Elmúltak már azok az idők, amikor kétkedve vonták össze az emberek a szemöldöküket a répatorta hallatán, mostanra már szinte mindenkinek van kedvenc receptje.
De milyen a jó répatorta?
Legyen könnyű és puha. Szaftos, de nem ragacsos. Legyen sárgarépa íze anélkül, hogy zöldségízű lenne. Legyen a fűszerezése kellemes, nem tolakodó.
És nem hiányozhat róla a mascarpone-krém sem.
Épp ez, ami különlegessé teszi ezt a receptet. A krémhez vajat ugyanis kissé megbarnítjuk, ami kellemes diós aromát kölcsönöz neki és teljesen új szintre emeli a mascarpone-krémet.
Legyen könnyű és puha. Szaftos, de nem ragacsos. Legyen sárgarépa íze anélkül, hogy zöldségízű lenne. Legyen a fűszerezése kellemes, nem tolakodó.
És nem hiányozhat róla a mascarpone-krém sem.
Épp ez, ami különlegessé teszi ezt a receptet. A krémhez vajat ugyanis kissé megbarnítjuk, ami kellemes diós aromát kölcsönöz neki és teljesen új szintre emeli a mascarpone-krémet.
Hozzávalók a piskótához:
2 1/2 bögre (270 g) liszt
1 és 1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál szegfűbors
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 bögre (200 g) kristálycukor
1 bögre (240 ml) növényi olaj
1 evőkanál vaníliakivonat
4 tojás
3 bögre (350 g) reszelt sárgarépa
115 g ananászkocka, cukrozatlan konzerv vagy friss, pépesítve
Hozzávalók a krémhez:
115 g vaj
500 g mascarpone
1 bögre (115 g) porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
csipet só
Díszítéshez:
1 bögre (125 g) dió
narancssárga és zöld marcipán
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A lisztet szitáljuk össze a fűszerekkel, a sóval, sütőporral és a szódabikarbónával.
Az olajat a cukorral és a vaníliával tegyük egy tálba, verjük egy percig, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat és verjük habosra.
Keverjük bele alacsony fokozaton a lisztes keveréket.
Lapáttal forgassuk bele az ananászt és a reszelt sárgarépát.
Sütőpapírral bélelt tepsiben simítsuk el egyenletesen.
Készíthetjük tortaformában is, de akkor a sütési idő hosszabb lesz.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 30 perc alatt süssük aranybarnára.
Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
Tegyük félre hűlni.
A krémhez a vajat egy kis lábosban, közepes hőfokon kezdjük el melegíteni.
Miután elolvadt a vaj, folyamatosan figyeljük, ahogy a színe aranybarnára változik, ekkor azonnal vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Tegyük a kihűlt vajat és a krémsajtot egy tálba, és verjük habosra.
Adjuk hozzá a cukrot, a sót és a vaníliát, majd keverjük újra habosra.
A kihűlt piskótát vágjuk 3 egyenlő részre.
Kenjünk meg egy lapot kb. fél centi vastagon a krémmel, majd tegyünk rá egy másikat.
Ezt is kenjük meg az előzőhöz hasonlóan, majd tegyük rá az utolsó lapot.
A maradék krémmel vonjuk be a tortát.
A diót szárazon pirítsuk meg, majd vágjuk durvára és szórjuk be vele a torta négy oldalát.
A tetejét díszítsük marcipánrépákkal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése