A zserbó szeletet szinte mindenki ismeri. Sokan hiszik, hogy nemcsak a neve, de a recept is a Gerbeaud cukrászda névadójától származik, annak ellenére, hogy sem szakácskönyvekben, sem a cukrászda árjegyzékében nem szerepel 1950-ig.
Émile Gerbeaud 1919-ben halt meg. Még az sem kizárt, hogy a zserbószelet is az 1958-as világkiállításra született, ahogy Rákóczi János túrós lepénye (bár ezt kétségkívül ő is készítette). Persze rengeteg újítás fűződik Gerbeaud nevéhez; feltalálta a macskanyelvet, a csokoládés drazsét és a kézzel mártott konyakmeggyet ő vezette be a piacra az 1900-as évek elején. Mivel első megjelenését homály fedi, bárki, aki azt állítja, ő birtokában van az Émile Gerbeaud-féle eredeti receptnek, bizonyára téved. Igaz a darált dió, omlós tészta, házi baracklekvár hármasa ettől még egy igazi mestermű.
A tésztához:
60 dkg finomliszt,
30 dkg vaj vagy margarin,
1dl tej,
1,5 dkg élesztő,
0,5 dl rum,
10 dkg kristálycukor,
2 tojássárgája,
szódabikarbóna,
csipetnyi só
A töltelékhez:
40 dkg darált dióbél,
40 dkg sárgabaracklekvár,
10 dkg kristálycukor
A tészta lekenésére:
1 tojássárgája
A tetejére:
12 dkg cukor
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
1-2 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk egy kanál cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk, ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük és a tojások sárgájával, fél mokkáskanál szódabikarbónával meg a sóval tésztává gyúrjuk.
Letakarva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
A diót a lekvárral meg a cukorral összekeverjük.
A tésztát három részre osztjuk és egyenként nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk.
Az egyiket kivajazott tepsibe fektetjük, majd a diókrém felét rásimítjuk. Erre kerül a második tésztalap. A maradék diót rákenjük, majd a harmadik tésztával befedjük.
A tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük.
Csokimáz
A cukrot, a kakaót, és a vizet összekeverjük, kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad, majd azonnal belekeverjük a vajat.
A mázat a tésztára terítjük és hűvös helyen hagyjuk megkötni.
Szép fényes lett, lehet rajta korcsolyázni is :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése