Emlékszem gyerekkoromból arra, amikor a városból zöldebb részre költöztük és anyák napjára orgonát 'szedtünk'. Ki nem? Mi hittünk abban, hogy virágot lopni, nem bűn. Főleg, ha anyának visszük. Eleinte csak tördeltük az ágakat, később metszőollóval indultunk a beszerzőútra. Így utólag belegondolva a fák valószínűleg jobban örültek a metszőollós megoldásnak. Mióta felnőttem nem szedek orgonát, piacon venni snassz. Volt annak valami varázsa, hogy mi megküzdöttünk azért a csokorért. Ezért inkább valami ehetővel lepem meg, amit magam készítek. Aztán jött a felismerés, hogy az orgona - mint sok más virág- ehető! Legyen abból sütemény, így lesz orgona is és saját készítésű is. A piacon vásárolt orgona így válik egyedi ajándékká.
Orgona keksz narancsos rebarbara lekvárral
Hozzávalók:
A KEXHEZ:
3 bögre (375 g) liszt
1/4 bögre (56 g) kristálycukor, plusz még a tetejére egy kevés, de arra a barnacukrot ajánlom inkább
2 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
170 g vaj vagy margarin, legyen jó hideg
1 bögre (240 ml) író vagy kefír
1 bögre orgona virág
A CUKORMÁZHOZ:
1 bögre víz
1 bögre cukor
1 bögre orgona virág
1 bögre porcukor
1 evőkanál vaj
2-3 szem fagyasztott kékáfonya a szép lilás színért (elhagyható)
A REBARBARALEKVÁRHOZ:
400 g rebarbara, falatnyi darabokra vágva
2 narancs
50 g cukor
Szedegessük le a virágokat a szárról, a zöld részek nem kellenek.
A mázhoz először orgonaszirupot főzünk. Ebből négy evőkanálnyi kell majd, a maradék elfogyasztható szörpnek.
Az egy bögre vizet az egy bögre cukorral, az orgona virágával és az áfonyával felteszünk kis lábosban főni.
Forrástól számított 10 percig alacsony hőfokon sziruposra főzzük.
Átszűrjük, üvegbe töltjük, lehűtjük.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Vágjuk a vajat apró darabokra, borsónyi a legjobb. Keverjük a liszthez, amíg morzsás állagú nem lesz.
Öntsük hozzá a virágokat. Rázzuk össze a kefírt, majd öntsük a lisztes keverékhez.
Gyúrjuk labdává a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsuk centi vastagságúra.
Vágjuk háromszögekre és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg cukorral, tehetünk rá virágokat is.
15 percig süssük.
Ha kihűlt a szirupunk, kiveszünk belőle négy evőkanálnyit és összekeverjük az olvasztott vajjal, a porcukorral és egy evőkanál vízzel.
Szép simára keverjük és rácsurgatjuk a kexek tetejére. Hagyjuk teljesen megszáradni a mázat, mielőtt bedobozolnánk.
A rebarbarát a cukorral feltesszük főni annyi vízben, ami bőven ellepi. Lereszeljük a két narancs héját, beletesszük ezt is.
Kifilézzük a narancsokat, apró kockákra vágjuk, ezt is hozzáadjuk.
Alacsony hőfokon sűrűre főzzük. Legyünk türelmesek, eltart egy darabig, de az elején egyáltalán nem kell kevergetni.
Steril (kifőzött) üvegekbe töltjük. A kexek mellé tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése