Már megint zöld, de nem borsó.
Ahogy melegszik az idő egyre többen kapnak kedvet a grillezéshez. Én meg elővettem a grillserpenyőm. Ez a recept használható, mind a konyhai, mind a kerti sütögetéshez. A pácolásra időt kell szánni, legalább egy éjszakára a hűtőben kell felejteni, de utána maximum egy fél óra és kész a vacsora, vagy az ebéd.
Nem grilleztem még karajt, mert azt gondoltam, hogy száraz és rágós lesz. Egyáltalán nem volt az. Be kell vallanom meglepően jó lett a végeredmény, pontosan ellentéte a félelmeimnek. Tökéletes párja lett a fűszeres avokádókrémnek.
Hozzávalók a karajhoz:
4 szelet, ujjnyi vastag csontos karaj
olivaolaj
A páchoz:
3 borókabogyó
2 babérlevél
1 szárított chili
6 evőkanál barna cukor
2 evőkanál só
Brokkolihoz:
500 g brokkoli
4 evőkanál szezámmag
1 teáskanál szójaszósz
olívaolaj
Az avokádókrémhez:
1 gerezd fokhagyma, hámozott és apróra vágott
1 nagy érett avokádó, vagy két kicsi
1 kis csokor bazsalikom
1 kis csokor petrezselyem
1/2 citrom leve
1 evőkanál almaecet
1 púpozott evőkanál görög joghurt
100 ml olívaolaj
50 ml hideg víz
Só és frissen őrölt fekete bors
Tegyük a pác hozzávalóit egy kis lábasba, 250 ml vízzel és forraljuk fel.
Kevergessük, amíg fel nem oldódik a só és a cukor, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá 750 ml hideg vizet.
Öntsük egy tálba, tegyük bele a hússzeleteket, fedjük le és hűtőszekrényben hagyjuk állni legalább egy napot, ideális esetben kettőt.
A sütés napján vegyük ki a pácból és tegyük egy tányérra a hússzeleteket egy kis időre, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre.
Egy nagy grillserpenyőt vagy sima serpenyőt hevítsünk fel.
Fektessük el a hússzeleteket, és süssük 4-5 percig oldalanként (vastagságtól függően), amíg aranybarna nem lesz. Nyomkodjuk le a húsokat egy kanállal, hogy jól odaérjenek a forró serpenyőhöz.
Tegyük tálra és tartsuk meleg helyen tálalásig, de legalább öt percig pihentessük, mielőtt megesszük.
Tegyünk fel sós vizet forrni. Vágjuk le a brokkolirózsákat.
Ha felforrt a víz, dobjuk bele, és főzzük 3-4 percig vagy, amíg meg nem puhul.
Szűrőkanállal szedjük ki és dobjuk fél percre hideg vízbe, majd csepegtessük le.
Tegyük a szósz hozzávalóit egy tálba a joghurt kivételével, pépesítsük le.
Keverjük bele a joghurtot, fűszerezzük még sóval, borssal, citromlével, ha szükséges.
Száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a szezámmagot, rázogassuk a serpenyőt időnként, amíg aranybarna nem lesz.
Keverjük hozzá a szóját és vegyük le a tűzről.
Dobjuk bele a brokkolit és egy kevés olajat öntsük rá, majd tegyük vissza a gázra és pirítsuk finoman körbe minden oldalról.
Tegyünk egy nagy kanál szószt minden tányérra, tegyünk mellé brokkolit és egy-egy szelet húst.
Ahogy melegszik az idő egyre többen kapnak kedvet a grillezéshez. Én meg elővettem a grillserpenyőm. Ez a recept használható, mind a konyhai, mind a kerti sütögetéshez. A pácolásra időt kell szánni, legalább egy éjszakára a hűtőben kell felejteni, de utána maximum egy fél óra és kész a vacsora, vagy az ebéd.
Nem grilleztem még karajt, mert azt gondoltam, hogy száraz és rágós lesz. Egyáltalán nem volt az. Be kell vallanom meglepően jó lett a végeredmény, pontosan ellentéte a félelmeimnek. Tökéletes párja lett a fűszeres avokádókrémnek.
Hozzávalók a karajhoz:
4 szelet, ujjnyi vastag csontos karaj
olivaolaj
A páchoz:
3 borókabogyó
2 babérlevél
1 szárított chili
6 evőkanál barna cukor
2 evőkanál só
Brokkolihoz:
500 g brokkoli
4 evőkanál szezámmag
1 teáskanál szójaszósz
olívaolaj
Az avokádókrémhez:
1 gerezd fokhagyma, hámozott és apróra vágott
1 nagy érett avokádó, vagy két kicsi
1 kis csokor bazsalikom
1 kis csokor petrezselyem
1/2 citrom leve
1 evőkanál almaecet
1 púpozott evőkanál görög joghurt
100 ml olívaolaj
50 ml hideg víz
Só és frissen őrölt fekete bors
Tegyük a pác hozzávalóit egy kis lábasba, 250 ml vízzel és forraljuk fel.
Kevergessük, amíg fel nem oldódik a só és a cukor, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá 750 ml hideg vizet.
Öntsük egy tálba, tegyük bele a hússzeleteket, fedjük le és hűtőszekrényben hagyjuk állni legalább egy napot, ideális esetben kettőt.
A sütés napján vegyük ki a pácból és tegyük egy tányérra a hússzeleteket egy kis időre, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre.
Egy nagy grillserpenyőt vagy sima serpenyőt hevítsünk fel.
Fektessük el a hússzeleteket, és süssük 4-5 percig oldalanként (vastagságtól függően), amíg aranybarna nem lesz. Nyomkodjuk le a húsokat egy kanállal, hogy jól odaérjenek a forró serpenyőhöz.
Tegyük tálra és tartsuk meleg helyen tálalásig, de legalább öt percig pihentessük, mielőtt megesszük.
Tegyünk fel sós vizet forrni. Vágjuk le a brokkolirózsákat.
Ha felforrt a víz, dobjuk bele, és főzzük 3-4 percig vagy, amíg meg nem puhul.
Szűrőkanállal szedjük ki és dobjuk fél percre hideg vízbe, majd csepegtessük le.
Tegyük a szósz hozzávalóit egy tálba a joghurt kivételével, pépesítsük le.
Keverjük bele a joghurtot, fűszerezzük még sóval, borssal, citromlével, ha szükséges.
Száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a szezámmagot, rázogassuk a serpenyőt időnként, amíg aranybarna nem lesz.
Keverjük hozzá a szóját és vegyük le a tűzről.
Dobjuk bele a brokkolit és egy kevés olajat öntsük rá, majd tegyük vissza a gázra és pirítsuk finoman körbe minden oldalról.
Tegyünk egy nagy kanál szószt minden tányérra, tegyünk mellé brokkolit és egy-egy szelet húst.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése