Nemsokára itt a húsvét és az asztalról nem hiányozhat a sonka mellől a foszlós kalács. Elsőre bonyolultnak tűnhet ez a hatos fonás, de minden lépést külön leírtam és le is fotóztam. Az első pár hajtás után garantáltan mindenki belejön.


Hozzávalók:
375 g kenyérliszt
200 g tej
6 g friss élesztő
1 nagy tojás
35 g cukor
4 g só
25 g vaj
1 tojás a kenéshez
A tejet forráspontig melegítjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük 10 percig állni hagyjuk.
Beleszitálunk 125 grammot a lisztből, simára keverjük, egy órán át lefedve pihentetjük.
A tojást elkeverjük, majd belekeverjük az élesztős masszába.
Beleszitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót, fakanállal összekeverjük.
Amikor nagyjából összeállt, egy tapadásmentes felületre borítjuk és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Gyúrjuk bele a vaj felét.
Eleinte úgy tűnhet, túl ragacsos, de minél tovább gyúrjuk, annál simább lesz a tészta és ettől lesz igazán foszlós a kalács.
A vaj maradékát is belegyúrjuk és újra simára dagasztjuk.
Lefedve 2 órán át kelesztjük.
Amikor megkelt, tapadásmentes felületre borítjuk és átgyúrjuk.
Lisztezzük alatta a munkalapunkat és osszuk 6 egyenlő részre a tésztát.
Formázzunk belőlük gombócot.
Mindegyik darabot 20 centi átmérőjű körré nyújtjuk, majd szorosan felsodorjuk.
Az így kapott szivar alakú tésztákat - középről indulva - vékony, hosszú rudakká nyújtjuk.
A hat csíkot a tetején összenyomkodjuk és összefonjuk úgy, hogy először a bal szélsőt áthajtjuk a szemközti oldalra. A jobb oldalit behajtjuk középre.
Ezután a jobb oldali másodikat áthajtjuk balra.
Most a jobboldali szélsőt behajtjuk középre.
Majd a baloldali másodikat hajtjuk ki jobb szélre.
Ezután megint a bal szélső kerül középre, a jobb oldali második megy át a bal szélére, jobbról lehajtuk középre a szélsőt, a baloldali második megy a jobb szélére.
És ezt így folytatjuk, amíg a végére nem érünk.
A végét szorosan összenyomkodjuk és szépen aláhajtjuk.
A tetejét is megigazítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és lefedve - másfél óra alatt - duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tetejére szánt tojást felverjük és megkenjük vele a kalácsot.
35- 40 percig sütjük az előmelegített sütőben. Ha túl hamar barnul a teteje, akkor sütőpapírt tegyünk rá.
Hozzávalók:
375 g kenyérliszt
200 g tej
6 g friss élesztő
1 nagy tojás
35 g cukor
4 g só
25 g vaj
1 tojás a kenéshez
A tejet forráspontig melegítjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük 10 percig állni hagyjuk.
Beleszitálunk 125 grammot a lisztből, simára keverjük, egy órán át lefedve pihentetjük.
A tojást elkeverjük, majd belekeverjük az élesztős masszába.
Beleszitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót, fakanállal összekeverjük.
Amikor nagyjából összeállt, egy tapadásmentes felületre borítjuk és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Gyúrjuk bele a vaj felét.
Eleinte úgy tűnhet, túl ragacsos, de minél tovább gyúrjuk, annál simább lesz a tészta és ettől lesz igazán foszlós a kalács.
A vaj maradékát is belegyúrjuk és újra simára dagasztjuk.
Lefedve 2 órán át kelesztjük.
Amikor megkelt, tapadásmentes felületre borítjuk és átgyúrjuk.
Lisztezzük alatta a munkalapunkat és osszuk 6 egyenlő részre a tésztát.
Formázzunk belőlük gombócot.
Mindegyik darabot 20 centi átmérőjű körré nyújtjuk, majd szorosan felsodorjuk.
Az így kapott szivar alakú tésztákat - középről indulva - vékony, hosszú rudakká nyújtjuk.
A hat csíkot a tetején összenyomkodjuk és összefonjuk úgy, hogy először a bal szélsőt áthajtjuk a szemközti oldalra. A jobb oldalit behajtjuk középre.
Ezután a jobb oldali másodikat áthajtjuk balra.
Most a jobboldali szélsőt behajtjuk középre.
Majd a baloldali másodikat hajtjuk ki jobb szélre.
Ezután megint a bal szélső kerül középre, a jobb oldali második megy át a bal szélére, jobbról lehajtuk középre a szélsőt, a baloldali második megy a jobb szélére.
És ezt így folytatjuk, amíg a végére nem érünk.
A végét szorosan összenyomkodjuk és szépen aláhajtjuk.
A tetejét is megigazítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és lefedve - másfél óra alatt - duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tetejére szánt tojást felverjük és megkenjük vele a kalácsot.
35- 40 percig sütjük az előmelegített sütőben. Ha túl hamar barnul a teteje, akkor sütőpapírt tegyünk rá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése