Maradt még ki karácsonykor némi mák, de a sütemény most nem pálya. Bőszen keresgéltem az egyéb lehetőségek között és találtam egy salátaöntetet. Ráádásul a saláta is igen télbeillő. Már csak valami hús kellett mellé, egy egészben sült csirke téliesre szabva.
Hozzávalók a csirkéhez:
1/4 bögre méz
2 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál szójaszósz
1 csirke
só
kakukkfű ágak
9 gerezd fokhagyma vagy egy fej fokhagyma félbevágva
1 citrom
Hozzávalók a salátához (ez a mennyiség 8-10 személyre vonatkozik):
1 kis fej fehérkáposzta
3 közepes sárgarépa
3 közepes savanykás alma
4 újhagyma
2 evőkanál almaecet
2/3 bögre tejföl
1/2 bögre majonéz
2 evőkanál mák
Reszeljük le az almákat. A reszelt alma levét alaposan nyomkodjuk ki, ezt tegyük félre az öntethez.
Reszeljük meg a répákat és a káposztát, szeleteljük fel a hagymát.
Keverjük össze a káposztát, sárgarépát, almát és a zöldhagymát egy nagy tálban.
Habverővel keverjük össze a tejfölt, majonézt, ecetet, almalevet a mákkal. Ízesítsük sóval és borssal.
Öntsük a salátára, fedjük le és pihentessük hűtőszekrényben legalább 1 órát. A legjobb, ha egy egész napot a hűtőszekrényben tölt.
Ha a salátával megvagyunk, melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy kis tálban össze a mézet, a citromlevet és a szójaszószt.
A csirkét tegyük egy magas oldalú tepsibe, hajtsuk alá a szárnyait. Sóval, borssal dörzsöljük be kívül-belül.
Tömködjük bele a félbevágott fokhagymát, kakukkfüvet, félbevágott citromot.
Kötözzük össze a lábait.
Kenjük a mézes máz kétharmadával, majd tegyük a sütőbe, ahol először 30 percig sütjük.
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, megkenegetjük úja, ha túl gyorsan sülne a combja, fedjük le fóliával.
Süssük még legalább egy órán és közben folyamatosan kenegessük a mázzal.
Miután elkészült hagyjuk pihenni 15 percig, majd tálaljuk.
Hozzávalók a csirkéhez:
1/4 bögre méz
2 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál szójaszósz
1 csirke
só
kakukkfű ágak
9 gerezd fokhagyma vagy egy fej fokhagyma félbevágva
1 citrom
Hozzávalók a salátához (ez a mennyiség 8-10 személyre vonatkozik):
1 kis fej fehérkáposzta
3 közepes sárgarépa
3 közepes savanykás alma
4 újhagyma
2 evőkanál almaecet
2/3 bögre tejföl
1/2 bögre majonéz
2 evőkanál mák
Reszeljük le az almákat. A reszelt alma levét alaposan nyomkodjuk ki, ezt tegyük félre az öntethez.
Reszeljük meg a répákat és a káposztát, szeleteljük fel a hagymát.
Keverjük össze a káposztát, sárgarépát, almát és a zöldhagymát egy nagy tálban.
Habverővel keverjük össze a tejfölt, majonézt, ecetet, almalevet a mákkal. Ízesítsük sóval és borssal.
Öntsük a salátára, fedjük le és pihentessük hűtőszekrényben legalább 1 órát. A legjobb, ha egy egész napot a hűtőszekrényben tölt.
Ha a salátával megvagyunk, melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy kis tálban össze a mézet, a citromlevet és a szójaszószt.
A csirkét tegyük egy magas oldalú tepsibe, hajtsuk alá a szárnyait. Sóval, borssal dörzsöljük be kívül-belül.
Tömködjük bele a félbevágott fokhagymát, kakukkfüvet, félbevágott citromot.
Kötözzük össze a lábait.
Kenjük a mézes máz kétharmadával, majd tegyük a sütőbe, ahol először 30 percig sütjük.
Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, megkenegetjük úja, ha túl gyorsan sülne a combja, fedjük le fóliával.
Süssük még legalább egy órán és közben folyamatosan kenegessük a mázzal.
Miután elkészült hagyjuk pihenni 15 percig, majd tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése