Ugrás a fő tartalomra

Placki Ziemniaczane (krumpli pacsni) Watrobka Drobiowa-val (csirkemáj) és savanyú káposztával

Kitartás. remélhetőleg nemsoká vége a télnek! A kertben már előbukkantak a zöldfűszerek első hajtásai, remélhetőleg nem kell sokat aludni és már dőzsölhetünk is a zöldekben. Addig élvezzük ki a tél jó dolgait, ez esetben a savanyú káposztát és a sült májat. Ezt a receptet Lengyelországból hoztam. Az összetevői külön-külön is megállják a helyüket. A májat jellemzően kockára vágott, főtt burgonyával fogyasztják, a krumplis lepény tejföllel magában is kiváló. Mivel egy ottani étteremben együtt találtak, ezért most én is így készítettem el őket.



Hozzávalók a Placki Ziemniaczanehez:
4-5 nagy burgonya, hámozva 
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma, zúzva
2 tojás
4 evőkanál liszt
1/2 teáskanál majoránna
1/2 teáskanál só
Frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a Watrobka Drobiowahoz:
400 g csirkemáj
1 hagyma, felszeletelve
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
2 evőkanál növényi olaj
2 evőkanál paradicsompüré
só, bors

Tálaláshoz:
savanyú káposzta
petrezselyemlevél
tejföl

Lereszeljük a burgonyát és apróra vágjuk a hagymát vagy azt is lereszeljük.
Alaposan nyomkodjuk ki a vizet krumpliból.
Tegyük a reszelt burgonyát és a hagymát egy nagy tálba, keverjük össze a tojással, fokhagymával, liszttel, majoránnával, sóval és a borssal.


Hevítsük fel olajat egy nagy serpenyőben, amíg már majdnem füstöl. Óvatosan tegyünk egy nagy kanál burgonyakeveréket a serpenyőbe, és simítsuk szét egy villával vagy kanállal.


Süssük aranybarnára mindkét oldalon, tegyük papírtörlőre.

Öblítsük le a májat, tisztitsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra.

Keverjük össze a lisztet, a sót és a borsot egy tálban. Hempergessük meg ebben a májat.


Melegítsük fel a vajat és olajat, fonnyasszuk meg benne a felszeletelt hagymát.

Dobjuk rá a májakat, főzzük, pirítsuk őket kevergetve.
Ha már nem látunk nyers darabokat egy fakanállal ellenőrizhetjük, valóban megsült-e. Ha könnyen szét tudjuk vágni, akkor készen vannak, de ha még ruganyos, akkor süssük tovább.


Keverjük bele a paradicsomszószt és süssük még egy percig.


Tálaljuk a májat a pacsni mellé, adjunk mellé savanyú káposztát, tejfölt. Szórjuk meg petrezselyemmel.
Smacznego! (Jó étvágyat!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü