Azt mondták a piacon, hogy már múlóban van a málna szezon és valószínűleg jövő héten már egyáltalán nem is lesz. Aki teheti, gyorsan szerezzen be még egy nagy adagot és süsse meg ezt a tortát. A könnyű citromos piskótalapok között egy tojáshabos málnamousse és egy réteg főzött citromkrém lapul, melybe egy marék friss málna is került. Fagyasztott málnából is elkészíthetjük, ekkor a díszítésnek szánt málnaszemeket közvetlen a felszolgálás előtt tegyük csak a tortára.
Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet):
110 g süteményliszt
4 tojás, szétválasztva
150 g cukor
1/4 teáskanál só
1 és 1/2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál vanília kivonat
2 citrom reszelt héja
3 evőkanál friss citromlé
45 ml tej
60 ml olaj
22 cm-es tortaforma (használhatunk kisebbet/nagyobbat is, a mérettől függően változik a sütési idő)
Hozzávalók a főzött citromkrémhez:
3 tojás + 2 tojássárgája
1 evőkanál keményítő
2 citrom reszelt héja
150 ml frissen facsart citromlé (kb. 3 db citrom)
115 g cukor
75 g hideg vaj, felkockázva
+ 150 g málna
Hozzávalók a málnahabhoz:
1 evőkanál zselatinpor
300 g málna (ha fagyasztott, olvasszuk előbb fel)
1 evőkanál citromlé
120 g cukor
3 tojásfehérje
csipet só
Díszítéshez:
habtejszín
málna
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Tegyünk egy sütőpapírt a sütőformánk aljába.
Egy tálba szitáljuk össze a lisztet, a sütőport és a sót. Tegyük félre.
Egy másik tálban keverjük habosra a tojássárgáját a cukor harmadával, az olajjal, tejjel, vaníliával, a citrom reszelt héjával és levével.
Forgassuk bele a lisztes keveréket.
Kezdjük el a tojásfehérjéket habbá verni és amikor fehéredik, apránként adjuk hozzá a maradék cukrot, úgy, hogy közben folyamatosan verjük, amíg kemény hab nem lesz.
A felvert fehérjét lapáttal, 3 adagban, óvatosan forgassuk a sárga masszába.
Töltsük az előkészített tortaformába és süssük 30-35 percig, majd ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy átsült-e közepe. Ha tisztán jön ki, vegyük ki, ellenkező esetben öt perc elteltével, újból ellenőrizzük.
Tetejét szórjuk meg kevés liszttel és sütőpapírra borítva, fejjel lefelé hűtsük ki.
A citromkrémhez egy kis lábosban keverjük simára a tojásokat a keményítővel és a cukorral.
Adjuk hozzá a citromok levét és reszelt héját.
Közepes lángon, folyamatosan kevergetve, főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Vegyük le a gázról és keverjük bele a felkockázott vajat.
Tegyük át egy hőálló tálba és tegyük rá egy darab folpackot, úgy, hogy a tetejéhez érjen.
Ez segít, hogy ne bőrösödjön.
Hagyjuk így szobahőmérsékleten hűlni.
A málnahabhoz a málnát passzírozzuk át, hogy eltávolítsuk belőle a magokat.
A zselatint keverjük el 2-3 evőkanálnyi vízben.
Forrósítsuk fel a málnapürét, keverjük el benne a feloldott zselatint és a citromlevet.
Tegyük félre hűlni.
Miután szobahőmérsékletűre hűlt a málna püré, kezdjük el a tojásfehérjéket a sóval habbá verni.
Amikor fehéredik, apránként adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
Lapáttal óvatosan forgassuk össze a málnapürével.
A piskótát vágjuk 3 lapra.
Helyezzünk az alsó lap köré egy tortakarikát vagy tegyük vissza a sütőformába.
Töltsük rá a citromkrémet, szórjuk meg friss málnával.
Fedjük be a következő lappal.
Erre töltsük a málnahabot, majd fedjük be az utolsó lappal.
Tegyük hűtőbe legalább 4 órára, amíg a krém meg nem szilárdul.
Tálalás előtt vegyük le a formát róla.
Vonjuk be felvert tejszínhabbal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése