A múlt hét igen borongósra sikeredett, egy ideig szinte el is felejtettük, hogy még javában tombol a nyár. Ezzel a vegyes ízelítő tállal kicsit Olaszországba varázsoltuk magunkat. Már a vásárlás alatt is úgy éreztem magam, mintha nyaralnék. A Damjanich utcában van egy olasz üzletke, csupa itáliai finomsággal. A kiszolgálás is ízig-vérig olasz:
- a tulaj nem beszél magyarul, ha nem tudsz olaszul vagy angolul, bajban leszel
- a kiszolgálás lassú, nem azért mert nem foglalkoznak veled, hanem mert mindenkivel foglalkoznak. Mindenkihez van pár szava, mindenkit kínálgat, kóstoltat.
Szerintem több mint fél órát töltöttem a boltban, pedig nagyon pici bolt, de ezalatt jól laktam.
- és végül, de nem utoljára: a hajszál vékonyra szeletelt prosciutto-t, szalámit és sajtot egyesével, egymást kissé átfedve (semmiképp sem egymásra tornyozva) helyezgette a papírra
- a legfontosabbat majdnem kihagytam. A nyitvatartás. A következő állt az ajtón: nyitva 14:00-től. Ennyi.
Mindenesetre minden amit vettem, nagyon pazar volt. És én még életemben nem ettem ennyire finom bivalymozzarellát, mint amit ott ajánlottak. Egy üveg remek olasz bor is a kosárba került.
Mivel a hétvégén is végig szakadt az eső, a szabadtéri program ugrott. Még szerencse, hogy remek társaságunk adódott a szomszédaink személyében, akik segítettek elfogyasztani a tálat két ping pong meccs között.
Ami a tálon van:
Prosciutto Sárgadinnyével (recept lent)
Insalata Caprese (recept lent)
Anchovy (olajban eltett szardella-féle hal)
Olajbogyó
Kapribogyó
Olasz szalámi
Focaccia (recept lent)
Focaccia:
hozzávalók:
500 g liszt
10 g tengeri só
5 g szárított élesztő
2-3 evőkanál olívaolaj
apróra vágott friss rozmaring
durva szemű só
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A szárított élesztőt 350 ml meleg vízben feloldjuk.
A lisztet a sóval és az élesztős vízzel fakanállal összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk.
Ha összeállt kissé lisztezett felületen 5-10 percig gyúrjuk.
Olívaolajjal kikent edénybe tesszük, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ezután újra átgyúrjuk, újabb 20 percet kelesztjük. Egy kb. 20*25- ös mélyebb tepsit olívaolajjal vastagon kikenünk.
Ebbe nyomkodjuk bele a tésztát. Egyenletesen tömködjük, hogy a sarkokba is jusson.
A mutatóujjunkkal lyukakat nyomkodunk a tésztába úgy, hogy egészen a tepsi aljáig érjünk.tetejét is vastagon megkenjük olívaolajjal.
Meghintjük a rozmaringgal és a durva szemű sóval.
Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Prosciutto Sárgadinnyével:
Egy kisebb méretű sárgadinnyét meghámozunk, kimagozunk, majd vékony cikkekre vágunk.
Mindegyik szeletet körbetekerjük prosciutto-val.
Insalata Caprese:
Egy tálon felváltva elhelyezzük a paradicsom- és mozzarellaszeleteket, valamint a bazsalikom leveleket.
Meglocsoljuk olívaolajjal. Frissen őrölt tengeri sóval és borssal fűszerezzük.
Innentől már nincs más dolgunk, mint mindent egy tálra halmozni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése