Kitartás. remélhetőleg nemsoká vége a télnek! A kertben már előbukkantak a zöldfűszerek első hajtásai, remélhetőleg nem kell sokat aludni és már dőzsölhetünk is a zöldekben. Addig élvezzük ki a tél jó dolgait, ez esetben a savanyú káposztát és a sült májat. Ezt a receptet Lengyelországból hoztam. Az összetevői külön-külön is megállják a helyüket. A májat jellemzően kockára vágott, főtt burgonyával fogyasztják, a krumplis lepény tejföllel magában is kiváló. Mivel egy ottani étteremben együtt találtak, ezért most én is így készítettem el őket.
Hozzávalók a Placki Ziemniaczanehez:
4-5 nagy burgonya, hámozva
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma, zúzva
2 tojás
4 evőkanál liszt
1/2 teáskanál majoránna
1/2 teáskanál só
Frissen őrölt fekete bors
Hozzávalók a Watrobka Drobiowahoz:
400 g csirkemáj
1 hagyma, felszeletelve
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
2 evőkanál növényi olaj
2 evőkanál paradicsompüré
só, bors
Tálaláshoz:
savanyú káposzta
petrezselyemlevél
tejföl
Lereszeljük a burgonyát és apróra vágjuk a hagymát vagy azt is lereszeljük.
Alaposan nyomkodjuk ki a vizet krumpliból.
Tegyük a reszelt burgonyát és a hagymát egy nagy tálba, keverjük össze a tojással, fokhagymával, liszttel, majoránnával, sóval és a borssal.
Hevítsük fel olajat egy nagy serpenyőben, amíg már majdnem füstöl. Óvatosan tegyünk egy nagy kanál burgonyakeveréket a serpenyőbe, és simítsuk szét egy villával vagy kanállal.
Dobjuk rá a májakat, főzzük, pirítsuk őket kevergetve.
Ha már nem látunk nyers darabokat egy fakanállal ellenőrizhetjük, valóban megsült-e. Ha könnyen szét tudjuk vágni, akkor készen vannak, de ha még ruganyos, akkor süssük tovább.
Tálaljuk a májat a pacsni mellé, adjunk mellé savanyú káposztát, tejfölt. Szórjuk meg petrezselyemmel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése