Ugrás a fő tartalomra

Borókabogyóval pácolt grill-karaj, avokádó krémmel

Már megint zöld, de nem borsó. 
Ahogy melegszik az idő egyre többen kapnak kedvet a grillezéshez. Én meg elővettem a grillserpenyőm. Ez a recept használható, mind a konyhai, mind a kerti sütögetéshez. A pácolásra időt kell szánni, legalább egy éjszakára a hűtőben kell felejteni, de utána maximum egy fél óra és kész a vacsora, vagy az ebéd.
Nem grilleztem még karajt, mert azt gondoltam, hogy száraz és rágós lesz. Egyáltalán nem volt az. Be kell vallanom meglepően jó lett a végeredmény, pontosan ellentéte a félelmeimnek. Tökéletes párja lett a fűszeres avokádókrémnek.  



Hozzávalók a karajhoz:
4 szelet, ujjnyi vastag csontos karaj
olivaolaj
A páchoz:
3 borókabogyó
2 babérlevél
1 szárított chili
6 evőkanál barna cukor
2 evőkanál só

Brokkolihoz:
500 g brokkoli
4 evőkanál szezámmag
1 teáskanál szójaszósz
olívaolaj

Az avokádókrémhez:
1 gerezd fokhagyma, hámozott és apróra vágott
1 nagy érett avokádó, vagy két kicsi
1 kis csokor bazsalikom 
1 kis csokor petrezselyem 
1/2 citrom leve
1 evőkanál almaecet
1 púpozott evőkanál görög joghurt
100 ml olívaolaj
50 ml hideg víz
Só és frissen őrölt fekete bors

Tegyük a pác hozzávalóit egy kis lábasba, 250 ml vízzel és forraljuk fel.

Kevergessük, amíg fel nem oldódik a só és a cukor, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá 750 ml hideg vizet.
Öntsük egy tálba, tegyük bele a hússzeleteket, fedjük le és hűtőszekrényben hagyjuk állni legalább egy napot, ideális esetben kettőt.

A sütés napján vegyük ki a pácból és tegyük egy tányérra a hússzeleteket egy kis időre, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletűre.

Egy nagy grillserpenyőt vagy sima serpenyőt hevítsünk fel.
Fektessük el a hússzeleteket, és süssük 4-5 percig oldalanként (vastagságtól függően), amíg aranybarna nem lesz. Nyomkodjuk le a húsokat egy kanállal, hogy jól odaérjenek a forró serpenyőhöz.


Tegyük tálra és tartsuk meleg helyen tálalásig, de legalább öt percig pihentessük, mielőtt megesszük.
Tegyünk fel sós vizet forrni. Vágjuk le a brokkolirózsákat.

Ha felforrt a víz, dobjuk bele, és főzzük 3-4 percig vagy, amíg meg nem puhul.
Szűrőkanállal szedjük ki és dobjuk fél percre hideg vízbe, majd csepegtessük le.

Tegyük a szósz hozzávalóit egy tálba a joghurt kivételével, pépesítsük le. 


Keverjük bele a joghurtot, fűszerezzük még sóval, borssal, citromlével, ha szükséges.
Száraz serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a szezámmagot, rázogassuk a serpenyőt időnként, amíg aranybarna nem lesz.

Keverjük hozzá a szóját és vegyük le a tűzről.

Dobjuk bele a brokkolit és egy kevés olajat öntsük rá, majd tegyük vissza a gázra és pirítsuk finoman körbe minden oldalról.


Tegyünk egy nagy kanál szószt minden tányérra, tegyünk mellé brokkolit és egy-egy szelet húst.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü