Ez az étel az alapvető összetevői után kapta a nevét, mely nem más mint a kakas és a bor.
Manapság leginkább csirkéből készül, de az eredeti igazi paraszti recept volt. Nagyszerű felhasználása az öreg és rágós húsú baromfinak.
A borban való pácolás jelentősen lerövidíti a főzési időt.
Úgy tartják a legjobb Coq au vin-hez a kakas Bresse-ből, a bor pedig Burgundia-ból legyen, valamint minél öregebb a kakas, annál ízletesebb lesz az étel.
Az én kakasom nem Bresse-ben nőtt fel, de még nem is francia. Egyik barátom anyukájának köszönhetem a jószágot. Ennek ellenére így is meglehetősen jó lett.
Ha nagyon nincs kakas a közelben, érdemes kipróbálni csirkével is.
Hozzávalók:
Ideális esetben 1 kakas, vágjuk 8 vagy több darabba (a lábakból, nyakból, belsőségekből levest főztem)
1/2 üveg burgundi vörös bor
1/4 bögre cognac vagy brandy
2 bögre húsleves
6 szelet húsos szalonna, kockára vágva
250 g gomba (barna csiperkét használtam, az ízletesebb, mint a fehér és amúgy is jobban mutat egy ilyen ételben)
Egy tucat kis fehér hagyma (mogyoróhagyma)
2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
2 evőkanál paradicsomszósz
3 evőkanál liszt
olívaolaj
sótlan vaj
2 ág kakukkfű
1 babérlevél
Petrezselyem
Só, bors
Tegyük a kakas darabokat egy mély lábosba és öntsük nyakon a borral, tegyük rá a kakukkfüvet és a babért, majd felejtsük a hűtőben legalább egy egész napra. Időnként átforgathatjuk a húsdarabokat.
A főzés napján szedjük aki a borból, töröljük szárazra. A bort tegyük félre.
Süssük meg a szalonnakockákat és tegyük félre.
A vajon pirítsuk meg a gombákat, majd ezt is tegyük félre.
Felhevített olajon pirítsuk meg a kakasdarabokat minden oldalukon.
Öntsük rá a cognac-ot- és most jön a legjobb rész- gyújtsuk meg, de legyünk óvatosak. Csak a húst kell flambírozni, a konyhaszekrényt nem.
Ha már nincsen lángja, sózzuk, borsozzuk a madarat, dobjuk rá a babért, kakukkfüvet.
Tegyük mellé a hagymákat.
Alacsony hőfokon főzzük 10 percig.
Szórjuk meg liszttel a húsdarabokat, kevergetve főzzük újabb 3-4 percig.
Öntsük bele a bort, öntsük bele a húslevest, tegyük bele a paradicsomot és a bacont.
Fedjük le, főzzük így 2 - 2 és fél órát. Ha már puha a hús, tegyük bele a gombát is, majd főzzük sűrűre az alapot.
Szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése