Spárga, de ne zöld. Amikor legutóbb Németországban jártam épp spárgaszezon volt. Az út szélén mindenfelé spárgaárusok kínálták a fehér póznákat. És senki nem főz olyan spárgakrémlevest, mint ők.
A fehér spárgát – a zölddel ellentétben, ahol csak a végeket kell levágni – meg kell hámozni, különben keserű lesz.
Persze először is vigyünk jó spárgát haza.
Nézd meg hogy a levágott végek száradtak-e ki. Ehhez finoman meg kell nyomni a végeit, és ha jönnek belőlük cseppek, akkor egy lépéssel közelebb kerültünk a spárgavásárláshoz. Lehetőleg fehér legyen a fehér, ne pedig lilás színű, ízre ugyanolyanok, de a lilát sokkal nehezebb meghámozni.
Legyen a spárga vastag és zömök. Minél vastagabb, annál több marad a hámozás után, és annál könnyebb hámozni.
Ha hazavittük a spárgánkat, ne tartsuk túl sokáig hűtőben, fogyasszuk el egy-két nappal a vásárlás után. Addig nedves ruhába göngyölve őrizhetjük meg a frissességét.
Ha már egy kicsit ruganyos, nem törékeny, akkor inkább csak levesnek főzzük meg.
Mint mondtam a fehér spárga meg kell hámozni. Vagy késsel, vagy zöldséghámozóval vékonyan szedjük le és közben figyeljünk arra, hogy ne törjük el. Mondjuk levesbe mindegy. A fejrésztől lefelé hámozzuk, magát a fejet nem kell.
Miután minden spárgát meghámoztunk, le kell vágni a végeket, körülbelül egy-két centiméternyit. Érezni fogjuk a késsel, hogy hol kell, ha még nagyon fás, nehezen megy bele a kés, akkor még feljebb kell vágni. Ha a vágásnál találunk meg szálakat, azokat húzkodjuk le, különben evés közben szedegethetjük ki a szánkból.
Hát kb. ennyi, a spárgánk már konyhakész.
Hozzávalók 6 személyre
1 csokor újhagyma apróra vágva
2 evőkanál vaj vagy margarin
60-70 dkg fehér spárga, megtisztítva és 2 cm-es darabokra vágva
6 bögre húsleves, csirke vagy zöldség
1/2 bögre tejszín
só
frissen őrölt bors
1 bögre száraz fehérbor, elhagyható
petrezselyem vagy snidling a díszítéshez
Dinszteljük meg a hagymát a vajon egy mély lábasban.
Dobjuk bele a spárgadarabokat és főzzük 5 percig.
Öntsük rá a fehérbort, forraljuk egy percig. Adjuk hozzá a húslevest és óvatosan forraljuk körülbelül 30 percig, vagy amíg a spárga nagyon puha nem lesz.
Pürésítsük és adjuk hozzá a tejszínt. Gázon keverjük el, de már ne forraljuk fel.
Sózzuk, borsozzuk. Díszítsük petrezselyemmel vagy a snidlinggel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése