Ugrás a fő tartalomra

Anyák napjára: Orgona keksz narancsos rebarbara lekvárral





Emlékszem gyerekkoromból arra, amikor a városból zöldebb részre költöztük és anyák napjára orgonát 'szedtünk'. Ki nem? Mi hittünk abban, hogy virágot lopni, nem bűn. Főleg, ha anyának visszük. Eleinte csak tördeltük az ágakat, később metszőollóval indultunk a beszerzőútra. Így utólag belegondolva a fák valószínűleg jobban örültek a metszőollós megoldásnak. Mióta felnőttem nem szedek orgonát, piacon venni snassz. Volt annak valami varázsa, hogy mi megküzdöttünk azért a csokorért. Ezért inkább valami ehetővel lepem meg, amit magam készítek. Aztán jött a felismerés, hogy az orgona - mint sok más virág- ehető! Legyen abból sütemény, így lesz orgona is és saját készítésű is.  A piacon vásárolt orgona így válik egyedi ajándékká.


Orgona keksz narancsos rebarbara lekvárral


Hozzávalók:
A KEXHEZ:
3 bögre (375 g) liszt
1/4 bögre (56 g) kristálycukor, plusz még a tetejére egy kevés, de arra a barnacukrot ajánlom inkább
2 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
170 g vaj vagy margarin, legyen jó hideg
1 bögre (240 ml) író vagy kefír
1 bögre orgona virág

A CUKORMÁZHOZ:
1 bögre víz
1 bögre cukor
1 bögre orgona virág
1 bögre porcukor
1 evőkanál vaj
2-3 szem fagyasztott kékáfonya a szép lilás színért (elhagyható)

A REBARBARALEKVÁRHOZ:
400 g rebarbara, falatnyi darabokra vágva
2 narancs
50 g cukor

Szedegessük le a virágokat a szárról, a zöld részek nem kellenek.

A mázhoz először orgonaszirupot főzünk. Ebből négy evőkanálnyi kell majd, a maradék elfogyasztható szörpnek.
Az egy bögre vizet az egy bögre cukorral, az orgona virágával és az áfonyával felteszünk kis lábosban főni.

Forrástól számított 10 percig alacsony hőfokon sziruposra főzzük.
Átszűrjük, üvegbe töltjük, lehűtjük.


Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Vágjuk a vajat apró darabokra, borsónyi a legjobb. Keverjük a liszthez, amíg morzsás állagú nem lesz.


Öntsük hozzá a virágokat. Rázzuk össze a kefírt, majd öntsük a lisztes keverékhez.



Gyúrjuk labdává a tésztát.

Lisztezett felületen nyújtsuk centi vastagságúra.

Vágjuk háromszögekre és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórjuk meg cukorral, tehetünk rá virágokat is.


15 percig süssük.

Ha kihűlt a szirupunk, kiveszünk belőle négy evőkanálnyit és összekeverjük az olvasztott vajjal, a porcukorral és egy evőkanál vízzel.



Szép simára keverjük és rácsurgatjuk a kexek tetejére. Hagyjuk teljesen megszáradni a mázat, mielőtt bedobozolnánk.

A rebarbarát a cukorral feltesszük főni annyi vízben, ami bőven ellepi. Lereszeljük a két narancs héját, beletesszük ezt is.


Kifilézzük a narancsokat, apró kockákra vágjuk, ezt is hozzáadjuk.

Alacsony hőfokon sűrűre főzzük. Legyünk türelmesek, eltart egy darabig, de az elején egyáltalán nem kell kevergetni.
Steril (kifőzött) üvegekbe töltjük. A kexek mellé tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü