Ha a medve főzni tudna, nagy valószínűséggel az ősz lenne a kedvenc gasztro-évszaka. Ahogy hűl az idő egyre jobban esnek a laktató, tartalmas ételek. A téli álom előtt még jó nagyokat zabálhat. Amit most ad a természet (meg a kofa a piacon), csupa vitamin és rost, hogy felkészüljünk mi is a télre, akik - sajnos - nem engedhetjük meg magunknak, hogy átaludjuk a zimankót.Tobzódunk a zöldségekben, szemet gyönyörködtető színekben: paradicsom, sötőtök, sárgarépa, körte, szőlő, cékla, padlizsán, ...
Szeretem a kertben nőtt paradicsomot, utánozhatatlan íze van, de ahogy közeleg az ősz mindig szurkolok, hogy ne érjen be az összes. Mert bizony a zöldparadicsom az egyik szívem csücske. Legtöbben savanyúságot készítünk belőle, de aki kedveli az indiai konyhát, az biztosan szeretni fogja ebben a receptben is.
Hozzávalók a chutneyhoz:
1/2 kg zöldparadicsom
2-3 zöld chili, szeletelve
1/2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
A samosa-tésztához:
260 g liszt
1/4 teáskanál só
65 ml olaj
8 evőkanál víz
A samosa töltelékéhez:
1/2 kg sült sütőtök
1 nagy vöröshagyma, kockára vágva
3 zöld chili, apróra vágva
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál garam masala fűszerkeverék
1/4 bögre korianderlevél
1 evőkanál lime lé
+ olaj a sütéshez
Vigyázzunk, hogy ne égessük oda, ha már érezzük az illatát, adjuk hozzá a zöldparadicsomot. Szórjuk rá a kurkumát, a cukrot és a sót.
Öntsünk rá fél bögre vizet és alacsony hőfokon, időnként megkavargatva főzzük puhára a paradicsomot.
A tésztához tegyük a lisztet és a sót egy tálba.
Pihentessük 40 percet. Addig készítsük el a tölteléket.
A sütőtököt kimagozva, héját rajtahagyva, nagyobb darabokra vágjuk és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ha könnyen beleszalad a villa, akkor van kész.
Egy tésztadarabot gombóccá formázunk, a többit vizes ruhával vagy papírral letakarva tartjuk továbbra is.
A többit ugyanígy készítjük majd el, de ne felejtsük az elkészült samosákat is letakarni.
A sütéshez egy wokban vagy mély lábosban felmelegítünk annyi olajat, ami ellepi az elkészült samosát.
Alacsony hőfokon kell sütni, hogy ropogós legyen és a belseje is átsüljön.
Az olaj hőfokának tesztelésére én rákszirmot sütök. Mert szeretem és mindig van otthon.
Ha egy kis barnás színt kap, mire megdagad, akkor túl forró az olaj.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése