajat egy nagy serpenyőben, pirítsuk a hagymát és a chilit körülbelül 20 percig közepes lángon.

Öntsük rá az eceteket és a cukrot, sózzuk, borsozzuk, főzzük közepes lángon további 30 percig, vagy amíg sűrű, sötét, ragacsos nem lesz.


Felhasználásig üvegedénybe tölte, lefedve tegyük hűtőbe.
Jöhet a briós. Tegyük a lisztet, a sót és a vajat egy tálba.

Szórjuk az élesztőt a tejbe, hogy feloldódjon. Tegyük a tojást és a cukrot a lisztes keverékhez, majd öntsük bele az élesztős tejet.
Gyúrjuk 5 percen keresztül a turmixgép dagasztókarjával vagy jobb híján kézzel.
Akkor jó, ha a tészta nedves és ragacsos, de már nem tapad az edény falához.

Letakarva 2 órát meleg helyen kelesztjük.

Újabb 5 percig dagasztjuk, majd még 30 percet kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, 20 darabra vágjuk. Minden darabból gombócot formázunk.


Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.
Melegítsük elő a sütőt 220 ° C-ra.
Verjük fel a tojássárgáját 2 evőkanál vízzel és egy ecsettel kenjük át a briósok tetejét.

Lenmaggal vagy mákkal szórjuk meg.

Fedjük le és hagyjuk állni 30 percig.
Süssük 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Akkor van biztosan kész, ha már nem tapad az alja a sütőpapírhoz. Csak ne égessük meg magunkat a teszt közben.
Az elkészült májat felszeleteljük, brióssal és hagymalekvárral tálaljuk.




💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛

Narancsos-rozmaringos lazac, citromos rizzsel


Hozzávalók a lazachoz:
2 teáskanál olívaolaj
2 darab 4-5 centi vastag lazacszelet, bőr nélkül, a vastagabb részéből a halnak
Só és frissen őrölt fekete bors
2 gerezd fokhagyma, zúzva
2 1/2 teáskanál apróra vágott rozmaring
1/2 bögre húsleves
1 1/2 teáskanál reszelt narancshéj
1 bögre frissen facsart narancslé
1 evőkanál citromlé
1 1/2 evőkanál méz
2 1/2 teáskanál keményítő

A citromos rizshez:
1 bögre basmati rizs
1 evőkanál vaj
1 fél bögre apróra vágott friss fűszernövények, petrezselyem, koriander, bazsalikom, snidling
1/2 bögre citromlé
1 evőkanál reszelt citromhéj

Melegítsük fel az olajat egy nagy teflon serpenyőben. Fűszerezzük a lazacszeleteket mindkét oldalukon sóval és borssal.
Pirítsuk a halak mindkét oldalát körülbelül 4-5 percig (oldalanként). Ne süssük tovább, mert kiszárad.

Egy kis tálban habverővel keverjünk simára 1 evőkanál húslevest a keményítővel.
Tegyük félre a halakat, majd ugyanebbe a serpenyőbe mehet bele a fokhagyma és a rozmaring.
Pirítsuk 20 másodpercig, majd adjuk hozzá a húslevest.
Főzzük felére a folyadék mennyiséget, ezután keverjük hozzá a narancs héját, levét, a citromlét és a mézet.
Öntsük a serpenyőbe a keményítős keveréket is.
Sóval és borssal ízesítsük, majd forraljuk fel és hagyjuk forrni 1 percig. Közben folyamatosan kevergessük, míg be nem sűrűsödik.
A lazacot ezzel a mártással tálaljuk.

Tegyük fel főzni a rizst 1 1/2 bögre vízzel és 1/2 bögre citromlével főni. Ha megfőtt, keverjük bele a vajat, a fűszernövényeket, citromhéjat, majd sózzuk meg.
Alaposan keverjük össze, tálaljuk a lazac mellé.

💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛🌹💛

Pavlova vérnarancs-krémmel és gránátalmával


Hozzávalók a habcsókhoz:
4 tojásfehérje
csipet só
200 g kristálycukor
2 teáskanál keményítő
1 teáskanál ecet

A vérnarancs-krémhez:
1 bögre vérnarancslé (kb. 5-6 vérnarancs)
a narancsok reszelt héja
1/2 bögre (100 g) cukor
4 tojássárgája
1/2 bögre citromlé
1/4 teáskanál só
6 evőkanál sótlan vaj

A díszítéshez:
1 gránátalma
kiskanál keményítő
kiskanál cukor
1 evőkanál citromlé
2 dl tejszín

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Verjük fel a tojásfehérjét a sóval.

Kanalanként adjuk hozzá a cukrot, közben folyamatosan verjük a habot.

Ha már kemény a habunk, szitáljuk bele a keményítőt, majd keverjük el benne az ecetet.
Addig keverjük amíg hófehér, kemény habot nem kapunk.

Sütőpapírra kanalazzuk rá, körülbelül 20-22 centi átmérőjő körbe.

Tegyük az előmelegített sütőbe és azonnal csökkentsük a hőt 120 fokra. 1 óra 15 percet süssük. Kapcsoljuk ki ennyi idő elteltével a sütőt, de hagyjuk odabenn kihűlni a habcsókot.
Lefedve hűtőben 1-2 napot eláll, így ez is elkészíthető előre.

Ahogy a vérnarancs-krém is...
Egy lábasban főzzük a gyümölcsök levét, amíg kb. felére nem csökken a folyadék mennyisége.

Keverjük össze a narancshéjat a tojással és a cukorral, verjük fel habosra, majd óvatosan csurgassuk bele a meleg gyümölcslevet.


Közben folyamatosan verjük a tojást, nehogy összeugorjon a melegtől.

Belekeverjük a sót és gőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

Még melegen belekeverjük a vajat, majd fóliával letakarva hagyjuk kihűlni.

A gránátalmának kiszedjük a magjait, felét félretesszük a díszítéshez.

A másik felének kipasszírozzuk a levét és egy kanál cukorral, valamint a citromlével feltesszük főzni. Ha felére csökkent a folyadék mennyisége egy kis kanál keményítővel sűrűre főzzük.
Keverjük hozzá a maradék magot.

Az összeállításhoz a tejszínhabot felverjük, a habcsókalapra halmozzuk a vérnarancs-krémet.

Erre lapátoljuk a tejszínhabot.

Ráöntjük a kihűlt gránátalmát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü