Anya kertjében burjánzik a rebarbara. Nem tudtam, hogy az ilyen sokáig szüretelhető. Nálam a rebarbara eddig az eper társaként szerepelt, nem pedig holmi őszi gyümölcsként. Amúgy nem is tudom, mi a rebarbara, de biztosan nem gyümölcs. Szóval körülnéztem, hogy mit lehetne vele így szeptember táján kezdeni és egy remek, igazán fűszeres receptet találtam. Ami -legnagyobb elégedettségemre- nem is desszert.
Ez a pikáns chutney kiemeli a rebarbara természetes savasságát. Remekül illik sertés, csirke vagy olajos halak -mint a lazac- mellé, de remek kísérője sajtoknak is.
Rebarbara chutney
Hozzávalók:1/3 csésze almaecet
2 babérlevél
1 1/2 teáskanál koriander mag, kicsit összetörve
1 teáskanál édesköménymag, kicsit összetörve
1 fahéjrúd vagy egy teáskanál fahéj
só
3 evőkanál olaj
1 nagy vöröshagyma, kockára vágva
1 evőkanál mustármag
1/4 teáskanál zúzott szárított chili
2/3 csésze méz
2 1/2 csésze rebarbara 2 centis darabokra vágva
1/2 csésze arany mazsola (elhagyható, én elhagytam. Nem szeretem a szottyant szőlőt)
Frissen őrölt fekete bors
Egy edényben forraljuk fel az ecetet a babérlevéllel, koriandermaggal, édesköménymaggal, fahéjjal, és 1 teáskanál sóval. Vegyük le a tűzről, fedjük le az edényt, hagyjuk állni 15 percig.
Közben melegítsük fel az olajat egy másik serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, mustármagot, paprikát és főzzük kevergetve, körülbelül 5 percig.
Keverjük össze a hagymás keveréket az ecetessel és keverjük bele a mézet.
Fedjük le és alacsony hőfokon főzzük körülbelül 5 percig, hogy összeérjenek az ízek. Vegyük ki a babérlevelet és a fahéjat. Adjuk hozzá a rebarbarát (és a mazsolát) és keverjük össze.
Fedjük le és főzzük alacsony lángon, keverés nélkül, amíg a rebarbara megpuhul, kb 10 perc. Ízesítsük sóval és borssal. A chutney hűtve, zárható edényben 2 hétig eláll.
Lassan sült sertéskaraj
Hozzávalók:4 szelet csontos, bőrös karaj, ujjnyi vastag
4 gerezd fokhagyma, zúzva
Kis csokor kakukkfűág
Só, bors
olaj
A húsokat alaposan bedörzsöljök sóval, borssal, fokhagymával.
Felforrósítjuk az olajat és a húsok mindkét oldalát lepirítjuk.
Tepsibe fektetjük őket, mellétesszük a kakukkfűágakat és lefedve 165 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
Másfél óra alatt puhára sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése