Ugrás a fő tartalomra

Lassan sült sertéskaraj rebarbara chutney-val


Anya kertjében burjánzik a rebarbara. Nem tudtam, hogy az ilyen sokáig szüretelhető. Nálam a rebarbara eddig az eper társaként szerepelt, nem pedig holmi őszi gyümölcsként. Amúgy nem is tudom, mi a rebarbara, de biztosan nem gyümölcs. Szóval körülnéztem, hogy mit lehetne vele így szeptember táján kezdeni és egy remek, igazán fűszeres receptet találtam. Ami -legnagyobb elégedettségemre- nem is desszert.
Ez a pikáns chutney kiemeli a rebarbara természetes savasságát. Remekül illik sertés, csirke vagy olajos halak -mint a lazac- mellé, de remek kísérője sajtoknak is.
 

Rebarbara chutney

Hozzávalók:
1/3 csésze almaecet
2 babérlevél
1 1/2 teáskanál koriander mag, kicsit összetörve
1 teáskanál édesköménymag, kicsit összetörve
1 fahéjrúd vagy egy teáskanál fahéj

3 evőkanál olaj
1 nagy vöröshagyma, kockára vágva
1 evőkanál mustármag
1/4 teáskanál zúzott szárított chili
2/3 csésze méz
2 1/2 csésze rebarbara 2 centis darabokra vágva
1/2 csésze arany mazsola (elhagyható, én elhagytam. Nem szeretem a szottyant szőlőt)
Frissen őrölt fekete bors

Egy edényben forraljuk fel az ecetet a babérlevéllel, koriandermaggal, édesköménymaggal, fahéjjal, és 1 teáskanál sóval. Vegyük le a tűzről, fedjük le az edényt, hagyjuk állni 15 percig.
Közben melegítsük fel az olajat egy másik serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, mustármagot, paprikát és főzzük kevergetve, körülbelül 5 percig.
Keverjük össze a hagymás keveréket az ecetessel és keverjük bele a mézet.
Fedjük le és alacsony hőfokon főzzük körülbelül 5 percig, hogy összeérjenek az ízek. Vegyük ki a babérlevelet és a fahéjat. Adjuk hozzá a rebarbarát (és a mazsolát) és keverjük össze.
Fedjük le és főzzük alacsony lángon, keverés nélkül, amíg a rebarbara megpuhul, kb 10 perc. Ízesítsük sóval és borssal. A chutney hűtve, zárható edényben 2 hétig eláll.


Lassan sült sertéskaraj

Hozzávalók:
4 szelet csontos, bőrös karaj, ujjnyi vastag
4 gerezd fokhagyma, zúzva
Kis csokor kakukkfűág
Só, bors
olaj

A húsokat alaposan bedörzsöljök sóval, borssal, fokhagymával.
Felforrósítjuk az olajat és a húsok mindkét oldalát lepirítjuk.
Tepsibe fektetjük őket, mellétesszük a kakukkfűágakat és lefedve 165 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
 Másfél óra alatt puhára sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü