Ugrás a fő tartalomra

Foszlós kalács

Nemsokára itt a húsvét és az asztalról nem hiányozhat a sonka mellől a foszlós kalács. Elsőre bonyolultnak tűnhet ez a hatos fonás, de minden lépést külön leírtam és le is fotóztam. Az első pár hajtás után garantáltan mindenki belejön. 








Hozzávalók:
375 g kenyérliszt
200 g tej
6 g friss élesztő
1 nagy tojás
35 g cukor
4 g só
25 g vaj
1 tojás a kenéshez

A tejet forráspontig melegítjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük 10 percig állni hagyjuk.

Beleszitálunk 125 grammot a lisztből, simára keverjük, egy órán át lefedve pihentetjük.


A tojást elkeverjük, majd belekeverjük az élesztős masszába.


Beleszitáljuk a maradék lisztet, hozzáadjuk a sót, fakanállal összekeverjük.


Amikor nagyjából összeállt, egy tapadásmentes felületre borítjuk és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.



Gyúrjuk bele a vaj felét.

Eleinte úgy tűnhet, túl ragacsos, de minél tovább gyúrjuk, annál simább lesz a tészta és ettől lesz igazán foszlós a kalács.




A vaj maradékát is belegyúrjuk és újra simára dagasztjuk.

Lefedve 2 órán át kelesztjük.

Amikor megkelt, tapadásmentes felületre borítjuk és átgyúrjuk.

Lisztezzük alatta a munkalapunkat és osszuk 6 egyenlő részre a tésztát.

Formázzunk belőlük gombócot.

Mindegyik darabot 20 centi átmérőjű körré nyújtjuk, majd szorosan felsodorjuk.



Az így kapott szivar alakú tésztákat - középről indulva - vékony, hosszú rudakká nyújtjuk.

A hat csíkot a tetején összenyomkodjuk és összefonjuk úgy, hogy először a bal szélsőt áthajtjuk a szemközti oldalra. A jobb oldalit behajtjuk középre.


Ezután a jobb oldali másodikat áthajtjuk balra.

Most a jobboldali szélsőt behajtjuk középre.

Majd a baloldali másodikat hajtjuk ki jobb szélre.


Ezután megint a bal szélső kerül középre, a jobb oldali második megy át a bal szélére, jobbról lehajtuk középre a szélsőt, a baloldali második megy a jobb szélére.


És ezt így folytatjuk, amíg a végére nem érünk.
A végét szorosan összenyomkodjuk és szépen aláhajtjuk.

A tetejét is megigazítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és lefedve - másfél óra alatt - duplájára kelesztjük.


A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tetejére szánt tojást felverjük és megkenjük vele a kalácsot.

35- 40 percig sütjük az előmelegített sütőben. Ha túl hamar barnul a teteje, akkor sütőpapírt tegyünk rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü